Főoldal > DIÉTA > Így karcsúsodj 30,40, 50 évesen!

Így karcsúsodj 30,40, 50 évesen!

diétaegészségfogyókúrazsírégetés
0

Írta: and

Az itt bemutatott diétával nemcsak az ideális súlyodat érheted el, hanem tele leszel energiával, erősítheted izmaidat, és megszabadulhatsz ráncaidtól! 30 évesen (1400 kalória) – Légy formában, és nyújtsd a maximumot! Sok nő ebben a korban szüli első gyermekét, ami nem kis teher a test számára. Ráadásul a gyerek kihordása után fárasztó munka a szoptatás és […]

Az itt bemutatott diétával nemcsak az ideális súlyodat érheted el, hanem tele leszel energiával, erősítheted izmaidat, és megszabadulhatsz ráncaidtól!

30 évesen (1400 kalória) – Légy formában, és nyújtsd a maximumot!

Sok nő ebben a korban szüli első gyermekét, ami nem kis teher a test számára. Ráadásul a gyerek kihordása után fárasztó munka a szoptatás és a csecsemő 24 órás ellátása is. Mindehhez sok energiára van szükség!
– Erősítsd izmaidat olyan proteinekben gazdag ételekkel, mint a hüvelyesek, hal, sajt! – tanácsolja Kiss Erika dietetikus. – Ebben a korban az a legjobb diéta, ami egyensúlyban tartja a hormonháztartást is, fényt ad a bőrnek, és megelőzi a cellulitiszt.

Fontos alapanyagok:
Jód: a terhesség alatt erőteljes a hormonháztartás ingadozása, így ahhoz, hogy egyensúlyban tudd tartani, fontos, hogy a pajzsmirigyed teljes erőbedobással dolgozzon. A jód ehhez segít hozzá, ezért jódozott sót vásárolj, és egyél sok tengeri halat!
Folsav: ha gyereket akarsz, ügyelj a megfelelő folsavbevitelre. Ha elegendő mennyiség van a szervezetedben, máris sokat tettél a magzatod egészségéért, mert megelőzheted a velőcső-záródási rendellenességek kialakulását. Folsavat elsősorban zöldségekben, zöld levelekben és a reggeliként fogyasztott gabonafélékben találsz.
Fehérje: az izmok felépítéséhez és karbantartásához sok fehérjére van szükség. A növényi fehérjék főleg a hüvelyesekben találhatók, míg az állati fehérjék a húsban, halban, sajtban és tejben vannak.

Minden napra ajánljuk:
Reggeli: 12 deka sovány joghurt (45 kcal) 3 deka cukormentes kukoricapehellyel (108 kcal)
Tízórai: 2 deka zabkeksz (82 kcal)
Uzsonna: 15 deka banán (100 kcal)
Olaj: nyers és főtt ételeidet ízesítsd napi öt kiskanál extra szűz olívaolajjal, ami jót tesz a bőrnek.
Só: csakis jódozott sót használj a pajzsmirigyed érdekében.
Kenyér: mindennap fogyassz 5 deka teljes kiőrlésű kenyérfélét (147 kcal), mert B-vitamin-tartalma jót tesz az idegrendszernek.

40 évesen (1300 kalória) –Győzd le étkezéssel az idő első jeleit!

Negyvenéves korban megjelennek a testen és a bőrön az öregedés első tünetei, és bár még nem érzed, de csontjaid is egyre vékonyabbak és törékenyebbek. Szerencsére most még megállíthatod a folyamatot!
– A bevásárlókosaradba mindig tegyél kalciumban gazdag tejtermékeket, melyek segítenek abban, hogy erősek maradjanak a csontjaid. Fedezd fel az olajok világát, hogy megelőzd a bőr ráncosodását! – tanácsolja Kiss Erika dietetikus.

A fiatalság elixírje
Kalcium: ha meg akarod előzni a csontritkulást, fogyassz kalciumban különösen gazdag ételeket. Tejet, joghurtot, sajtokat, káposztaféléket, salátákat, fügét és kalciummal dúsított vizet.
E-vitamin: a sejtek öregedéséért felelős szabad gyökök ellen nagy mennyiségű E-vitaminra van szükség, amit elsősorban aszalt gyümölcsökben, magvakban és az avokádóban találhatsz.
Omega-3 zsírsav: védi a szívet, az ereket és az agyat, ezért mindennapos fogyasztása lenne a legegészségesebb választás. Heti egyszer ezért érdemes lenne lazacot enni, de a lenmagolaj és a kendermagolaj is nagy mennyiségben tartalmazza.

Minden napra ajánljuk:
Reggeli: 2 deci zsíros tejjel készült kávé (128 kcal) és 1 deka mandula (60 kcal)
Tízórai: 2 deci sovány natúr vagy gyümölcsös joghurt (45 kcal)
Uzsonna: 10 deka aszalt szilva (47 kcal)
Olaj: a főzéshez ne használj többet napi két kiskanálnyi napraforgóolajnál, a nyers ételek elkészítéséhez pedig két kiskanálnyi lenmagolajnál (180 kcal)
Kenyér: 5 deka E-vitaminban gazdag napraforgómagos kenyér (135 kcal)
Víz: válaszd a kalciummal dúsítottat!

50 évesen (1250 kalória) – Új energia izgalmas  növényekből

A menstruációs ciklusok abbamaradásával olyan átmeneti korszak következik, amely éveken át tartó hormonális változásokkal jár. Az ezt kísérő kellemetlen tüneteket azonban a megfelelő étrend betartásával le lehet küzdeni. Itt az ideje hát, hogy megismerkedj néhány új alapanyaggal, mint a szója, a tofu, a köles, az árpa és a helyi biobolt többi hasznos finomsága.
– A növényi ösztrogének segítik legyőzni a hőhullámokat, a rostok a székrekedést, a magnézium pedig jót tesz a kedélyállapotnak – magyarázza Kiss Erika dietetikus.
Nem árt kicsit visszafogni a napi kalóriabevitelt, hiszen ebben a korban lelassul az anyagcsere. Nem kell azonban éhezni! Ezzel az étrenddel elveszítheted fölös kilóidat, de megtarthatod energiádat és vidámságodat!

A jókedv jöhet, a hőhullám mehet
Magnézium: segít abban, hogy uralkodj hangulatváltozásaidon. A legjobb forrást az aszalt gyümölcsök, az ásványvíz és a korpa jelenti.
Növényi ösztrogének: nemcsak a szója, hanem az alma is tartalmaz olyan anyagokat, melyek a női nemi hormonokhoz hasonlóan működnek. Ha kellő mennyiségben fogyasztasz belőlük, könnyen leküzdheted a menopauza tüneteit.
Rostok: a menstruációs ciklus végeztével a belek lustává válhatnak, ezért egyre nagyobb szükség lesz a rostokra. A köles, a teljes kiőrlésű tészta, a barna rizs és természetesen a zöldségek segítenek abban, hogy elegendő mennyiséget tudj fogyasztani.

Minden napra ajánljuk:
Reggeli: 1 deci szójatej 2,5 deka korpával (90 kcal)
Tízórai: egy alma (60 kcal)
Uzsonna: 1 deka tetszés szerinti aszalt gyümölcs (60 kcal)
Olaj: két kanál extra szűz olívaolaj és két kanál szójaolaj főzéshez, ízesítéshez (135 kcal)
Kenyér: 5 deka szójás kenyér (136 kcal)
Víz: Keresd a boltokban a magnéziumban gazdag ásványvizeket!

Az egyes életkoroknak megfelelő étrendekről bővebben a Nők Lapja Egészség magazin novemberi számában olvashatsz!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X