Főoldal > DIÉTA > 4 diéta hiba, amitől elhízhatsz

4 diéta hiba, amitől elhízhatsz

diétahibahízástény
0

Írta: and

Ha az amúgy egészséges étkeink áldásos hatásait lerontjuk, nehezen tarthatjuk kordában a derékméretünket. Egy amerikai dietetikus szerint a hizlaló ételek puszta látványa azt az üzenetet közvetíti az agy számára, hogy azt a finomságot azon nyomban meg kell enni. Le lehet azonban küzdeni az ilyesfajta késztetéseket, csak tudnod kell, hogy milyen harapnivalókat válassz és informálódnod kell […]

Ha az amúgy egészséges étkeink áldásos hatásait lerontjuk, nehezen tarthatjuk kordában a derékméretünket. Egy amerikai dietetikus szerint a hizlaló ételek puszta látványa azt az üzenetet közvetíti az agy számára, hogy azt a finomságot azon nyomban meg kell enni. Le lehet azonban küzdeni az ilyesfajta késztetéseket, csak tudnod kell, hogy milyen harapnivalókat válassz és informálódnod kell arról is, mik minősülnek „diéta-kelepcének”.

Csak óvatosan a mártogatással!

Noha jó ötletnek tűnik a kedvenc sorozatod közben zöldséget, gyümölcsöt majszolni, de a mogyorókrém vagy a különböző mártások hibát jelentenek a gépezetben. A mogyoróvaj egészséges zsírsavakat és proteint is tartalmaz, de egy evőkanálban 94 kalória rejlik, ezért ez a látszólag ártalmatlan rágcsálnivaló rossz irányba billentheti a mérleg nyelvét. Két evőkanál krémes dresszing 145 kalóriát és 15 gramm zsírt rejt magában.

Ha élsz-halsz a mártogatásért, keverj össze zsírszegény görög joghurtot tormával vagy curryvel. Humusszal vagy konzerv fekete babbal is megbolondíthatod a kedvenc zöldségeidet, így gondoskodhatsz a protein és a rostbevitelről és még finom is lesz a harapnivalód. Csak mindig ellenőrizd a termékek címkéit, mert a különböző márkák eltérhetnek a zsír-, és kalóriatartalom tekintetében. Az egyhangúságot úgy küszöbölheted ki, hogy új, még nem kóstolt zöldségeket is beiktatsz az étrendedbe.

Túl sok olívaolajt használsz

Az extra szűz olívaolaj gazdag a „jó”, egyszeresen telítetlen zsírsavakban, amely segít csökkenteni a koleszterin szintet, de ugyanakkor kb. 477 kalória és 54 gramm zsír található egy negyed csészényiben. Ha nem méred ki pontosan az olaj mennyiségét főzéskor, grillezéskor vagy sütéskor akkor jóval többet is elhasználhatsz a kelleténél. Ha wokban készíted a fogást, mielőtt beledobnád az összetevőket, töröld át egy olíva olajjal átitatott papírtörlővel. A hirtelen sült étkeket pedig elkészítheted borral, szójaszósszal, esetleg húslevessel vagy 100%-os répa-, paradicsom-, vagy zöldséglével.

saladcikk.jpg ()A salátád is rejthet pluszkalóriákat

A saláta áldásos hatásai szinte megsemmisülnek, ha kalóriadús falatokkal szóród meg, például sajttal, dióval vagy aszalt gyümölccsel. A sajtok egyes fajtáiban sok a telített zsírsav, és bár a dióban lévő egyszeresen telített és többszörösen telítettetlen zsírsavak elősegítik a helyes koleszterinszint elérését, egy kis adag dió akár 185 kalóriát és 18 gramm zsírt jelenthet pluszban. Ezenfelül néhány „saláta-feltét” nátriumban is gazdag. Igyekezz úgy megválogatni a salátához a hozzávalókat, hogy tápláló legyen, ugyanakkor kevés kalóriát rejtsen magában. Mondj le az aszalt gyümölcsökről a friss gránátalma magok javára, melynek erős a polifenol tartalma, egyetemi kutatók pedig azt is megállapították, hogy a gránátalma kivonat hatékony a gyulladások csökkentésében.

Extra cappuccino csokisziruppal és tejszínhabbal?

Nem a kávé vagy a tea a probléma. Mindkét italnak számos egészséges hatás tulajdonítható, beleértve a szívbetegségek és a rák kockázatának csökkentését. Egy amerikai orvosi lap szerint a kávé még a kettes típusú diabétesz megjelenésének esélyét is mérsékeli. De a hozzáadott összetevők, mint a cukros szirupok, a méz, a tejszínhab és zsíros tej sok felesleges kalóriát jelentenek. Egyes kávékülönlegességek akár két szelet pizzával is felvehetnék a versenyt.

Míg a méz természetesnek tűnik, és egészséges alternatívája a cukornak, tény, hogy 21 kalória van egy teáskanálban szemben a cukor 16 kalóriájával. Alacsony kalóriájú és zsírtartalmú finom italhoz válassz ízesített kávébabokat, jöhet a csokoládés mandula, a mogyoró vagy a fehér csokoládé, ahelyett, hogy szirupokkal ízesítenéd kedvenc italod. Úgy is light-tá teheted a kávéd, ha zsírszegény tejet öntesz bele. A teákból részesítsd előnyben az édes vaníliát, a bogyósgyümölcsöket és a trópusi gyümölcs ízűt. Ha cukrot vagy mézet használsz ízesítés gyanánt, limitáld a fogyasztásod egy teáskanálra.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X