Főoldal > DIÉTA > 5 kérdés a tejhelyettesítőkről

5 kérdés a tejhelyettesítőkről

egészségnövényitejtejhelyettesítő
0

Írta: and

1. Mikor válaszd a tejhelyettesítőket? A tehéntej tele van értékes vitaminokkal, főként kalcium és B-vitamin tartalma kiemelkedő, segíti egyes ásványi anyagok felszívódását és értékes fehérje forrás. Azonban egyre többen vannak, akik nem tudják élvezni jótékony hatásait. A növényi tejhelyettesítő készítmények ideális megoldást jelenthetnek a tejcukor érzékenységben, valamint a tejfehérje allergiában szenvedőknek. Manapság már számos változatuk […]

1. Mikor válaszd a tejhelyettesítőket?

A tehéntej tele van értékes vitaminokkal, főként kalcium és B-vitamin tartalma kiemelkedő, segíti egyes ásványi anyagok felszívódását és értékes fehérje forrás. Azonban egyre többen vannak, akik nem tudják élvezni jótékony hatásait. A növényi tejhelyettesítő készítmények ideális megoldást jelenthetnek a tejcukor érzékenységben, valamint a tejfehérje allergiában szenvedőknek. Manapság már számos változatuk kapható, és mivel ezek a termékek mentesek az állati eredetű összetevőktől, vegetáriánusok is előszeretettel fogyaszthatják.

shutterstock_42690805.jpg ()2. Melyiket válaszd?

A boltok polcain számos növényi tejjel találkozhatsz, ezek állagukban teljesen olyanok, mint a hagyományos tehéntej. A legtöbb helyen a szója,- zab- és rizstejet tartják. A szójatej magas vastartalma miatt ideális választás vashiány, vagy vashiányos vérszegénység esetén. A szója fehérjében gazdag, így a vegetáriánus táplálkozás fontos alapanyaga, de a legújabb kutatások szerint az érelmeszesedésre, a magas koleszterinszintre és a változókorral járó tünetekre is jótékony hatást gyakorol. Kalciummal dúsított változata pedig a csontok számára fontos vitaminban gazdag. Ha teheted, keresd a bio szójatermékeket, ezek ugyanis nem génkezelt szójából készülnek.

A zabtejnek ásványi só és fehérjetartalma figyelemreméltó, jót tesz az idegrendszernek, a koleszterinszintnek, segíti a belek munkáját, és a sejtek megújulását. Ha ezt a fajtát választod, még a gyomorégéssel is hatékonyan veheted fel a harcot. A rizstej könnyen emészthető tejpótló, jellegzetes íze miatt azonban inkább desszertekhez ajánlott.

3. Hogyan segítik a szervezeted?

A növényi tejek előnye, hogy lényegesebben alacsonyabb zsírtartalmúak, mint az állati eredetű társuk. Kevesebb koleszterint és több, a szervezet számára hasznos, telítetlen zsírsavat tartalmaznak. A növényi tejek alkalmasak diéták, lúgosító kúrák kiegészítésére, hiszen így nem kell lemondanod a kedvenc ételeidről sem. Ha teheted, keresd a bio változatot, így garantáltan tiszta és vegyszermentes terméket kapsz.

shutterstock_37948576.jpg ()4. Hogyan főzz velük?

Növényi tejekkel ugyanúgy kell bánni, mint a hagyományos tejjel. Állagra teljesen megegyezik a tehéntejjel, hevíteni, főzni is lehet őket. Alkalmasak sütemények, mártások, szószok készítésére, felhasználhatóak kávéba, vagy teába is. Már kaphatók ízesített, például csokis vagy vaníliás, változatok is, valamint különféle növényi tejszínek, tejszínhabok, pudingok, joghurtok, melyek változatossá tehetik a mindennapjaidat.

5. Hogyan készíthetsz házi finomságokat?

Ha kísérletező kedvű vagy, házi készítésű tejeket is csinálhatsz. Ehhez nem kell mást tenned, mint mandulát, vagy zabot tisztított vízbe áztatni 48 órára, majd átmosás után egy nagy teljesítményű robotgéppel, vízzel krémesre pürésíteni. Nyáron hidegen, egy kis gyümölccsel igazán egészséges reggeli!

Szívesen feltennéd kérdéseidet életmód szakértőnknek? Június 4-én, a Wellness-napon lehetőséged nyílik egy mini-tanácsadásra. Ha már regisztráltál a rendezvényre, a tanácsadásra e-mailben iratkozhatsz fel szakértőnknél: bakos.zsuzsi@jadejoga.hu

Epilálás – 8 tévhit, amit el kell oszlatnunk!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X