Főoldal > DIÉTA > A 4 leghizlalóbb munkahelyi étel

A 4 leghizlalóbb munkahelyi étel

diétaélelmiszerétkezésfogyókúrahizlalómunkahely
0

Írta:

Te is jó néhány fölös kilóval kezdted az új esztendőt? Ha gyorsan vissza szeretnéd nyerni régi alakodat, figyelj oda arra, hogy a munkahelyi szünetekben mit és mennyit eszel! 1. Szendvicsek Reggelenként mindig rohansz, ezért nem otthon, hanem a munkahelyeden reggelizel? Sajnos a legtöbb büfében csak néhány fajta szendvics közül választhatsz, amelyek többsége nem segít a […]

Te is jó néhány fölös kilóval kezdted az új esztendőt? Ha gyorsan vissza szeretnéd nyerni régi alakodat, figyelj oda arra, hogy a munkahelyi szünetekben mit és mennyit eszel!

1. Szendvicsek

Reggelenként mindig rohansz, ezért nem otthon, hanem a munkahelyeden reggelizel? Sajnos a legtöbb büfében csak néhány fajta szendvics közül választhatsz, amelyek többsége nem segít a fogyókúrában – a felvágottak többsége, a margarin és a vaj, valamint a majonéz is rengeteg kalóriát tartalmaz! Fogyókúra szempontjából a legrosszabb választás a népszerű rántott húsos szendvics: a panír sütés közben ugyanis alaposan megszívja magát olajjal, ráadásul a legtöbb helyen nem csirkemellből készítik a tízóraira valót, így egy-egy rántott szeletes zsömlével akár 400-500 kalóriát is bevihetsz a szervezetedbe!
Tipp: ne vásárold, inkább otthon készítsd el a szendvicseket! Fehér kenyér helyett teljes kiőrlésű gabonából sütött zsömlét és kiflit vásárolj, margarin és vaj helyett túróból vagy joghurtból készíts szendvicskrémet egy kevés fűszer és némi fokhagyma hozzáadásával, a parizert és a szalámit pedig vékonyra szelt, majd megpárolt hússal helyettesítsd! A majonézt is érdemes lecserélned, a mustár ugyanis nagyon kevés kcal-t tartalmaz!

0023294_1.jpg ()

2. Péksütemények

Egy croissant reggelire, egy vaníliás vagy csokis fánk tízóraira, na meg egy kókuszgolyó a büféből ebéd után – a munkahelyeden egymás után fogynak a péksütemények és az egyéb édes nassolnivalók? Ha még januárban szeretnél megszabadulni a karácsonykor felszedett kilóktól, egy időre iktasd ki az étrendedből ezeket a finomságokat: egy darab kakaós csiga ugyanis több mint 250 kcal-t, egy töltetlen képviselőfánk 552 kcal-t, egy csokis croissant pedig több mint 350 kcal-t tartalmaz.
Tipp: ha egyszerűen nem bírod péksütemények nélkül, inkább válassz brióst vagy szezámmagos zsömlét – ezek ugyanis maximum 110-120 kalóriát tartalmaznak, ráadásul finomak is!

3. Majonézes saláták

A tévhitekkel ellentétben az olajos magvakkal, különféle sajtokkal, majonézzel és húsfélékkel gazdagított saláták jóval több kalóriát tartalmaz, mint egy finom zöldségleves vagy egy szelet sovány párolt hús! A munkahelyi büfék slágerételei, a franciasaláta, a majonézes krumplisaláta, az orosz hússaláta és a sajtsaláták helyett válassz friss zöldségekből összeállított salátát – ha nagyon éhes vagy, ezt a mixet feldobhatod egy kevés olívabogyóval, hallal és pár csepp olívaolajjal!
Tipp: a majonézes öntetekhez hasonlóan finom, de kevésbé hizlaló dresszinget készíthetsz, ha zsírszegény joghurtot használsz – tégy bele apróra vágott friss vagy szárított petrezselymet és kaprot, nyomj bele egy kisebb gerezd fokhagymát, ízesítsd pár csepp citromlével, és már készen is van az isteni zöldfűszeres salátaöntet!

4. Rágcsálnivalók

Nem készültél el időre az egyik rád bízott feladattal, leszidott a főnök vagy éppen túl unalmas a nap – veled is megesik, hogy ilyen helyzetekben a nassolás jelent vigaszt? Azt talán mondani sem kell, hogy a chipsek, a ropik, a cukorkák és a csoki nem tesznek jót az alakodnak: a ropogtatnivalók jelentős része ugyanis túl sok sót, olajat vagy éppen jelentős mennyiségű cukrot tartalmaz. Ráadásul ezek a finomságok nagyon becsapósak, sokat ehetsz belőlük anélkül, hogy igazán jóllaknál! Az olajos magvak jóval egészségesebbek, de ezeket sem fogyaszthatod mértéktelenül, ugyanis magas a kalóriatartalmuk: a mandula például nagyon jó hatással van a tüdő és a szív működésére, de sajnos 100 grammnyiban több mint 600 kcal van!
Tipp: répából vagy karalábéból, valamint egy fél pohár zsírszegény natúr joghurtból ízletes és fogyókúrás nassolnivalót készíthetsz: a zöldségeket vágd vékony, hosszú szeletekre, a joghurtot pedig ízesítsd zöldfűszerekkel, fokhagymával vagy némi mustárral. A répát és a karalábét mártogasd a szószba – ebből a finomságból annyit ehetsz, amennyit csak bírsz!

Tudtad?
Több kutatás bebizonyította, hogy nemcsak a munkahelyen elfogyasztott kalóriadús ételek, hanem a munkahelyi stressz is hizlal: a folyamatos feszültség emeli a szervezetben a kortizol nevű hormon szintjét, amely növeli a zsírok elraktározódásának esélyét. Úgyhogy érdemes stresszoldó technikákat bevetned – nemcsak a nyugalmad, hanem az alakod érdekében is! A rendszeres testmozgás ebben segít: próbáld ki például a jóga valamelyik fajtáját, az edzéseken elsajátított légzőgyakorlatokat pedig végezd el napközben, az íróasztalod mellett is!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X