Főoldal > DIÉTA > Készíts salsát! Íme, a legjobb receptek!

Készíts salsát! Íme, a legjobb receptek!

mexikóireceptsalsatortilla
0

Írta: and

Egy kellemes nyáresti buli leggyorsabban elkészíthető étele a salsa, a mexikói konyha egyik legáltalánosabb étele. Szinte bárhogy tálalhatod, biztos lehetsz benne, hogy mindenkinél sikert aratsz vele. Itthon leginkább a mozikban kapható „műanyag” salsa lehet ismerős, az igazi salsa azonban rengeteg módon felhasználható, fő- és előétel is lehet belőle. Ha pedig házilag készíted ezt a finomságot, […]

Egy kellemes nyáresti buli leggyorsabban elkészíthető étele a salsa, a mexikói konyha egyik legáltalánosabb étele. Szinte bárhogy tálalhatod, biztos lehetsz benne, hogy mindenkinél sikert aratsz vele.

Itthon leginkább a mozikban kapható „műanyag” salsa lehet ismerős, az igazi salsa azonban rengeteg módon felhasználható, fő- és előétel is lehet belőle. Ha pedig házilag készíted ezt a finomságot, biztos lehetsz benne, hogy csupa egészséges és friss hozzávaló van benne.

Köretként

Kiváló kiegészítője lehet sült vagy szabadban grillezett húsoknak és halaknak is.

salsacikk2.jpg ()Salátaként

Egy egyszerű zöldségekből készült salátát is tartalmasabbá és különlegesebbé tehetsz ezzel az ínycsiklandó szósszal.

Mártogatósként

Igazán finom ropogtatnivalót készíthetsz egy kis salsával és saját készítésű tortillachips-el.

Töltelékként

Gyakran használják szendvicsekbe vagy kukoricalepényekbe hús és más zöldségek mellé tölteléknek.

Hagyományos salsa recept

6 db paradicsom
1 db lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
1-2 chili paprika kimagozva
1 lime leve és reszelt héja
1 csokor friss koriander
só, bors, egy csipet őrölt római kömény

A valódi salsa lényege, hogy minden egyes hozzávalót a lehető legapróbb darabokra kell felvágni, úgyhogy készítsd a késed. A paradicsomokat dobd forrásban lévő vízbe egy percre, majd vedd ki, és óvatosan húzd le a héjukat, a belső magos részt pedig távolítsd el. A hámozott, magozott paradicsomokat vágd fel kisebb kockákra, majd darabold fel nagyon apróra a hagymát, a fokhagymát, és a kimagozott chili paprikát is. Keverd össze az összes felaprított hozzávalót, majd add hozzá a koriandert, a citrom levét és héját, végül pedig sózd, borsozd, és szórd meg egy csipet római köménnyel. Alaposan keverd össze a kissé pépes szószt, és már tálalhatod is!

salsacikk1.jpg ()Tortilla recept

27 dkg kukoricaliszt
3,5 dl meleg víz
egy kevés só

A kukoricalisztet tedd egy tálba, sózd meg, és apránként add hozzá a meleg vizet, majd addig keverd, amíg egy sima, közepesen kemény tésztát nem kapsz. Ha kész, oszd el egyforma, tenyérnyi nagyságú darabokra. A tésztagolyókat tedd egy zsírpapírral letakart tálcára, és egy órára tedd be a hűtőbe pihenni. Az idő letelte után egyenként nyújtsd ki őket vékony lepényekké (körülbelül 2-3 milliméteresekre). Melegíts fel egy bevonatos serpenyőt, és olaj nélkül helyezz rá egy lepényt. Pár perc alatt mindkét oldala aranybarnára sül.

Házi tortillachips

Az előzőkben leírt módon készítsd el a tortilla tésztáját, azonban most nem kell kisebb darabokra osztanod, elég, ha negyedeled. Hagyd a hűtőben pihenni egy-másfél órát, majd egy darabot nyújts ki nagyon vékony lappá. Ha elég vékony, egy éles kés segítségével felvághatod a tésztalapot. A tortillachips általában háromszög alakú, de tulajdonképpen olyanra vágod, amilyenre szeretnéd. Ha ezzel megvagy, óvatosan tedd a kis lapokat forró olajba. A chipsek körülbelül 1-2 perc alatt átsülnek, úgyhogy gyorsnak kell lenned.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X