Főoldal > DIÉTA > 3 frissítő, rákmegelőző zöldféle tavaszra

3 frissítő, rákmegelőző zöldféle tavaszra

diétafogyókúraparajsóskaújhagymazöldség
0

Írta: and

1. Újhagyma Előnyei:Gazdag B-és C-vitaminban, a rostok közül pektint tartalmaz. A benne lévő allilszulfid baktérium olyan kéntartalmú vegyület, amely baktériumölő hatású. Az újhagyma zöldje klorofillt tartalmaz, amely kiváló antioxidáns. Az apró, fehér hagymafejet és a zöld leveleket leginkább nyersen fogyaszd. A zöldjét az ízesítésen túl használhatod az ételek színezésre is (pl.: túróba, vajba, sajtkrémekhez). Tippünk: […]

1. Újhagyma

Előnyei:
Gazdag B-és C-vitaminban, a rostok közül pektint tartalmaz. A benne lévő allilszulfid baktérium olyan kéntartalmú vegyület, amely baktériumölő hatású. Az újhagyma zöldje klorofillt tartalmaz, amely kiváló antioxidáns. Az apró, fehér hagymafejet és a zöld leveleket leginkább nyersen fogyaszd. A zöldjét az ízesítésen túl használhatod az ételek színezésre is (pl.: túróba, vajba, sajtkrémekhez).

Tippünk: Újhagymás pirítós
Hozzávalók 1 személyre:
3 szelet lenmagos kenyér
6 szál újhagyma megtisztítva
3 szelet lapka sajt
3 teáskanál margarin vagy vaj
só, őrölt fehérbors – ízlés szerint
Elkészítés:
A kenyérszeleteket kend meg vajjal vagy margarinnal. A 2-2 szál újhagymát 5 cm-s darabokra vágva tedd a megkent kenyérre, borítsd be 1-1 szelet lapka sajttal, és mikróban 1-1 percig süsd meg őket.

0024574_1.jpg ()

2. Spenót-paraj

Előnyei:
A piacon kérdezd meg a kofát, hogy honnan szerzi be ezt a finomságot – remélhetőleg biokertből. A paraj gazdag értékes ásványi anyagokban és vitaminokban. Sőt! Ilyenkor még nagyon zsenge állapotban van, ezért frissen fogyaszd – így könnyebb a tisztítása is. Gazdag jódban, káliumban és antioxidáns hatású luteinben.  Bár vas is van benne, de oxálsav tartalma megakadályozza beépülését. (Az állati eredetű vas sokkal jobban hasznosul.)

Tippünk: Friss parajos, tojásos kuszkusz
Hozzávalók 1 személyre:
5 dkg kuszkusz
10 dkg friss paraj levél megmosva, felszeletelve
1 db lágy tojás
só, őrölt fehérbors, fokhagymakrém – ízlés szerint
Így készítsd a parajos kuszkuszt:
A kuszkusz mennyiségének megfelelő 1,5-szeres mennyiségű vizet forralj fel, fűszerezd ízlés szerint. Amikor felforrt, öntsd bele a kuszkuszt, keverd össze, húzd le a tűzről, és fedő alatt hagyd állni 5 percig. Keverd hozzá a friss, zeletelt parajt, és tálaláskor helyezd rá a kettévágott lágy tojást.

3. Sóska

Előnyei:
A sóska igénytelen növényként akár a mezőn is megterem, de csak akkor szedd le, ha biztos vagy benne, hogy a növény, amit találtál, sóska.  Figyelj arra is, hogy ne az utak mentén, hanem azoktól távoli helyről szerezd be a zöldfélét. Látogass ki a biopiacokra is. A sóskának magas  a C-vitamin tartalma, így segít a szervezet fertőzésekkel szembeni védekezésében. A benne lévő immunerősítő antioxidánsok óvnak a káros szabadgyökökkel szemben. Sok oxálsav van benne. Ne feledd: ha túl sokat fogyasztasz belőle (mondjuk mindennap 20 dkg) a növénynek hashajtó hatása lehet.

Tippünk: Sóskás, lazacos makréla saláta
Hozzávalók 1 személyre:
10-10 dkg szeletelt paradicsom, endívia saláta, avokádó
10 dkg friss sóska levél megmosva, összetépkedve
10 dkg füstölt makréla, villával kis darabokra szedve
só, balzsamecet, tökmag olaj – ízlés szerint
Így készítsd a salátát:
A hozzávalókat tedd bele egy tálba, sózd meg ízlés szerint (vigyázz, mert a füstölt makréla sós). Ha kész, locsold meg balzsamecettel és csöppnyi olajjal. Jól keverd át és frissen fogyaszd.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X