Főoldal > DIÉTA > A telt csípő és fenék egészséges

A telt csípő és fenék egészséges

diétaegészségfogyókúra
0

Írta:

A csípőtájéki zsír káros zsírsavakat nyel el, és olyan gyulladásgátló anyagokat tartalmaz, amelyek megállítják az artériák elzáródását. Az elhízás problémáival foglalkozó International Journal of Obesity című szaklapban megjelent cikkükben a kutatók rámutatnak, hogy a jövőben az orvosok előírhatják azokat a módokat, amelyekkel a testzsírt “átrendezik a fenék felé”, hogy megvédjék a pácienst az érrendszeri és […]

A csípőtájéki zsír káros zsírsavakat nyel el, és olyan gyulladásgátló anyagokat tartalmaz, amelyek megállítják az artériák elzáródását.

Az elhízás problémáival foglalkozó International Journal of Obesity című szaklapban megjelent cikkükben a kutatók rámutatnak, hogy a jövőben az orvosok előírhatják azokat a módokat, amelyekkel a testzsírt “átrendezik a fenék felé”, hogy megvédjék a pácienst az érrendszeri és az olyan metabolikus betegségektől, mint a cukorbaj.

A túl kevés zsír a fenék környékén komoly metabolikus problémákhoz vezethet, mint például a Cushing szindróma (a mellékvesekéreg fokozott hormontermelése) – magyarázzák.

A csípő- és fenéktáji zsírt nehezebb elmozdítani, mint a derék körül felhalmozottat. A lassú zsírégetés azonban előnyös, mert ha a zsír gyorsan bomlik le, sok citokin keletkezik, gyulladást indítva el a szervezetben – hangsúlyozzák a szakemberek. Ezek a citokinek fontos szerepet játszanak az érrendszeri betegségek, az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség kialakulásában.

A lassabban elégő csípőtájéki zsír több adiponectin hormont termel, amely védi az artériákat, és elősegíti a jobb vércukorszintet és a zsírégetést.

“A csípő- és a fenéktáji zsír jó az egészségre, a derék körüli azonban rossz” – idézte a BBC hírszolgálata Konstantinos Manolopoulost, az Oxfordi Egyetem vezető kutatóját, aki hozzátette: ideális esetben a csípőtájéki több zsír jobb mindaddig, amíg a derék karcsú marad.

Ez a kutatás segíti megérteni azt, miként működnek a zsírok a szervezetben, elősegítve új megközelítéseket a szív-és érrendszeri betegségek csökkentésére – mondta Fotini Rozakeas, a Brit Szívalapítvány elnöke.

Forrás: MTI

 

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X