Főoldal > DIÉTA > Vékony nők tuti diétás tippjei

Vékony nők tuti diétás tippjei

edzésfehérjebevitelmérlegsúlycsökkentés
0

Írta: and

Miután lefogytál az ideális testsúlyodra, könnyen elcsábulhatsz, és beleeshetsz újra a régi, helytelen étkezési szokásaid csapdájába, így pedig gyorsan visszaszedheted a leadott kilókat. Vannak azonban olyan módszerek, melyek segítségével formában maradhatsz anélkül, hogy bármit is megfosztanál magadtól. A legtöbb kutatás kimutatta, hogy ha a szokásaidat akár csak kis mértékben is módosítod, már nem kell a […]

Miután lefogytál az ideális testsúlyodra, könnyen elcsábulhatsz, és beleeshetsz újra a régi, helytelen étkezési szokásaid csapdájába, így pedig gyorsan visszaszedheted a leadott kilókat. Vannak azonban olyan módszerek, melyek segítségével formában maradhatsz anélkül, hogy bármit is megfosztanál magadtól. A legtöbb kutatás kimutatta, hogy ha a szokásaidat akár csak kis mértékben is módosítod, már nem kell a visszahízástól rettegned.

Állj mérlegre rendszeresen!

Ha rendszeresen méred a súlyodat, folyamatosan kapod a visszajelzést az étkezési szokásaidról. Ha pedig felszalad egy-két kiló, időben észbe kapsz, mielőtt még több felesleg rakódna rád. A kérdés, hogy milyen gyakran érdemes ellenőrizni a súlyodat? Naponta egyszer, amennyiben ez lehetséges. A kutatások kimutatták, hogy azoknál a diétázóknál, akik naponta követték a testsúlyuk változását, 82%-kal nagyobb a valószínűsége, hogy nem szedik vissza a leadott kilókat, mint azok, akik csak ritkábban kísérték ezt figyelemmel. Ha pár kilóval nő a testsúlyod, figyelj egy kicsit jobban oda: edz többet, és étkezz egészségesebben!

vekonynokcikk.jpg ()Fokozd a fehérjebevitelt!

Egy amerikai kutatás kimutatta, hogy a nők, akik magas fehérjetartalmú diétát követtek egy évig (tehát naponta 110 gramm körül fogyasztottak, vagy a kalóriabevitelük 26%-át a fehérjék tették ki), több mint 10 kiló súlyveszteséget könyvelhettek el. Míg azok, akik kevésbé étkeztek proteindúsan (kevesebb mint 72 gramm fehérjét fogyasztottak egy nap, vagy a napi energiabeviteltük kevesebb mint 19 %-a állt fehérjéből), csak fele ennyi súlyt adtak le.

A nagyobb mennyiségű fehérjebeviteltől aktiválódnak azok a hormonok, melyek a teltségérzetért felelősek. Ahelyett, hogy az energiát a szénhidrátokból, vagy a magas zsírtartalmú ételekből merítenéd, adj fehérjét a legtöbb főétkezésedhez, vagy nassodhoz. Szórd meg a salátádat csicseriborsóval, vagy babbal, és válts fehérjében gazdag görög joghurtra a hagyományos verziók helyett. Ha nassolni támad kedved, helyettesítsd a délutáni rágcsádat pár sajtkockával és sovány pulykaszelettel!

Egyél minél több zöldséget és gyümölcsöt!

Rakd meg a tányérodat zöldségekkel, melyek nem csak megóvnak a betegségektől, hanem az extra kilókat sem hagyják rád rakódni. Egy amerikai tanulmány kimutatta, hogy azok a nők, akik több zöldséget és gyümölcsöt ették (legalább naponta 5 alkalommal, kivéve a burgonyát), 60%-kal nagyobb esélyük volt arra, hogy nem hízzák vissza a leadott kilókat, mint azok, akik kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak. A szakértők szerint, ha gyakran fogyasztasz magas rost – és víztartalmú ételeket, akkor már nem marad hely a gyomrodban egyéb magas kalóriatartalmú, hizlaló ételek számára.

Tanuld meg szeretni az edzéseket!

A rendszeres testmozgás az egészséges táplálkozással kiegészítve biztosítja számodra, hogy ne kelljen a kilók visszakúszásától tartanod. A tréningek segítenek megtartani az elért izomtömegedet, ami azt jelenti, hogy még nyugalmi állapotban is égeted a kalóriákat. Ha pedig rendszeresen edzel, megengedettek a kisebb kilengések is (egy születésnapi torta elfogyasztása, vagy egy zacskó popcorn elrágcsálása a moziban), anélkül, hogy a kilóid gyarapodnának.

Fotó: Profimedia.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X