Főoldal > DIÉTA > Így töltődj fel tavaszra finom ételekkel

Így töltődj fel tavaszra finom ételekkel

alvásegészségétrendfeltöltődésmozgástavasz
0

Írta: and

A hideg téli napok végével, a meleg idő közeledtével egyre kevesebbet fedő és egyre szűkebb ruhák szilveszteri fogadalmainkra emlékeztetnek. Persze sötét téli reggeleken a sportolás ellen nagyon sok érv szólt, és az ünnepi étkezéseken sem lehetett minden finomságot visszautasítani. Ne ess pánikba! A tavaszi csodadiéták és túlzásba vitt mozgás nem segít a problémák tartós megoldásában. […]

A hideg téli napok végével, a meleg idő közeledtével egyre kevesebbet fedő és egyre szűkebb ruhák szilveszteri fogadalmainkra emlékeztetnek. Persze sötét téli reggeleken a sportolás ellen nagyon sok érv szólt, és az ünnepi étkezéseken sem lehetett minden finomságot visszautasítani. Ne ess pánikba! A tavaszi csodadiéták és túlzásba vitt mozgás nem segít a problémák tartós megoldásában. Lássuk mit tehetünk a lassú, fokozatos életmódváltásért és az energikusan induló tavaszért!

Induljon a tavasz egészségesebb étrenddel

Indítsuk a napot zöld teával, vagy esetleg – különösen betegségek fennállása, gyógyszerek szedése esetén – orvossal, dietetikussal is konzultálva, felhasználási javaslat szerint fogyasztott Panax ginseng (lehetőleg koreai vörös ginzeng) teával, pezsgőtablettával vagy kapszulával. Ezzel tartósan éberebbek lehetünk mint akár 2-3 kávé után, sőt segíthetjük testünket a zsír mozgósításában, és szervezetünk antioxidáns, valamint fertőzések elleni védelmét is fokozhatjuk. A koreai vörös ginzeng mint adaptogén gyógynövény kúraszerűen alkalmazva sokrétűen segítheti a tavasz aktív indítását! Ötletszerűen ne kombináljunk gyógynövénykészítményeket (például zöld teát és ginzenget, kasvirágot), mivel ezzel árthatunk is egészségünknek.

tavasz2.jpg ()Az elegendő alvásra való odafigyelésen kívül az étrend is lényeges tényező. Együnk rendszeresen, keveset és könnyűt! Amint megjelennek az első friss zöldségek, érdemes nekilátnunk a friss saláták készítésének is. A komplex szénhidrátok közé tartozó keményítőt tartalmazó ételek jó és tartós szénhidrát- és így energiaforrások, bizonyos nézetek szerint ezek is segíthetnek a hangulat stabilizálásában a gyorsan felszívódó szénhidrátnak számító cukrok lehetőség szerinti kerülése mellett. Jó forrásai például a korpás, vagy teljeskiőrlésű lisztből készült kenyerek, durumlisztből készült tészták.

Fogyasszunk hetente 1-2 alkalommal, vagy gyakrabban tengeri halakat! A rendszeres tengeri hal, vagy omega-3 zsírsavakban gazdag halolaj tartós fogyasztása kutatások szerint támogathatja az idegrendszer egészséges működését, javíthatja a közérzetet. Bár az eredmények nem mindig egybehangzóak, más hangulatjavítókkal szemben ezek nagyon biztonságosnak tekinthetőek.
Télen az omega-3 és D-vitamin szintünk is eshet, ami kutatók szerint összefüggésben lehet az ilyenkor gyakori rosszabb közérzettel. A  túlzott felvétel helyett a hiányállapot megszüntetése az, amire érdemes lehet törekednünk, erre a tengeri halak, tojás, tőkehalmáj, máj is alkalmas eszköz. Étrend-kiegészítés ötlete esetén fontos ebben az esetben is szakemberrel konzultálnunk. Ha komolyabb betegségekkel vagy lelki gondokkal küzdesz (a kiegészítés például véralvadásgátló  gyógyszerekkel is kölcsönhatásba léphet!), tanácsos szakemberhez fordulnod a mesterséges pótlás előtt!

Együnk-igyunk sovány tejet-tejtermékeket. Bár a kutatók még vitatkoznak azon, hogy fogyaszt-e a jó kalciumellátottság, kalcium- és fehérjeszükségletünk fedezése érdekében mindenképpen hasznos, ha beiktatjuk ezeket étrendünkbe. Ettől talán még fogyunk is? Annál jobb!

Ha szeretjük és bírjuk, akkor most nyugodtan jöhetnek az intenzívebb fűszerek. Egy kis gyömbér, csípőspaprika, és a kilók valószínűleg könnyebben olvadhatnak le.

Igyunk minden nap elegendő, 2-3 liter energiaszegény folyadékot! A kielégítő folyadékfogyasztás tavasszal is nélkülözhetetlen testünk megfelelő működéséhez.

Pihenjünk tudományos alapon

A fáradtság rossz tanácsadó, ha vacsora összedobásáról, megrendeléséről vagy az aerobikóra kihagyásáról van szó! Ha nem győzzük le, marad a pizza, a szappanopera, krimik és a tovább halmozódó felesleg.

A pihentség egyik kulcsa a jól és jó időben való alvás. Ha váltott műszakban dolgozunk, sokat éjszakázunk, lámpa, televízió mellett alszunk elnyomhatjuk az erős antioxidáns, immunstimuláló, és mondhatni fiatalító hatású melatonin alváshormon termelődését. Kutatások szerint azok akik váltott műszakban dolgoznak felborítva testük ritmusát, és azok, akik éjjeli baglyok, feltehetőleg hajlamosabbak lehetnek a rákos megbetegedések kialakulására!

A jó alvás mellett szól az is, hogy a friss kutatások szerint, hogy ha rendszeresen csak 5 órát alszunk, az alvások után éhesebbek leszünk és anyagcserénk is lassul, így a nagy hajtásban a fogyás helyett szép komótosan felszedünk pár kilót. Ám ha sokkal többet alszunk, akkor is hasonlóképp járunk. Éjjel tehát feküdjünk le időben, ne a televízió előtt aludjunk el, gondosan kapcsoljunk ki minden zavaró fényt vagy hangot kiadó elektronikus eszközt, a függönyt is teljesen húzzuk el, a redőnyt is engedjük le és aludjunk körülbelül 8 órát. Ha így teszünk hamarabb véget érhet szervezetünk számára a téli álom, az ólmosan induló tavaszi reggelek korszaka!

Közérzetjavító mozgás

Most, hogy javul az idő, gyalog vagy biciklivel is megtehetjük a munkahelyre vagy máshová vezető utunkat. Napi fél óra séta már sokat segíthet, de az sem árt, ha fokozatosan növelve a terhelést újrakezdjük, vagy újult erővel folytatjuk idáig elhanyagolt edzéseinket. A télen gyakran tapasztalt kedélyromlás ellen a mozgás tökéletes  fegyver lehet, mivel nem csak a boldogsághormonok de egy olyan fehérje szintjét is emelni képes az agyban, amely egészségesen tartja az idegsejteket és közérzetet is javíthatja, így téve akár az antidepresszáns kezelés hasznos kiegészítőjévé is a sportolást. Igazából ehhez ki sem kell mindig mozdulnunk: kardioedzést otthon is végezhetünk édeskettesben, a párnák között!

Ha rendszeresen mozgunk és odafigyelünk kicsit az étrendünkre, akkor a mások számára nehezen és fáradtan induló tavaszt is energikusan tölthetjük el!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X