Főoldal > DIÉTA > Így fogyj le mielőbb salátával!

Így fogyj le mielőbb salátával!

egészségétrendfogyókúrareceptsaláta
0

Írta: and

Salátának nevezzük széles megfogalmazásban a legalább háromféle összetevőből álló keveréket. Van öntet, mely készülhet vízből, ecetből (többféle ecetből), különféle olajokból, egyénileg fűszerezve, pl. vinagrette mártás, de az öntet készülhet majonézből, joghurtból, tejfölből, tejszínből, ezek keverékéből és ízesítőkből (hagyma, só, bors, friss zöldfűszerek). A salátába kerülhet bármi, ami a hűtőben vagy a kamrában van, zöldségek (főtt […]

Salátának nevezzük széles megfogalmazásban a legalább háromféle összetevőből álló keveréket. Van öntet, mely készülhet vízből, ecetből (többféle ecetből), különféle olajokból, egyénileg fűszerezve, pl. vinagrette mártás, de az öntet készülhet majonézből, joghurtból, tejfölből, tejszínből, ezek keverékéből és ízesítőkből (hagyma, só, bors, friss zöldfűszerek).

A salátába kerülhet bármi, ami a hűtőben vagy a kamrában van, zöldségek (főtt vagy nyers), gyümölcsök, húsok, húskészítmények, tojás, hal, sajt, és csak a fantáziánk szab határt a variációknak. Viszont nem szabad elfelejteni, hogy az összetevőktől függ az energiatartalom is. Azaz egy csak friss zöldségekből álló saláta, vizes – olajos öntettel jóval alacsonyabb kalóriatartalmú, mit a közismert majonézes burgonyasaláta füstölt tarja csíkokkal!

salis4.jpg ()

1. nap + 2 l víz

Reggeli:
1 dl natúr corn flakes, 2 db kiviből 2 dl íróval, édesítővel készült turmixszal leöntve

Tízórai:    
2 dl paradicsomlé,  5 dkg mozzarella light sajt

Ebéd:
Virslis zöldbabtál
Hozzávalók 1 személyre (tisztított mennyiség):
1 mokkáskanál olaj
1 db virsli felkarikázva
25 dkg főtt, lecsepegtetett zöldbab
1 dl natúr joghurt
Só, frissen vágott petrezselyemzöld

Elkészítés:
Pici forró olajon serpenyőben átpirítjuk a felkarikázott virslit és hozzá keverjük a zöldbabot. Együtt pároljuk őket 2 percig, és besűrítjük a joghurttal. Fűszerezzük sóval, petrezselyemzölddel.
 
Uzsonna:
2 db Jó reggelt fügés keksz

Vacsora:
sült tojás, káposztás burgonyasalátával

Hozzávalók 1 személyre (tisztított mennyiség):
1 mokkáskanál olaj
1 db tojás
10 dkg főtt burgonya
20 dkg reszelt káposzta
Ízlés szerint öntet alma- vagy balzsamecetből, őrölt köményből, sóból, vízből, cseppnyi hidegen sajtolt tökmag-, vagy lenmagolajból.

Elkészítés:
A főtt burgonyát durvára lereszeljük, átkeverjük a káposztával. Közben pici olajon a tojást készre sütjük. A zöldségeket elkeverjük az öntettel, és kockára vágott tojással megszórjuk.

2. nap + 2 l víz

Reggeli:
kis doboz natúr joghurt, 2 db Jó reggelt fügés keksz

Tízórai:
1 db alma                

Ebéd:
parajfőzelék, habarás vagy rántás helyett 1 tojással besűrítve

Uzsonna:
1 db pöttyös guru

Vacsora:
mozzarellás friss saláta
Hozzávalók 1 személyre (tisztított mennyiség):
10 dkg light mozzarella kockára vágva
10 -10 dkg kockázott uborka, retek, paradicsom
5 dkg lucernacsíra
1 sz. grahamkenyér pirítósnak (megpirítjuk, fokhagymával alaposan bedörzsöljük, majd kockákra vágjuk)
Ízlés szerint öntet alma-, vagy balzsamecetből, őrölt köményből, sóból, vízből, cseppnyi hidegen sajtolt tökmag-, vagy lenmagolajból

Elkészítés:
A zöldségeket és a sajtot egy tálban összekeverjük, öntettel meglocsoljuk. Az összevágott fokhagymás kenyérkockákkal megszórjuk.

salis2.jpg ()

3. nap + 2 l víz

Reggeli:
2 dl kakaó, retekkel kevert túrókrém, 3 db korpás abonett

Tízórai:
2 dl 100%-s grapefruitlé                          

Ebéd:
Zöldséges tésztasaláta
Hozzávalók 1 személyre (tisztított mennyiség):
15 dkg mirelitt kínai zöldség keverék
5 dkg nyers tésztából főtt tészta
0,5 dl sovány joghurt
fél jégsaláta
só, aprított petrezselyem zöld, őrölt bors, mustár

Elkészítés:
A mirelitt zöldségkeveréket 5-8 perc alatt a mikróban elkészítjük. Fűszerezzük ízlés szerint sóval, aprított petrezselyemzölddel, őrölt borssal. A joghurtot kikeverjük kevés mustárral, a jégsalátát összetépkedjük, és egy tálba téve a zöldségeket, a kifőtt tésztát alaposan összekeverjük a joghurtos öntettel!   

