Főoldal > DIÉTA > Karcsúsító és rákmegelőző tippek a napi menühöz

Karcsúsító és rákmegelőző tippek a napi menühöz

diétaegészségfogyókúrakarcsúsodás
0

Írta:

Az „Ötször egy nap” elvnek megfelelően, egészséged megőrzése érdekében naponta legalább ötször fogyassz zöldséget és gyümölcsöt (friss, fagyasztott, szárított vagy konzerv). Naponta legalább 40-50 deka gyümölcs és zöldség fogyasztása jelentősen csökkentheti számos krónikus betegség (pl. szívbetegség, rák) kialakulásának kockázatát, és hozzájárulhat a cukorbetegség és az elhízás megelőzéséhez. Fontos azonban, hogy minden nap különböző típusú (színű) […]

Az „Ötször egy nap” elvnek megfelelően, egészséged megőrzése érdekében naponta legalább ötször fogyassz zöldséget és gyümölcsöt (friss, fagyasztott, szárított vagy konzerv). Naponta legalább 40-50 deka gyümölcs és zöldség fogyasztása jelentősen csökkentheti számos krónikus betegség (pl. szívbetegség, rák) kialakulásának kockázatát, és hozzájárulhat a cukorbetegség és az elhízás megelőzéséhez. Fontos azonban, hogy minden nap különböző típusú (színű) gyümölcsöket és zöldségeket fogyassz. 

0023191_1.jpg ()

Reggeli, villásreggeli

  • Fogyassz minden idényben felszeletelt gyümölcsöket, például banánt, barackot, epret vagy körtét gofrival, palacsintával, különféle gabonapelyhekkel, müzlivel vagy toastkenyérrel.
  • Csak 100%-os zöldség- vagy gyümölcsleveket fogyassz.
  • A tojásrántottába/omlettbe keverj zöldségeket, pl. kaliforniai paprikát, brokkolit, spenótot, gombát, zöldborsót vagy paradicsomot.

Ebéd, vacsora

  • A leveseket és szószokat egy maréknyi zöldséggel tedd ízletesebbé, pl. sárgarépakockával, borsóval, kukoricával.
  • A szendvicsekbe tegyél ropogós zöldségeket, pl. saláta, paradicsom, uborka vagy reszelt sárgarépa.
  • A burgonya, hal vagy csirke ízesítésére kínálj könnyű paradicsomos salsa szószt.
  • Héjában sült burgonyához szolgálj fel zöldséges sovány krémsajtot.
  • Ha grillezett marha- vagy csirkehúst fogyaszt a család, körítsd grillezett zöldségekkel, például cukkínivel és zöldpaprikával.  

Salátákhoz

  • A tészta- vagy burgonyasalátához adj ropogós zöldségeket, pl. zöld vagy piros paprikacsíkokat, brokkolit, sárgarépaszeleteket vagy uborkát.
  • A bébirépa, csíkokra vágott káposzta vagy spenótlevelek színesebbé teszik a zöldsalátát.
  • A káposzta-, csirke- vagy tonhalsalátát alma- vagy ananászszeletekkel és mazsolával teheted pikánsabbá.
  • A narancs-, grapefruit- vagy kopaszbarack-szeletek különleges ízt kölcsönöznek bármilyen salátának.
  • A gyümölcslé zamatosabbá teszi az alacsony zsírtartalmú önteteket.  

Rágcsálnivalók

  • Elvihető rágcsálnivalóként kínálj zöldség- vagy gyümölcsdarabokat különféle öntetekkel.
  • A gyümölcsturmixot alacsony zsírtartalmú tejjel, natúr joghurttal készítse, és adj hozzá szeletelt epret és egy őszibarackot.
  • A vendéglátáskor felszolgált pogácsa vagy nach mellé apróra vágott paradicsomot, salátát, hagymát és paprikát kínáljon.

1 adag zöldség vagy gyümölcs az alábbiakkal egyenlő:

  • Gyümölcsök: egy nagyobb alma, körte, narancs, banán, őszibarack, egy nagyméretű grapefruit fele, egy szelet sárgadinnye, 2 mandarin, 3 egész sárgabarack, 3 púpozott kanál friss gyümölcssaláta, 3 dkg aszalt gyümölcs, 1 pohár (2 dl) 100%-os gyümölcslé, 10-15 dkg friss, párolt vagy mirelit bogyós gyümölcs (pl. málna).
  • Zöldségek: 1 nagyobb paradicsom, zöldpaprika, sárgarépa, uborka, 6 db retek, 1 közepes burgonya, 10 dkg főtt, párolt zöldség, saláta, főtt hüvelyes (pl. bab, lencse), 1 pohár (2 dl) 100%-os zöldséglé.

Forrás: A Nestlé Életmód Iránytű hírlevele


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X