Főoldal > DIÉTA > Fogyj a brazil nők diétájával!

Fogyj a brazil nők diétájával!

brazildiétagasztronómiahúskoktélturmixzöldség
0

Írta: and

Érzéki gasztronómia Most véget vethetsz az önkínzó koplalásnak és a kalóriák felesleges számolgatásának, hisz a brazil diéta végtelenül egyszerű, és csupán egy szabályt kell észben tartanod: a minőségi étkezést. A brazilok mindennek megadják a módját, legyen szó táncról, zenéről vagy konyhaművészetről. A legtöbb brazil a part menti régiókban él, ennek köszönhetően nemzeti konyhájuk a regionális […]

Érzéki gasztronómia

Most véget vethetsz az önkínzó koplalásnak és a kalóriák felesleges számolgatásának, hisz a brazil diéta végtelenül egyszerű, és csupán egy szabályt kell észben tartanod: a minőségi étkezést. A brazilok mindennek megadják a módját, legyen szó táncról, zenéről vagy konyhaművészetről. A legtöbb brazil a part menti régiókban él, ennek köszönhetően nemzeti konyhájuk a regionális étkezési szokások sajátos egyvelege, megfűszerezve portugál, indián és afrikai behatásokkal.

brazilcikk2.jpg ()Változatos ízek

A brazilok sokoldalúan főznek, és rengeteg alapanyaggal dolgoznak. Alapvető élelmiszereik közé tartozik a bab, a kókuszdió, a vörös pálmaolaj, a szárított és sózott tőkehal, a szárított rák és a manióka. Tipikus zöldségeik a vöröshagyma, a paradicsom, az avokádó, a paprika és az olajbogyó, míg a fűszerezéshez általában fokhagymát, koriandert, petrezselymet, jambut és gyömbért használnak.
Leghíresebb nemzeti ételük a feijoada, ami többféle húsból és fekete babból készül, a sült tengeri halat kókusztejes szósszal tálalják, és egyik legkedveltebb növényük a xuxu, ami a sárgarépához hasonló. Minden étkezésükhöz rizst és babot is fogyasztanak, aminek az az alapja, hogy e két étel remekül növeli a telítettség érzetet, és egyáltalán nem drága.

A különleges tápióka

A maniókát a trópusi országokban termesztik, a növény föld alatti gyökeréből keményítőt és lisztet készítenek, amelyet rendszeresen használnak a főzéshez, a sütéshez, így pl. híres nemzeti eledelük, a pao de queijo is tápiókalisztből és sajtból készül. Mivel a növényben egy zselatinszerű anyag is található, a tápiókagyöngyökből akár ínycsiklandó pudingot is kreálhatsz. Próbáld ki a hagyományos lisztek helyett a tápiókalisztet, amelynek rendkívül magas a keményítőtartalma, így használhatod levesek és mártások sűrítéséhez is.

brazilcikk1.jpg ()Nem kell lemondanod a húsról

A brazil diéta cseppet sem vegetáriánus, hisz a brazilok imádják a húsokat (marha, sertés, baromfi), általában napi kétszer halat is szervíroznak, köretként pedig zöldségeket, rizst, maniókát és batátát fogyasztanak. A brazil barbecue a híres Churrasco, ami tulajdonképpen nem más, mint hosszú nyársra tűzdelt, grillezett vegyes hús. Kedvelt utcai ételük a tenger gyümölcseivel, paradicsomszósszal készült sült bab.

Egzotikus ínyencségek 

Ha szeretnél olyan egészségesen élni, mint ők, iktass az étrendbe minél több friss gyümölcsöt. A trópusi országokban egész évben kaphatóak a különleges gyümölcsök, de szerencsére ma már itthon is megvásárolhatod a mangót, az avokádót, a papayát vagy a  maracuját. A brazilok imádják az egzotikus gyümölcsöket és a belőlük készült ízletes turmixokat. Ha szeretnél egy igazán tápláló reggelit, turmixolj össze egy almát és egy avokádót kis tejjel, és vacsorára csoki helyett majszolsz el egy szelet friss ananászt.

A brazilok édesen szeretik

Ha különleges ízorigára vágysz, készítsd el nemzeti koktéljukat, a Caipirinha-t. Az ital alapanyaga a kipréselt cukornádpárlat, a cachaça, amelyhez sok-sok jeget, zöldcitromot és nádcukrot kevernek. A brazilok rengeteg vizet isznak, ám rajonganak a frissen facsart gyümölcslevekért és az alkoholmentes koktélokért is. A Guaraná Antarctica népszerű nemzeti szódájuk, amelyet az Amazóniában élő kúszócserje kivonatából készítenek.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X