Főoldal > DIÉTA > Így fogyj gyorsan és kényelmesen!

Így fogyj gyorsan és kényelmesen!

diétafogyókúrazsírégetés
0

Írta: and

Neked ajánlott… … ha stresszes életet élsz, és nem tudsz, vagy nem szeretnél lemondani a gyorséttermek finomságairól… ha le akarod küzdeni az éhségrohamokat és az édesség iránti vágyat… ha nem feltétlenül ragaszkodsz a hagyományos, magyaros ízekhez A diéta alapelve:Az eredeti Fast Food-diétát Stephen Sinatra orvos fejlesztette ki praktikus és hatékony étrend kialakítására törekedve. A módszer […]

Neked ajánlott…

… ha stresszes életet élsz, és nem tudsz, vagy nem szeretnél lemondani a gyorséttermek finomságairól
… ha le akarod küzdeni az éhségrohamokat és az édesség iránti vágyat
… ha nem feltétlenül ragaszkodsz a hagyományos, magyaros ízekhez

A diéta alapelve:

Az eredeti Fast Food-diétát Stephen Sinatra orvos fejlesztette ki praktikus és hatékony étrend kialakítására törekedve. A módszer hat hétre van tervezve, de ha odafigyelsz, hosszabb ideig is követhető. A diéta bemutatása és apróbb átalakítása során megtartottuk azokat a részeket, amelyek miatt sokan kedvelik ezt a módszert, és beépítettünk néhány, a szervezeted salaktalanítását és zsírégetést is elősegítő lehetőséget. Mintaétrendünkben sokféle gyorsétterem kínálatát igyekeztünk becsempészni, de a gyakorlatban te választhatod ki az általad legjobban kedvelt és számodra legpraktikusabb éttermeket. A Fast Food-diéta a GI-diétához hasonlóan a glikémiás indexen (GI) alapul, vagyis azon az elven, hogy az egyes élelmiszerek milyen hatást gyakorolnak a vércukorszintre. A módszer arra hívja fel a figyelmet, hogy, ha az alacsony GI-jű étrendet követed, a szervezetben nem hirtelen következik be a vércukorszint-emelkedés és visszaesés, ez pedig késlelteti az éhségérzet jelentkezését. A magas glikémiás indexű ételek – mint a fehér kenyér vagy a sült krumpli -  hirtelen alakulnak szőlőcukorrá (glükózzá), ezért fogyasztásuk után gyorsan éhes leszel. A Fast Food-diéta lehetőség szerint az alacsony és a közepes glikémiás indexű ételeket kombinálja. A módszer több elméletet is ötvöz, beleértve a kalóriaszámolást is: amikor lehetőség van rá, ki kell számolni az étrend napi energiatartalmát, amely nem lépheti túl a napi 1200-1500 kcal-t. Amikor erre nincs mód, akkor a legfontosabb, hogy gondosan állítsd össze a menüdet. Ne feledd: a gyorséttermi koszt nem feltétlenül hizlaló, ha jól válogatod meg, hogy mit és mennyit eszel.

0022421_1.jpg ()

Javaslatok a diéta betartásához:

  • A húsok és a halak az étrend fontos részét képezik minden nap, ráadásul a gyorséttermekben is mindenütt beszerezhetők. Segítenek a fehérje, a vas és B12-vitamin szükséglet kielégítésében, a halak ráadásul jó esszenciális zsírsav források. Előírás, hogy hetente többször is szerepeljenek a menüdben. A gyakori halfogyasztás csökkentheti az infarktus kockázatát, amiért valószínűleg a többszörösen telítetlen esszenciális zsírsavak a felelősek. Bizonyos adatok szerint a halak elősegítik a szervezet egészséges működését – és akár a fogyást is.
  • A sült burgonya helyett például light öntettel vagy öntett nélkül készített salátát is lehet fogyasztani, a majonézt mustárral vagy ketchuppel lehet pótolni. Pár szál burgonyát az íze kedvéért el lehet rágcsálni, de a többit inkább ajándékozd el!
  • Cukros-szénsavas üdítőitalokat nem, vagy csak mértékkel tartalmazhat az étrended. A citromos vagy natúr ásványvíz sokkal jobb választás.
  • A hamburgeredből hagyd el a magas zsírtartalmú sajtokat is, az 1-2 szelet pizzádra pedig kérhetsz belőle kevesebbet, vagy válassz soványabb fajtát!
  • A diéta követésekor fontos a naponta ötszöri étkezés is, mert ezzel kivédheted az éhségrohamokat, amelyek oly sok fogyókúrázó életét megkeserítik.
  • Főzéshez, ételkészítéshez használj növényi olajokat, pl: hidegen sajtolt magolajat, lenmagolajat, de a salátákat extra szűz olívaolajjal is készítheted.
  • Otthon készíts egyszerre nagyobb adag ételt, és kis adagokra osztva tárold hűtőben-fagyasztóban. Bármikor gyors és egészséges étel (kása, müzli) készíthető zabpehelyből, amarantból.
  • A bőséges folyadékfogyasztás – a salakanyagok fokozott ürítésén túl – elősegítheti a tömeg megtartását illetve a fogyást is, ezért fogyassz naponta minimum 2-3 l alkoholmentes folyadékot.
  • Tartsd be a Fast Food-diéta 80/20-as szabályát: ha a nap 80%-ában ételeid jól és mértékkel válogatod össze, akkor a maradék 20%-ban mértékkel fogyasztva a “csaló” ételek sem állnak útjában a fogyásnak! Ez alól azonban a számodra tiltott ételek kivételt jelentenek.
  • Az energiabevitel csökkenése és az élelmiszerek tápanyagtartalmának ellensúlyozása érdekében javasolt – orvossal, dietetikussal konzultálva – egy komplex multivitamint és ásványi anyag készítményt is szedni.
  • Javasolt naponta 2-3 csésze illatos és antioxidáns hatású anyagokban gazdag zöld vagy fekete teát is beépíteni az étrendbe, ezzel ugyanis fokozhatod szervezeted anyagcseréjét, energiafelhasználását.
  • Az alkoholnak magas az energiatartalma, így az alkoholos italok megnehezítik a fogyást. Az egészséges étrendbe napi 1-2 dl bor fogyasztása belefér, ám az alkoholos italok mértéktelen fogyasztása nem része az étrendnek!

