Főoldal > DIÉTA > 5 fiatalító növény, amit ne hagyj ki az étrendedből!

5 fiatalító növény, amit ne hagyj ki az étrendedből!

diétaételekfiatalság
0

Írta: and

1. Articsóka Az olaszparajnak is emlegetett articsókát eredetileg a Földközi-tenger környékén termesztették, ahol már kétezer éve is ínyencségnek számított. Sokoldalú gyógy- és fűszernövény, bár Magyarországon elsősorban dísznövényként ismerik.Fiatalít, mert….…összetevői védik a máj sejtjeit, gondoskodnak az epe optimális összetételéről és termelődéséről. Rendszeres fogyasztása megvéd a magas koleszterinszint kialakulásától, tisztító és méregtelenítő hatása miatt pedig a köszvény, […]

1. Articsóka

Az olaszparajnak is emlegetett articsókát eredetileg a Földközi-tenger környékén termesztették, ahol már kétezer éve is ínyencségnek számított. Sokoldalú gyógy- és fűszernövény, bár Magyarországon elsősorban dísznövényként ismerik.
Fiatalít, mert….
…összetevői védik a máj sejtjeit, gondoskodnak az epe optimális összetételéről és termelődéséről. Rendszeres fogyasztása megvéd a magas koleszterinszint kialakulásától, tisztító és méregtelenítő hatása miatt pedig a köszvény, az ízületi gyulladás, valamint a veseproblémák kezelésében is hatékony.
Így fogyaszd:
Frissen a leghatásosabb! Vásárláskor kisebb bimbókat válassz, amelyeken a húsos levelek szorosan egymásra simulnak. Készíthetsz belőle levest, főzeléket, salátát. Fűszerezni nem nagyon kell, ízesíteni leginkább citromlével érdemes. Teája epe- és májbántalmak, valamint emésztési panaszok és étvágytalanság esetén segít. Elkészítéséhez egy teáskanál apróra vágott articsókára önts egy csésze forró vizet, és hagyd állni 7-8 percig.
Mellékhatása:
Fogyasztása nagyon ritkán enyhe gyomor- és bélbántalmakkal járhat.

2. Csalán

Latin nevét az uro, vagyis az égni szóból képezték, ami nem véletlen, hiszen a csaláncsípés égető érzését mindenkit ismeri.
Fiatalít, mert…
…tisztítja a vért, méregteleníti a szervezetet és fokozza az immunrendszer működését. Gyökerétől kezdve a szárán és a levelein keresztül a virágjáig minden része gyógyító hatású. Tele van vitaminokkal, legfőképpen C-, B-, K-, U- és A-vitaminnal. Ásványianyag-tartalma is jelentős, kiváló magnézium-, cink- és vasforrás.

0022258_1.jpg ()

Így fogyaszd:
Méregteleníts csalánteával, ami az anyagcserédet is serkenti, ettől pedig a bőröd is megszépül. Egy púpozott teáskanál csalánlevelet önts le 2,5 dl forrásban lévő vízzel, rövid ideig hagyd ázni, majd szűrd le. A csalántea eltávolítja a szervezetből a mérgeket, tisztítja a teljes emésztőcsatornát és fokozottabb vízkiválasztásra serkenti a vesét. Magas vastartalma miatt kifejezetten ajánlott a vérszegényeknek is. A csalánfőzetes borogatás pedig kiváló reumatikus és ízületi fájdalmakra is.
Mellékhatása:
A csalánból készült főzet általában biztonságos, csak ritkán vált ki allergiás reakciókat. Kúraszerűen célszerű inni, két hétnél tovább azonban ne fogyaszd.

