Főoldal > DIÉTA > Pörgesd fel az anyagcseréd – ezt ne tedd, és fogyni fogsz!

Pörgesd fel az anyagcseréd – ezt ne tedd, és fogyni fogsz!

anyagcserediétafogyáshiba
0

Írta: and

Ha ezeket kiküszöbölöd, máris apadni fognak a zsírpárnáid. Túl keveset eszel Ha kevesebbet eszel, és többet mozogsz, akkor fogysz. Ez ésszerű. De ha túlzásba esel, és nem veszel magadhoz napi minimum 1200 kalóriát, akkor nemcsak az egészségednek ártasz, de a fogyókúrád sem lesz eredményes. A szervezeted anyagcseréje ez esetben ugyanis takarékra áll, így minden lehetséges […]

Ha ezeket kiküszöbölöd, máris apadni fognak a zsírpárnáid.

Túl keveset eszel

Ha kevesebbet eszel, és többet mozogsz, akkor fogysz. Ez ésszerű. De ha túlzásba esel, és nem veszel magadhoz napi minimum 1200 kalóriát, akkor nemcsak az egészségednek ártasz, de a fogyókúrád sem lesz eredményes. A szervezeted anyagcseréje ez esetben ugyanis takarékra áll, így minden lehetséges módot megkeres arra, hogy elraktározzon egy kis zsírt. Az eredmény: mikor elérted a hőn áhított súlyt, és visszatérsz a normál étkezésre, pillanatok alatt szeded vissza a keservesen leadott kilókat. A megoldás: tartsd be a fokozatosság elvét, és ne akarj azonnal megszabadulni drasztikus diétával a felesleges zsírpárnáktól. 3-4 óránként egyél valamit, hogy elkerüljön a farkaséhség. Meglátod, a lassabb módszerrel  sokkal eredményesebb leszel, mivel nem fog az a sokk érni, hogy egy hét után többet mutat a mérleg nyelve, mint a diéta előtt.

Kerülöd a koffeint

A koffein stimulálja a központi idegrendszert, így 5-8 %-kal is meg tudja emelni az anyagcsere hatékonyságát. Az eredmény: napi 98-174-gyel több elégetett kalória. Ha nem vagy kávémániás, a tea is ugyanilyen hatékony lehet, sőt, egy japán tanulmány szerint még jobban felpörgeti az anyagcserét, mint a kávé.

anyagcsere3.jpg ()Rossz szénhidrátokat fogyasztasz

Természetesen nem szabad a szénhidrátokat száműznöd az életedből, mivel létfontosságúak, az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy milyen forrásból jutsz hozzájuk. A fehér kenyeret, tésztát, péksütiket inkább hanyagold, és válaszd a teljes kiőrlésű változatot, a zöldségeket és gyümölcsöket. Az ezekben található szénhidrát ugyanis nemcsak egészségesebb, de a zsírbontásban is részt vesz, így a fogyás is hatékonyabban fog működni.

A víz szobahőmérsékletű

Egy német tanulmány szerint a hideg víz ugyanis jobban felpörgeti az anyagcserédet, mint a szobahőmérsékletű víz. Persze nem kell túlzásokba esni, mert annak a torkod látja kárát, de ha egy kicsit lehűtöd a napi vízadagodat, azzal naponta 50 kalóriával többet égethetsz el. Bár első blikkre ez nem tűnik soknak, de ha összeszámolod, egy hónap alatt ez igen tetemes elégetett kalóriát ad ki.

Növényvédő szerekkel kezelt termékeket fogyasztasz

Meglepő, de még az sem mindegy, hogy milyen zöldséget, gyümölcsöt veszel. A hagyományos, növényvédő szerekkel kezelt termékek károsan befolyásolhatják az anyagcserédet, így, ha módodban áll, mindenképp válaszd a biotermékeket, melyeket nem értek vegyi anyagok.

Fehérjében szegény ételeket fogyasztasz

Fehérjére, akárcsak szénhidrátra, szüksége van a szervezetednek, hiszen elengedhetetlen kelléke annak, hogy izmaid fejlődjenek. Egy kis fehér hús, ha pedig vega vagy, dióféle vagy görög joghurt mindenképp szerepeljen az étrendedben. Nem beszélve arról, hogy a fehérjében gazdag étrenddel 35 %-kal is megnövelheted az anyagcseréd hatékonyságát.

Vashiányos életmód

Vasra nemcsak azért van szükséged, hogy elkerüld a vérszegénységet és az azzal járó kellemetlen tüneteket, hanem mert az anyagcserédet is felpörgeti, és könnyebben égeted el a felesleges zsírt. Fogyassz sovány húst, spenótot, diófélét, halat, és máris nem kell aggódnod, hogy vashiány lép fel a szervezetedben.

Hanyagolod a létfontosságú vitaminokat

anyagcsere2.jpg ()A D-vitamin is hozzájárul ahhoz, hogy lelassult anyagcseréd ismét felpörögjön. Ezt kevesen tudják, ezért nem is tulajdonítanak nagy jelentőséget a D-vitamin bevitelének. Ha el akarod kerülni, hogy D-vitamin hiány lépjen fel nálad, és szeretnéd kicsit felpörgetni takaréklángon égő anyagcserédet, akkor fogyassz tonhalat, garnélarákot, lazacot, tofut, müzlit és tojást.

Túl sokat iszol

Itt persze nem a vízre gondolunk, hanem az alkoholos italokra. Ha teheted, akkor egy baráti találkozón – bármily csábító – a második koktélt már ne vállald be. Az alkohol ugyanis amellett, hogy igen gazdag kalóriaforrás, az anyagcserédet is lassítja, sőt, még az étvágyadat is megnöveli.

Nem fogyasztasz elég tejterméket

Öreg hiba a tejtermékek hanyagolása. Különösen nőknél fontos a megfelelő kalciumbevitele. A nem megfelelő kalciumbevitel ugyanis lassítja az anyagcserét, ebből kifolyólag gyorsabban rakódnak le ránk a felesleges kilók. Fogyassz el naponta legalább egy pohár tejet vagy egy doboz görög joghurtot, de tabletta formájában is hozzájuthatsz a megfelelő mennyiségű kalciumhoz.

Nézd meg jobban – válaszd a minőséget!

Rágcsálj és légy bikinikompatibilis! 

Az elhízás veszélyei


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X