Főoldal > DIÉTA > Top 6 étel a rák megelőzésére

Top 6 étel a rák megelőzésére

egészséggyümölcsráktumorzöldség
0

Írta:

Sven David Müller német táplálkozáskutató véleménye szerint csak az étkezéssel nem vehetjük fel a harcot a rákos megbetegedésekkel szemben, de sok élelmiszerrel csökkenthetjük a betegség kialakulásának kockázatát. Lássuk, melyek ezek az ételek. 1. Ananász Gazdag antioxidánsokban, C-és E-vitaminban. Az ananász hatóanyagai révén megvédi a sejteket az agresszív, egészségre ártalmas molekuláktól. Ez a déligyümölcs bővelkedik olyan értékes ásványi anyagokban, […]

Sven David Müller német táplálkozáskutató véleménye szerint csak az étkezéssel nem vehetjük fel a harcot a rákos megbetegedésekkel szemben, de sok élelmiszerrel csökkenthetjük a betegség kialakulásának kockázatát. Lássuk, melyek ezek az ételek.

1. Ananász

Gazdag antioxidánsokban, C-és E-vitaminban. Az ananász hatóanyagai révén megvédi a sejteket az agresszív, egészségre ártalmas molekuláktól. Ez a déligyümölcs bővelkedik olyan értékes ásványi anyagokban, mint a cink és szelén. Továbbá olyan enzimet is szállít a szervezetnek (bromelain), amely gyulladáscsökkentő hatású. 

2. Medvehagyma

A medvehagyma igazi vírus-és baktériumölő. Csökkenti a vérnyomást és javítja az emésztőrendszer működését. Ismert vérzsír csökkentő hatása is – ezért megakadályozhatja a koleszterin lerakódását az erek falában. A benne lévő hatóanyagok gátolják a szervezetben a rákos folyamatok kialakulását.

3. Sárgabarack

A sárgabarack szintén gazdag antioxidáns forrás. Béta-karotin tartalmának köszönhetően növeli a bőr ellenállóképességét a rákos megbetegedést okozó UV- sugárzással szemben. A gyümölcs gazdag A-és C-vitaminban, káliumban is. Hatóanyagai jótékony hatással vannak a zsíranyagcserére, és támogatják a máj méregtelenítő funkcióját.

0023807_1.jpg ()

4. Brokkoli

A brokkoli az egyik legjobb rákellenes finomság. Rengeteg A-, C-, E-és B-vitamint, valamint béta-karotint tartalmaz. A C-és E-vitamin a béta-karotinnal együtt erősíti a szervezet ellenállóképességét, és védi a sejteket a rákkeltő szabad gyökökkel szemben. A nyers brokkoli számos ásványi anyagot tartalmaz, amelyek között a legfontosabbak a magnézium, a vas, nátrium, a cink, a foszfor, a kálium és a kalcium. Kutatások bizonyítják, hogy a növény gazag flavonoidokban is, amelyek képesek felvenni a harcot a rákos sejtek ellen, és elősegíti a méregtelenítésben résztvevő enzimek működését.

5. Cikória

A cikóriának – vagy más néven a mezei katángnak - a gyökerében van az ereje. Egyes források szerint már az ókorban is alkalmazták a növény gyökerét és a levelét gyógyításra. A leveléből és gyökeréből készített főzet tisztítja a vesét és a májat. A növény rendszeres fogyasztása hatékonyan óvhat a bélráktól. A cikória gazdag káliumban, foszforban, kalciumban, de jelentős A-vitamin tartalma is. 

6. Gránátalma

Értékes flavonoidokat tartalmaz, amelyek semlegesítik az agresszív rákkeltő anyagokat a szervezetben. Kitűnő kálium és C-vitamin forrás. A gránátalma antioxidáns hatóanyagai gátolják a kóros oxidatív folyamatokat, így csökkentik a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. Egyes kutatások szerint a gránátalma rendszeres fogyasztása csökkenti a „rossz” koleszterinszintet (LDL) a szervezetben.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X