Uzsonna: gyümölcsjoghurt

Vacsora:
gombás párolt káposzta sonkával

Hozzávalók 1 személyre (tisztított mennyiség):
10 dkg selyem sonka,
1 kávéskanál olaj,
15 dkg finomra reszelt káposzta,
30 dkg gomba,
ízlés szerint: só, őrölt kömény, kakukkfű

Elkészítés.
A szeletelt gombát olajon 1-2 percig pároljuk. Utána hozzáadjuk a káposztát, ízlés szerint fűszerezzük, és 1 dl vízzel felengedjük. Kb. 15 perc alatt /lefedve/ összepároljuk. Közben a sonkát csíkokra metéljük, és tálaláskor a gombás káposztára halmozzuk.

4. nap+ 2 l víz

Reggeli:
1 nagy paprika, 2 db Medve joghurtos háromszög sajt, 1/4 olívás kenyér
       
Tízórai:
1 nagy narancs

Ebéd:
karalábés lencsesaláta lazaccal

Hozzávalók 1 személyre (tisztított mennyiség):
15 dkg friss, metéltre reszelt karalábé,
5 dkg főtt lencse,
5 dkg szójacsíra,
15 dkg lazac szelet, frissen őrölt borssal, pici sóval ízesítve

Ízlés szerint öntet alma-, vagy balzsamecetből, őrölt köményből, sóból, vízből, cseppnyi hidegen sajtolt tökmag-, vagy lenmagolajból.

Elkészítés:
Az öntet elkészítjük, legelőször a csírát tesszük bele. Majd hozzáadjuk a reszelt friss karalábét, főtt lencsét, és legalább 15 percig pihentetjük, többször átkeverve. Addig felforrósított teflonedénybe tesszük a lazac szeletet, és négy perc múlva megfordítjuk, 3 perc múlva lehúzzuk a tűzről, és 2 percig még pihentetjük tálalás előtt.

salis3.jpg ()Uzsonna:
1 db túrós palacsinta
                               
Vacsora:
almás pirítós
(2 sz. pirított tökmagos kenyér, light sajtkrémmel megkenve, szeletelt almával megrakva)
           
5. nap+ 2 l víz

Reggeli:
gyümölcsjoghurt, 3 db korpás abonett

Tízórai:
20 dkg eper
   
Ebéd:
cukkinis pulykaragu
Hozzávalók 1 személyre (tisztított mennyiség):

40 dkg kockázott cukkini,
5 dkg szeletelt lila hagyma,
15 dkg pulykamell felcsíkozva,
1 kávéskanálnyi olaj
Ízlés szerint só, őrölt bors, kapor

Elkészítés:
A forró olajon átfuttatjuk a húst, hozzáadjuk a hagymát és a cukkinit, ízesítjük, sóval, borssal kevés kaporral, és folyadék hozzáadása nélkül 10 percig kavargatva öszepároljuk. A végén friss kaporral megszórjuk!
   
Uzsonna:
1 gombóc fagyi
                               
Vacsora:
Grillcsirkés saláta
Hozzávalók 1 személyre (tisztított mennyiség):
10 – 10 dkg friss, metéltre vágott paradicsom, csemege uborka, alma,
5 dkg brokkoli csíra
15 dkg grillezett csirkemell felszeletelve
Ízlés szerint öntet alma-, vagy balzsamecetből, őrölt köményből, sóból, vízből, cseppnyi hidegen sajtolt tökmag-, vagy lenmagolajból.

Elkészítés:
A zöldségeket és a húst egy tálban összekeverjük, öntettel meglocsoljuk

6. nap+ 2 l víz

Reggeli:   
egy csomó retek, 5 dkg selyem sonka, 2 sz. tökmagos kenyér

Tízórai:
3 dl kefir                      

Ebéd:   
tojásos-kurkumás-rizses kelbimbó
Hozzávalók:
25 dkg apró kelbimbó,
1 db tojás,
5 dkg nyers rizsből készült kurkumával ízesített rizs
1 kávéskanál olaj
ízlés szerint: só, őrölt kömény, kurkuma,

Elkészítés:
Először a kelbimbót forró, sós, köményes vízben kb. 20 percig, a rizst enyhén sós, kurkumás vízben kb. 20 percig főzzük. A kelbimbót lecsöpögtetés után, még melegen, forró olajra rizzsel fogyasztjuk.

Uzsonna:
1 db epres joghurtos szendvics Jó Reggelt keksz
                               
Vacsora:
1-1 db paprikát, paradicsomot, hagymát, gombát felkarikázunk, 1 db tojással megsütjük, 1 db magos zsemle

7. nap+ 2 l víz

Reggeli:
Tejeskávé,  1 db epres joghurtos szendvics Jó Reggelt keksz
                                             
Tízórai:
20 dkg ananász
   
Ebéd:
tárkonyos csirkeraguleves, 1 db almás palacsinta
   
Uzsonna:
banánturmix 10 dkg banánból és 2 dl tejből
                               
Vacsora:
tonhal saláta, 2 db korpás abonett
Hozzávalók 1 személyre (tisztított mennyiség):
10 – 10 dkg friss, metéltre vágott paprika, friss uborka,
fél fej jégsaláta
5 dkg lucerna csíra
1 konzerv tonhal, levétől lecsepegtetve, villával széttördelve
2 db korpás abonett
Ízlés szerint öntet alma-, vagy balzsamecetből, őrölt köményből, sóból, vízből, cseppnyi hidegen sajtolt tökmag-, vagy lenmagolajból

Elkészítés:
A zöldségeket és a halat egy tálban összekeverjük, öntettel meglocsoljuk.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X