Főoldal > DIÉTA > Ezért nélkülözhetetlenek a gabonafélék

Ezért nélkülözhetetlenek a gabonafélék

egészségfelhasználásgabonatápanyagtartalom
0

Írta: and

Ha betévedsz egy élelmiszerboltba, számtalan termékkel találhatod szembe magad, amik különböző gabonafélékből készültek. Mindegyik nagyon jó hatással van egészségedre, csak tudnod kell, melyiket válaszd. Búza A legelterjedtebb gabonaféle, elsősorban liszt formájában használjuk sütéshez és főzéshez. A teljes értékű búza rendkívül jó hatással van a szervezetedre. Gyulladáscsökkentő és vérképző hatású. Tökéletes kimerültség, túlzott testi és lelki […]

Ha betévedsz egy élelmiszerboltba, számtalan termékkel találhatod szembe magad, amik különböző gabonafélékből készültek. Mindegyik nagyon jó hatással van egészségedre, csak tudnod kell, melyiket válaszd.

Búza

A legelterjedtebb gabonaféle, elsősorban liszt formájában használjuk sütéshez és főzéshez.
A teljes értékű búza rendkívül jó hatással van a szervezetedre. Gyulladáscsökkentő és vérképző hatású. Tökéletes kimerültség, túlzott testi és lelki fáradtság esetén. Megelőzi a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, valamint serkenti a májműködést. A mag külső héja, a korpa igen gazdag rostban. Hosszantartó fogyasztása képes orvosolni egyes emésztési problémákat.

Wellness Cafe tipp: Ha egészségesen szeretnél étkezni, és odafigyelnél az alakodra, válaszd a teljes kiőrlésű péksüteményeket.

Rizs

A barna rizs szénhidrátokban és fehérjékben gazdag, jelentős B- és E-vitamin tartalma, de számtalan ásványi anyagot, nyomelemet és aminosavat tartalmaz. A rendszeresen fogyasztott rizs páratlan hatással van a szervezetedre: antiallergén, emésztésjavító, tápláló, frissítő és gyomorerősítő. Könnyíti az emésztést, jó hatással van a magas vérnyomásra és a bélműködési zavarokra. Gyomorproblémák esetén különösen jó hatású a barna rizs.

Wellness Cafe tipp: Ha nem kedveled a barna rizst, válaszd az opál vagy vad rizst, melyek tápanyagok szempontjából tökéletesen megegyeznek a barna rizs tulajdonságaival.

shutterstock_48676084.jpg ()Köles

Ez a gabonafajta ellátja szervezetedet szénhidrátokkal, zsírokkal és fehérjékkel. Tartalmaz A- és B- vitaminokat, vasat, fluort, foszfort, magnéziumot, szilíciumot és aminosavakat. A rizshez hasonlóan nem tartalmaz glutént, így az erre érzékenyek számára is megfelelő táplálék. Segíti az emésztést, tápláló, roboráló, frissítő hatású, ajánlható lábadozás ideje alatt, emésztési problémák és fekély esetén is. Gazdag szalicilsavban, így javítja a lép és a hasnyálmirigy működését, erősíti a hajat, a fogakat és a körmöt.

Wellness Cafe tipp: Bioboltokban és drogériákban megvásárolhatod pehely formájában vagy golyóként is. Mindkettő remek reggeli egy kevés joghurttal és friss gyümölcsökkel.

Zab

Gazdag a táplálkozás szempontjából fontos cellulózban, fehérjékben, ásványi sókban, foszforban, vasban, kalciumban, magnéziumban, rostokban, telítetlen zsírokban és esszenciális zsírsavakban. Stimulálja a szervezetet, a pajzsmirigyműködést és az anyagcserét. Rosttartalmának köszönhetően csökkenti a koleszterinszintet és a cukorbetegek vércukorszintjét. Hatásos aranyér és bélműködési problémák esetén.

Wellness Cafe tipp: Zabpehelyből nagyon finom kekszek és sütemények készíthetők, amelyeket egész nap rágcsálhatsz.

Kukorica

Túlnyomórészt telítetlen zsírsavakat tartalmaz, antioxidáns béta-karotint, valamint vasat, foszfort, magnéziumot és káliumot. Vizelethajtó és anyagcsere-serkentő hatású. Javítja a máj és az epe működését. Erősíti az izmokat, csontokat, a szívet és az érrendszert. Cukorbetegek és glutén allergiások is gond nélkül fogyaszthatják. Megfőzve a bőr hidratálására is kiváló.

Wellness Cafe tipp: Használj kukoricaszirupot édesítőszerként.

Rozs

Rendkívüli tápanyag – tartalmaz szénhidrátokat, fehérjéket, többféle ásványi sót, valamint E- és B- vitaminokat. Nagyon magas a rost és a lizin tartalma. A rozskorpa sok vizet tud megkötni, így azonnali jóllakottságot ad, csökkentve az étvágyat. Serkenti a vérkeringést, segít megtartani az erek jó állapotát, és kedvezően hat a májműködésre. Kiválóan alkalmas a székrekedés kezelésére.

Wellness Cafe tipp: Ma már majdnem minden boltban találhatsz egészséges rozsos péksüteményeket.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X