3. Csipkebogyó

A vadrózsa gyümölcsének is nevezik az aprócska, piros termésű C-vitamin-bombát, melynek fogyasztása nemcsak a megfázásos időszakokban ajánlott, hanem egész évben.
Fiatalít, mert…
…magas C-vitamintartalma miatt fokozza a szervezet ellenálló-képességét, a benne található hatóanyagok gyulladásgátló és immunerősítő hatást fejtenek ki. Fontos szerepe van a csontozat, a fogak és a bőr egészségének megőrzésében – vagyis egyszerre szépít és fiatalít. Vérszegénység ellen is kiváló, mert segíti a vas felszívódását. A csipkebogyó erőteljesen lúgos kémhatású, így hozzájárul a szervezet természetes sav-bázis egyensúlyához.
Így fogyaszd:
Legjobb, ha frissen eszed a bogyókat, mert így juthatsz a legtöbb vitaminhoz, a termést érdemes az első őszi fagyok idején szedni, mert ezután folyamatosan veszít vitamintartalmából. Ha teát készítesz belőle, ne forrázd le a csipkebogyókat, mert akkor elveszítik C-vitamin-tartalmukat. Kb. 2 evőkanálnyi mennyiségre önts hideg vizet, és fél napig hagyd állni, így a vitamin anélkül oldódik ki a termésekből, hogy sérülne. Miután leszűröd, kissé fellangyosítva fogyaszd. Mivel a C-vitamin hamar kiürül a szervezetből, a folyamatos utánpótlás érdekében ne igyál egyszerre nagyobb mennyiséget a csipketeából, inkább kisebb adagokra oszd szét. Finom lekvár is készülhet belőle, ezenkívül saláták és édességek ízesítésére is alkalmas.
Mellékhatása:
Fogyasztása teljesen biztonságos, mellékhatásai nem ismertek.

4. Galagonya

A tüskés szárú, piros termésű galagonya sokáig a balszerencse szimbóluma volt, mivel a néphagyomány szerint Jézus töviskoszorúja is galagonya­ágakból készült. „Rossz híre” miatt különleges gyógyhatására csak a középkor derekától figyeltek fel.
Fiatalít, mert…
…közvetlenül befolyásolja a szív­izom munkabírását, tágítja az ereket, javítja a szív vérellátását. Ez az erőteljes szíverősítő hatás magas flavo­noid (SZÓTÁR) tartalmának köszönhető. Hatóanyagai csökkentik a vérnyomást és a vér koleszterinszintjét. Stresszoldó hatása is ismert, és álmatlanság ellen is kiváló.
Így fogyaszd:
Eheted tabletta, kapszula, tinktúra, por, vagy ihatod tea formájában. Utóbbihoz 2 dl forró vízzel forrázz le 1 teáskanálnyi szárított galagonyalevelet, majd 15 perc elteltével szűrd le.
Mellékhatása:
Ritkán okozhat émelygést, izzadást és bőrkiütést.

5. Ginszeng

A borostyánfélék családjába tartozó növény Kelet-Ázsiából származik. Gyökere emberi alakhoz hasonlít, ezért a keleti néphit szerint a halhatatlanság záloga.
Fiatalít, mert…
…általános erősítő: javítja a teljesítményt, véd a kimerültség ellen. Az izmok működésére is kedvező hatással van, ezenkívül népszerű afrodiziákum. Sokoldalú jótékony hatása biológiai anyagok sokaságának köszönhető, ilyen a növényi szőlőcukor, az A-vitamin, a B1- és B2- vitaminok, az alkaloidok, az ösztrogén és a szelén, valamint a különféle illóolajok. Az, hogy a ginszeng a szervezetre ilyen csodálatos hatással van, nem az összetevők mennyiségével magyarázható, sokkal inkább azok speciális elrendeződésével.
Így fogyaszd:
Készíts házi ginszengfőzetet: 1-2 gramm gyökérport keverj össze 500 ml hideg vízzel, majd főzd 20 percen keresztül. A teát egész napra elosztva idd meg. De fogyaszthatod a ginszenget tabletta vagy por formájában is, így is jókora energialöketet ad!
Mellékhatása:
Élénkítő hatása miatt előfordulhat, hogy nehezíti az elalvást, így késő délután már ne fogyaszd.  

A témáról bővebben a Wellness magazin októberi számában olvashatsz!

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X