Főoldal > DIÉTA > 3 kihagyhatatlan őszi vitaminbomba

3 kihagyhatatlan őszi vitaminbomba

céklagyümölcskörteőszszőlővitaminzöldség
0

Írta:

Ne bánd, hogy vége van a nyárnak – ősszel finomabbnál finomabb zöldségek és gyümölcsök közül válogathatsz, amelyek nemcsak zamatosak, hanem rengeteg vitamint is tartalmaznak! A Wellnesscafe összegyűjtötte neked az őszi hónapok kedvenc vitaminbombáit! 1. kedvenc: a szőlőEzt a finom és egészséges gyümölcsöt semmiképpen se hagyd ki őszi étrendedből: a szőlőszemekben rengeteg A-, B1- és B2-vitamin, […]

Ne bánd, hogy vége van a nyárnak – ősszel finomabbnál finomabb zöldségek és gyümölcsök közül válogathatsz, amelyek nemcsak zamatosak, hanem rengeteg vitamint is tartalmaznak! A Wellnesscafe összegyűjtötte neked az őszi hónapok kedvenc vitaminbombáit!

1. kedvenc: a szőlő

Ezt a finom és egészséges gyümölcsöt semmiképpen se hagyd ki őszi étrendedből: a szőlőszemekben rengeteg A-, B1- és B2-vitamin, kalcium, vas és foszfor van, emellett pektineket és flavonidokat is tartalmaznak, így nemcsak az immunrendszeredet erősítik, hanem gyorsítják az emésztésedet, és védenek a szív- és érrendszeri betegségektől is! Ráadásul a szőlő a fogyókúrázók számára is igazi jolly joker – egy közepes nagyságú fürtben mindössze 80 kalória van, ennek ellenére ez az édes csemege a benne lévő glükóznak köszönhetően egy komoly edzés után is bőven ellát energiával!
A Wellnesscafe tippje: Szőlőleves
Huszonöt dekagramm szőlőt és egy-két evőkanál mézet alaposan turmixolj össze! Szűrd le a levét, és öntsd bele egy fazékba – keverj hozzá három-négy deciliter kefírt és egy vaníliás pudingport! Közben moss meg és szemezz le húsz-harminc dekagramm szőlőt, és öntsd rá a kész levest, majd hidegen tálald!

0021151_1.jpg ()

2. kedvenc: a cékla

A cékla az egyik legkedveltebb téli vitaminbomba, de szerencsére már most, ősz elején is vásárolhatsz a lilás-bordós gumókból a piacokon! Ez a jellegzetes színű zöldség tele van C-, K- és B-vitaminnal, rengeteg káliumot, vasat és folsavat tartalmaz – így nem csak az immunrendszeredet védi meg a különféle betegségektől, de segíti a vörösvérsejtek regenerálódását és szaporodását, és az állóképességedet is javítja. Ha őszi méregtelenítő kúrát tartasz, akkor is érdemes beszerezned egy-két céklát: kifacsart leve alaposan megtisztítja a májat a felhalmozódott méreganyagoktól!
A Wellnesscafe tippje: Céklasaláta
Héjában főzz puhára néhány céklát, majd még melegen hámozd meg őket, és vágd karikákra! Tedd a szeleteket egy nagy salátástálba, reszelj hozzá egy kevés tormát, vágj fel egy vörös-vagy lilahagymát, és kockázz fel tíz dekagramm fetasajtot. A céklasalátához készíthetsz ecetes, borsos-sós öntetet, de akár fűszerezett, sovány joghurttal is leöntheted!

3. kedvenc: a körte

Méregteleníti a szervezetet, megszünteti az emésztési problémákat és ellát a legfontosabb vitaminokkal – a körte az egyik leghatásosabb egészségvédő őszi gyümölcs! Már egy szem elfogyasztásával biztosíthatod a szervezeted C-vitamin és káliumszükségletét, emellett megelőzheted az epebetegségeket, a gyomor- és bélhurutot és a reumát is! Szerencsére a piacokon óriási választékot találsz, így akár minden nap más fajtából csemegézhetsz: megéri, a körte a legújabb kutatások szerint ugyanis megvéd a depressziótól, és nagy szellemi megerőltetés idején plusz energiát biztosít!
A Wellnesscafe tippje: Bundás körte
Vágd félbe a körtéket, szedd ki a magházukat! Tedd hőálló tálba az elfelezett gyümölcsöket, locsold meg egy kevés citromlével! Egy pohár zsírszegény natúr joghurtot keverj össze müzlivel, darált vagy apróra vágott dióbéllel, egy-két evőkanál mézzel, ízesítsd citrommal és fahéjjal! A keverékből minden félbevágott körtére tégy egy evőkanálnyit, és nyolc-tíz percig pirítsd a gyümölcsöt a sütőben!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X