Főoldal > DIÉTA > 7 táplálkozási hiba, amellyel árthatsz a vonalaidnak

7 táplálkozási hiba, amellyel árthatsz a vonalaidnak

étkezéshibakárosmennyiségtáplálkozás
0

Írta: and

Túl sok kóla A kólában lévő cukor könnyen fogszuvasodást okozhat, a foszfát károsan befolyásolhatja a szervezet kalcium-anyagcseréjét, míg a szén gyorsan károsíthatja a belső szerveket. A koffein vízhajtó hatású, ám a vízhiány miatt tested visszatartja a folyadékot, ami súlyfelesleget eredményezhet. Ha karcsúbb alakra és egészségesebb életre vágysz, cseréld le a szénsavas üdítőket csapvízre és a […]

Túl sok kóla

A kólában lévő cukor könnyen fogszuvasodást okozhat, a foszfát károsan befolyásolhatja a szervezet kalcium-anyagcseréjét, míg a szén gyorsan károsíthatja a belső szerveket. A koffein vízhajtó hatású, ám a vízhiány miatt tested visszatartja a folyadékot, ami súlyfelesleget eredményezhet. Ha karcsúbb alakra és egészségesebb életre vágysz, cseréld le a szénsavas üdítőket csapvízre és a kóla helyett fogyassz frissen facsart zöldség- és gyümölcsleveket, amelyeket te is elkészíthetsz.

Túl sok light étel

hiba3.jpg ()Bár a „light” elnevezésű termékek jóval kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint hagyományos társaik, fontos tudnod, hogy a bennük lévő zsír- és cukortartalmat általában káros adalékanyagokkal csökkentik. Egyes diétás termékek gyártásához olyan édesítő szirupokat használnak, amelyek ugyanannyi kalóriát tartalmaznak, mint a cukor. A diétás kólában lévő aszpartám pedig köztudottan egészségkárosító hatású, és túlzott fogyasztása hosszú távon komoly betegségeket is produkálhat. Ha szeretnél spórolni a kalórián, mozogj rendszeresen, és inkább egyél kevesebb, ám egészséges ételt.

Túl sok kávé

A kávéban lévő antioxidáns hatású flavonoid és koffein alapvetően jó hatással bír az anyagcserére és a vérkeringésre. Túlzott mértékű fogyasztása azonban serkenti a kortizol és az adrenalin felszabadulását, ami felgyorsítja a szívverést, növeli a vérnyomást, s olyan melléktüneteket okozhat, mint az álmatlanság, a nyugtalanság, a remegés vagy a gyors légzés. Ha a kávét sok cukorral, tejjel és tejszínnel fogyasztod, jelentős kalóriatartalma révén súlygyarapodással is számolhatsz, ezzel ellentétben a zöld tea kiváló élénkítő és sokkal egészségesebb, ráadásul magas antioxidáns- tartalmának köszönhetően szépíti a bőrödet.

Túl sok tartósítószer

Az állományjavítók, a tartósítószerek és a színezékek általában azokban a termékekben fordulnak elő, amelyek rengeteg rejtett sót, cukrot és zsírokat tartalmaznak. A mesterséges adalékanyagok számtalan allergiás reakciót idézhetnek elő a szervezetedben, ezért vásárlás előtt mindig ellenőrizd a termékek címkéjét, ahol ezeket E betűvel jelölik. A különféle ízfokozók és aromák ugyanakkor növelhetik a termék élvezeti értékét, így túlfogyasztásra ösztönöznek. Kerüld tehát a mirelit, a konzerv, a félkész készítményeket és törekedj arra, hogy minél több természetes táplálék kerüljön az étrendedbe.

Túl sok fehér liszt

hiba2.jpg ()A finomított fehér lisztből készült kenyerekhez, tésztákhoz, péksüteményekhez rengeteg cukrot, kukoricaszirupot és más adalékanyagokat kevernek, ám ezek szinte azonnal vércukorrá alakulnak, s így túlmunkára késztetik a szervezetet. A vérben ott marad a felesleges inzulin, újabb cukoradagot kíván a tested, így beindul az ördögi kör, ami elhízáshoz, illetve komoly anyagcsere-zavarokhoz vezethet. A jó egészség és a formás alak érdekében fogyassz kizárólag teljes kiőrlésű gabonából készült táplálékokat, hisz a bennük lévő értékes élelmi rostok kedvezően befolyásolják a szervezet működését,  illetve gyorsítják az emésztést.

Túl sok hamburger

A gyorséttermi ételek nem tartalmaznak hasznos energiákat, csupán felesleges kalóriákat. A hamburgereket, a sült krumplikat és a pitéket általában hidrogénezett olajban sütik, ezek a termékek rendkívül magas só- és zsírtartalommal bírnak, ami hosszú távon elhízáshoz és egészségkárosodáshoz is vezethet. Ha képtelen vagy lemondani a csábításról, legfeljebb heti egyszer ugorj be a gyorsétterembe, rendelj inkább könnyű salátákat, és kerüld a zsíros, cukros önteteket.

Túl sok csoki

A tejes, nugátkrémes és töltött csokoládék a cukron kívül glükózt, szacharózt, maltózt, és nagy mennyiségben transzzsírsavakat is tartalmaznak, amelyek hosszú távon tönkreteszik az ereket, illetve olyan súlyos betegségeket eredményezhetnek, mint a szívinfarktus vagy az érelmeszesedés. Nassolj helyettük magas kakaótartalmú, sötét csokoládékat, hisz a bennük lévő flavanolok jó hatással bírnak a szív- és érrendszerre, valamint a vérnyomás emelkedésének megelőzésére.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X