Főoldal > DIÉTA > 10 bombasztikus trükk, amivel gyorsan csillapíthatod az éhségérzeted

10 bombasztikus trükk, amivel gyorsan csillapíthatod az éhségérzeted

éhségérzetfogyáshízástáplálkozás
0

Írta: and

Kövesd egyszerű tippjeinket, amelyek tényleg működnek! 1. Foglald le magad Az ételek utáni sóvárgás különösen az esti órákban jelentkezik, de kiválthatja a stressz, a negatív érzelmek és az egyoldalú táplálkozás is. Ilyenkor a szervezeted több szerotoninra vágyik, ami javítja a hangulatot és növeli a boldogságérzetet. A farkaséhség általában rohamszerűen jelentkezik, ám jó hír, hogy csupán […]

Kövesd egyszerű tippjeinket, amelyek tényleg működnek!

1. Foglald le magad

Az ételek utáni sóvárgás különösen az esti órákban jelentkezik, de kiválthatja a stressz, a negatív érzelmek és az egyoldalú táplálkozás is. Ilyenkor a szervezeted több szerotoninra vágyik, ami javítja a hangulatot és növeli a boldogságérzetet. A farkaséhség általában rohamszerűen jelentkezik, ám jó hír, hogy csupán csak pár percig tart, így ha nasizni támad kedved, ugorj le a parkba, vagy olvasd el a napi híreket, és meglátod, negyed óra múlva nem érzel ellenállhatatlan vágyat arra, hogy rávesd magadat a hűtőszekrényre.

2. Öblögess mentollal

Ha érzed, hogy közeleg a falási kényszer, moss fogat friss, mentolos ízű fogkrémmel, vagy öblögess mentás szájvízzel, így ízlelőbimbóid érzékelik a kellemes aromát és semlegesítik az édesség utáni vágyadat. A kínzó éhségérzet ellen hatékony megoldást jelenthet a cukormentes eukaliptuszos cukorka is, amivel gyorsan csökkentheted a nassolási ingereket.

3. Rágcsálj

A trükk nem újkeletű, és az Liverpooli Egyetem kutatói is bebizonyították, hogy az étkezések előtti rágózás jelentősen csillapítja az étvágyat. Édesszájúak esetében a papaya, az aloé vera és a mangó ízesítésű rágógumik különösen hatásosnak bizonyultak, mellesleg rágózás közben óránként 11 kalóriát is elégethetsz.

ehseg2.jpg ()

4. Pótold a folyadékot

Egészséged védelme és a falásingerek leküzdése érdekében a leghasznosabb tipp az ivás, ami legalább 2-3 liter folyadékot jelent naponta, lehetőleg víz vagy gyümölcslé formájában.  Ájurvédikus szakemberek szerint, ha meleg vizet vagy gyógyteát kortyolgatsz, eltelíted a gyomrodat, megtisztítod a szervezetedet, s így eltávoznak a felgyülemlett méreganyagok is.

5. Ügyelj a rendszerességre

Ha egész nap semmit sem ettél, vagy csupán pár falatot csipegettél, ne csodálkozz, ha nap végére kopogni fog a szemed az éhségtől. Hogy elkerüld a késő esti falást, étkezz inkább naponta 5-ször kevesebbet, és igyekezz úgy táplálkozni, hogy a tányérodra minél több friss zöldség és gyümölcs kerüljön. Ha mégis megéheznél, készíts magadnak egy finom joghurtos-gyümölcsös snacket.

6. Kerüld az ipari készítményeket

A mirelit és késztermékek általában nagyon sok szénhidrátot, zsírt és cukrot tartalmaznak, amelyek hirtelen megemelik a vércukorszintet, a nagyobb cukormennyiség kezeléséhez a szervezet megnövekedett inzulin kibocsátással reagál, így a maradék vércukor zsírrá alakul, ami növeli a súlyfelesleget.

7. Reggelizz úgy, mint egy király

ehseg3.jpg ()Ügyelj a kiadós és tápláló reggelire, mert ha kihagyod, vagy túl későn eszel először, a későbbiek során biztosan farkaséhes leszel.  A tökéletes napindító energiaforrás friss gyümölcsökből, tejtermékekből és teljes kiőrlésű gabonákból áll.

8. Nyomd meg az orrodat

Az édességek iránti sóvárgást remekül csillapíthatod az akupresszúra módszerével. Egyszerűen nyomd meg a mutatóujjaddal az orrod és a felsőajkad között területet 15-20 másodpercig, mivel ennek a pontnak a stimulálása közvetlen hatással bír az agy étvágyközpontjára, és gyorsan csökkenti az éhségérzetet.

9. Egyél a szemeddel

Gondolj a kedvenc sütidre, egy ínycsiklandó pizzára vagy egy finom hamburgerre, és képzeld el ezeket színtelenül. Ha ez a módszer sem bizonyul hatékonynak, nyomtasd ki kedvenc ételeid fotóját fekete-fehérben, ragaszd őket a hűtőszekrényre, így mielőtt kinyitnád az ajtót, a fakó látvány kevésbé fog ingerelni a csábításra.

10. Add meg a módját 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy milyen fontos az alapos rágás és a lassú evés, ami elengedhetetlen a kiegyensúlyozott emésztéshez. A jóllakottság érzetének kialakulásához kb. 20 perc szükséges, és ha gyorsan, kapkodva eszel, nem fogod érzékelni, hogy közben a gyomrod már megtelt. 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X