Főoldal > DIÉTA > 3 szuper emésztésjavító, rákmegelőző lila gyümölcs

3 szuper emésztésjavító, rákmegelőző lila gyümölcs

bogyósegészségesemésztésserkentőgyümölcslilarákmegelőző
0

Írta:

Oda vagy a lila gyümölcsök színéért és ízéért is? Legszívesebben egész nyáron szilvát ennél, nagy kedvenced a szeder, és megkóstolnád végre a fekete ribizlit is? Bátran válogass a gyönyörű lila gyümölcsök közül, hiszen ezek nemcsak gusztusosak és finomak, de nagyon egészségesek is! Most bemutatjuk a legjobb emésztésserkentő és antioxidáns hatású lila gyümölcsöket! 1. Szeder – […]

Oda vagy a lila gyümölcsök színéért és ízéért is? Legszívesebben egész nyáron szilvát ennél, nagy kedvenced a szeder, és megkóstolnád végre a fekete ribizlit is? Bátran válogass a gyönyörű lila gyümölcsök közül, hiszen ezek nemcsak gusztusosak és finomak, de nagyon egészségesek is! Most bemutatjuk a legjobb emésztésserkentő és antioxidáns hatású lila gyümölcsöket!

1. Szeder – a tápláló és egészséges finomság

A szeder népszerűsége sokáig nem is vetekedhetett halványabb színű rokonáéval, a málnáéval, néhány évvel ezelőtt azonban kifejlesztettek egy tüskementes fajtát, ami lehetővé tette a szeder házi termesztését is. A szeder íze, színe és formája nagyon hasonlít a málnáéra, de több benne a rost és a szénhidrát is, és természetesen telis-tele van antioxidánsokkal is! A szilvához hasonlóan a szeder kalóriatartalma is rendkívül alacsony (52 kcal/100 gramm), és a szederbokrot általában semmiféle kártevő ellen nem kell kezelni.
Tippünk: A nyár végéig még biztosan lehet szedret kapni a piacon, ezért bátran fogyaszthatod magában vagy natúr joghurtba szórva, reggeliként vagy uzsonnára is! Ha a saját kertedben is van szeder, akkor a termés mellett a növény levelét is felhasználhatod, a belőle készült tea ugyanis a hasmenés ellen és izzasztószerként is remekül beválik!

0020606_1.jpg ()

2. Szilva – az antioxidánsbomba

Tudtad, hogy a szilvának körülbelül kétezer fajtája létezik? A sokféle változatnak köszönhetően akár októberig is élvezhetjük ezt a finom termést – és érdemes is minél többet enni ebből az isteni csonthéjas gyümölcsből! A szilvában található antocián nevű színezőanyagok (ezeknek köszönhető a gyümölcs élénk lila színe) és flavonoidok antioxidáns hatásúak, azaz segítenek megkötni a szabadgyököket, és csökkentik a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát is. Magas rosttartalma miatt a szilva az emésztést is serkenti, ráadásul 100 gramm gyümölcs csak 50 kalóriát tartalmaz. Ha diétázol vagy tisztítókúrát csinálsz, akkor naponta legalább 20-30 dekagramm szilvát fogyassz el, lehetőleg reggelire, vagy a délelőtti órákban!
Tippünk: Az aszalt szilvában még a friss gyümölcsnél is több az antioxidáns, ezért az őszi és téli hónapokra érdemes belőle egy jó nagy adagot eltenni! Aszalt szilvával a húsételeidet is megbolondíthatod: ha könnyen elkészíthető, mégis egészséges és finom vacsorára vágysz, akkor próbáld ki az aszalt szilvával töltött csirke- vagy pulykamellet is!

3. Fekete ribizli – a C-vitaminos csodacsemege

A fekete ribizlivel eddig te is csak valószínűtlenül lila gyümölcslevek és az erdeigyümölcs‑ízesítésű teafüvek formájában találkoztál? Pedig a gyümölcs jótékony hatásaira egyébként már a középkori szerzetesek felfigyeltek. Ez nem is csoda, hiszen az összes gyümölcs közül a fekete ribizli tartalmazza a legtöbb C-vitamint, emellett bőségesen van benne karotin, B- és E-vitamin, és megtalálhatók benne az antioxidáns hatású flavonoidok is!
Tippünk: Bár a fekete ribizli nem tartozik az olcsó gyümölcsök közé, időnként mindenképpen érdemes beszerezned egy-két adagot belőle. Ha elég türelmes vagy, akkor akár a feketeribizli-lekvár készítésével is megpróbálkozhatsz, de készülj fel arra, hogy az elkészítése több órát vesz majd igénybe! A lekvárfőzéshez nemcsak a szár- és levélmaradványokat és a ribizliszemek összes magját és héját kell majd távolítanod, de a készülő masszát is többször át majd kell passzíroznod.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X