Mire figyelj?

  • Add meg a módját az evésnek! A gyorséttermi-diéta egyik fontos szabálya paradox módon az, hogy ne siess, ne kapkodva egyél.
  • Egyél naponta legalább ötször, 2-3 óránként  kis adagokat. Ez segít a fogyókúrák során gyakori éhségrohamok kivédésében. Nincsenek előírt adagok – néhol találsz ajánlott mennyiségeket -, mindenből annyit egyél, amennyi az éhségérzetedet kellően csillapítja!
  • Időnként számold ki egy-egy napi étrended energiatartalmát. Napi 1200-1500 kcal alá orvosi felügyelet nélkül soha ne menj le tartósan!
  • Azt az ételt, amelyért majd megveszel, mintegy függsz tőle - pl. chips, csokoládé vagy bármi más – egyáltalán nem eheted! Stephen Sinatra véleménye szerint ez olyan volna, mint ha egy heroinista próbálna mértékkel drogozni – ha „függsz” valamilyen ételtől akkor a mértéktartás valószínűleg nem fog menni.
  • Magas GI-jű ételeket – burgonya, fehér pékáruk – csak kis mennyiségben fogyassz!
  • Háziorvosod vagy dietetikusod folyamatosan felügyelje az egészségi állapotodat.
  • Ha problémáid vannak a vérzsír-szinteddel – és ez körülbelül a felnőtt népesség felét érinti -,  akkor érdemes dietetikussal is konzultálnod étrended összeállításakor.
  • Amennyiben gyermeket vársz, szoptatsz, cukorbeteg vagy, máj-, epe-, hasnyálmirigy- vagy vesebetegségtől illetve más egészségügyi problémától szenvedsz, feltétlenül kérd ki orvos, dietetikus tanácsát az étrend kipróbálása előtt.
  • Mozogj rendszeresen! A mozgás még hatékonyabbá teszi a módszert.

Értékelés dietetikus szemmel:

Előnyök:

  • A Fast-food diéta praktikus módszer, és segítségével feltehetően elkerülhető az étkezéseket követően hamar jelentkező farkaséhség.
  • Az előírt vitamin és ásványi anyag kiegészítés biztonságosabbá teszi a gyorsételekre épülő modern étrendet.
  • A fokozatos vércukorszint-emelkedés későbbre tolhatja ki az éhségérzet jelentkezését, így nem következik be a magas glikémiás indexű ételek fogyasztását követő gyors vércukor- és inzulinszint emelkedés, amit a vércukorszint rövid időn belül bekövetkező zuhanása kísérne, kiváltva az ezzel járó farkaséhséget

Hátrányok:

  • Az étrend csak nagyon figyelmesen összeállítva nevezhető teljesen egészségesnek. 
  • A vörös húsok, zsíros ételek (általunk nem javasolt) rendszeres és az átlagosnál nagyobb mennyiségű fogyasztása növelheti bizonyos daganatos megbetegedések kockázatát.
  • Az étrend helytelen kivitelezése, vagy az ajánlottnál hosszabb ideig tartó, esetleg szigorúbb alkalmazása hiányállapotok kialakulásához vezethet és egészségkárosodást okozhat. 

További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X