Főoldal > DIÉTA > 3 igazán az alkatodhoz illő diéta

3 igazán az alkatodhoz illő diéta

alakdiétaegészségfogyókúra
0

Írta:

Van kedved egy kis játékhoz? A célban a jutalmad a tökéletes sziluett lesz, szóval megéri! Feküdj le egy hatalmas papírra – lehetőleg fehérneműben vagy valami vékony, testre simuló ruhában – és kérd meg a barátnődet, hogy rajzoljon körbe. Majd a forma alapján nézd meg, az alábbiak közül melyik típusba tartozol. Már csak a játékszabályokat kell […]

Van kedved egy kis játékhoz? A célban a jutalmad a tökéletes sziluett lesz, szóval megéri! Feküdj le egy hatalmas papírra – lehetőleg fehérneműben vagy valami vékony, testre simuló ruhában – és kérd meg a barátnődet, hogy rajzoljon körbe. Majd a forma alapján nézd meg, az alábbiak közül melyik típusba tartozol. Már csak a játékszabályokat kell követned ahhoz, hogy alakodat néhány hét múlva ne csak radírral lehessen tökéletesre rajzolni. Az alkati tulajdonságok örökletesek: a magasság, a csontozat genetikailag meghatározott. Ezen kívül a hormonháztartásnak is nagy szerepe van abban, milyen alkattípusba vagy sorolható. A testi adottságokat nem csak az öltözködésnél ajánlatos figyelembe venni, hanem az étrend összeállításánál, illetve a megfelelő mozgásforma kiválasztásánál is. Ráadásul egyes elméletek szerint a lelki sajátosságainkról is árulkodik, hová rakódik a felesleg. Van, akinek a hasa gömbölyödik, másnak a feneke vagy éppen a karja lesz húsosabb. Nincs ez másként a sztárok világában sem. Érdemes tanulni a hírességektől, akik alkati sajátosságaik tudatában étkeznek, mozognak, vagy éppen öltözködnek.

Kanál típus

Sztárok ilyen testalkattal: Jennifer Lopez, Beyonce, Shakira
Mindhárom énekesnő büszkén viseli termetes ugyanakkor formás popsiját. J-Lo ikrei születése előtt is rengeteg fenékformáló gyakorlatot végzett, majd szülés után rendszeres triatlonozással nyerte vissza a versenysúlyát, heti 6 alkalommal edzett. Ennél a típusnál a vállak gömbölyűek, de keskenyebbek, mint a csípő, ami viszont nagyon hangsúlyos és erőteljes. A kanál alakúaknak érdemes a derekukat hangsúlyozni, mert az a gömbölyű csípőjük miatt szép karcsúnak látszik.
Veszélyzóna: A zsír főleg az úgynevezett bőr alatti tárolókban, a hasfal, a csípő és a combok tájékán rakódik le, ugyanezeken a területeken a narancsbőr is könnyen előbukkan. Ezt nevezzük Vénusz típusú elhízásnak.
Diéta: Minimálisra kell csökkenteni a zsíros ételek fogyasztását és a rendszeres salaktalanítás mellett a napi 6-7 pohár szénsavmentes ásványvíz beviteléről sem szabad megfeledkezni. A frissen fogyasztott gyümölcsök, saláták, zsenge zöldségek antioxidánsokkal táplálják a bőrt, ezáltal gátolják a narancsbőr kialakulását. Az étrendet alacsony glikémiás indexű zöldségekből, gyümölcsökből (káposzta, cukkini, brokkoli, leveles zöldségek, aszalt szilva, cseresznye, bogyós erdei gyümölcsök) és sovány húsokból érdemes összeállítani.
Lelki jellemzők: Igazi ínyenc, csipegetős, nassolós, aki nem veti meg a finom falatokat, és (olykor) enged a csábításnak. Nem gyötri bűntudat, ha felszalad néhány kiló, alapvetően jól érzi magát a bőrében. Nagyon erős szexuális kisugárzással rendelkezik, ám időnként túl hiú.

0024672_1.jpg ()

Homokóra típus

Sztárok ilyen testalkattal: Halle Berry, Monica Belluci, Catherine Zeta-Jones
Ki ne emlékezne Halle Berry gyönyörű alakjára, ahogy macskanőként fekete latexben ugrált a háztetőkön, vagy látványos kivonulására a tengerből a James Bond filmben! Monica Belluci nőies idomainak is nehéz ellenállni. A homokóra típus az a klasszikus nőies alkat, akinél a csípő, a mell és a vállak arányosak, körülbelül egyforma szélesek, a derék pedig karcsú. Veszélyzóna: Ha hízásnak indul, főleg a keblekre és a fenékre rakódik a felesleg. Aki ilyen alkatú, annak az edzés során érdemes figyelnie arra, hogy a felsőteste erősítését ne vigye túlzásba.
Diéta: Fő a kiegyensúlyozott táplálkozás, a homokóra-típusnak ügyelnie kell a rendszeres hús- (főleg sovány szárnyashús), zöldség- és gabonafogyasztásra. Jótékony hatásúak számára továbbá az omega-3 zsírsavakban bővelkedő halételek és az alacsony glikémiás indexű zöldségek. Ugyanakkor óvakodnia kell a fölösleges nassolástól, ugyanis az édességek a vércukorszint hirtelen megemelésével majd annak hirtelen lecsökkenésével további habzsolásra késztethetik.
Lelki jellemzők: Szereti a kényelmet, kiegyensúlyozottságra, összhangra törekszik. Érzékeny és romantikus alkat, aki sokra értékeli, sőt el is várja az elismerést, hiszen nagyon igényes önmagára, és büszkén mutogatja nőies idomait.

Vonalzó típus

Sztárok ilyen testalkattal: Nicole Kidman, Charlize Theron, Gwyneth Paltrow, Calista Flockhart
Nicole Kidman sudár, karcsú alakját sokan irigylik, hiszen sosem látszott rajta egy deka felesleg sem. Ki hinné, hogy ő mégsem elégedett, hiszen – sok vonalzó típusú nőtársával együtt – túlságosan „zörgő csontúnak” találja magát. Ennél az alkatnál kicsi a különbség a mell, a derék és a csípő méretei között, ezen kívül hosszú comb, alig domborodó mell és fokhagymagerezd popsi jellemzi az ilyen alakú nőket.
Veszélyzóna: Ezen a légiesen karcsú típuson az első pluszkilók szinte nem is látszanak, annyira eloszlanak, jelentősebb hízás esetén pedig elsősorban a has tájékra rakódik a felesleg.  Megelőzésképpen érdemes a kardiotréning mellett hasizomgyakorlatokat is beiktatni az edzéstervbe. Az olyan alakformáló mozgás, mint a tánc, vagy a pilates szintén kiválóak, hiszen elősegítik a karcsú sziluett megőrzését.
Diéta: Bár ez a típus nem hízékony, tévedés azt gondolni, hogy bármit megehet. A helytelen táplálkozás a bőrt és a belső szerveket is megviseli. Ezért érdemes a bő olajban sütött ételek és a cukros finomságok mennyiségét minimálisra csökkenteni, rizs helyett búzakorpát fogyasztani, gyümölcsjoghurt helyett natúr változatot kanalazni gyümölccsel, narancslé helyett narancsot enni, zsíros salátaöntet helyett pedig balzsamecetet használni.
Lelki jellemzők: Dinamikus alkat, akit untat az egy helyben ücsörgés. Fogékony az új dolgok iránt – akár a sport, akár az élet más területein. Önmagával szemben azonban olykor kétségek gyötrik és inkább hidegvérűnek tűnik, mint szenvedélyesnek.

A témáról bővebben a Wellness magazin áprilisi számában olvashatsz!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X