Főoldal > DIÉTA > Top 10 olcsó és egészséges élelmiszer

Top 10 olcsó és egészséges élelmiszer

diétafogyókúrazsírégeté
0

Írta: and

Egy hét sem telt el a gazdasági válság kirobbanása után, amikor megjelentek az első jóslatok arról, hogy ha kevesebb pénzből élünk, el fogunk hízni. Olcsóbb étel, silányabb minőség, sok zsír és cukor. Ezzel fogunk jóllakni, hiszen az egészséges ennivaló drága. Arról fogunk először lemondani. Azt a réges-régi kifogást, hogy a diéta megfizethetetlen, tehát aki nem […]

Egy hét sem telt el a gazdasági válság kirobbanása után, amikor megjelentek az első jóslatok arról, hogy ha kevesebb pénzből élünk, el fogunk hízni. Olcsóbb étel, silányabb minőség, sok zsír és cukor. Ezzel fogunk jóllakni, hiszen az egészséges ennivaló drága. Arról fogunk először lemondani. Azt a réges-régi kifogást, hogy a diéta megfizethetetlen, tehát aki nem akar tönkremenni, ne is akarjon lefogyni, már nem is érdemes említeni. Helyette itt az étrend, mellyel úgy fogyhat, hogy egészségesen táplálkozik, és a lehető legkevesebb pénzt költi. Szakértőnk tanácsait követve két hét alatt két kilót, azaz egy ruhaméretet fogyhat éhezés és a családi költségvetés felborítása nélkül.

Vásárolj okosan!

Állandó táplálkozási szakértőnkkel,
Kiss Erika dietetikussal elsétáltunk az egyik nagy hipermarket-láncba, hogy beszerezzük mindazokat az élelmiszereket, amelyekkel az 52. oldalon található étrendet követhetjük. Többször is el kellett mennünk, hogy mert a friss árut nem egyszerre vásároltuk meg, mégsem költöttünk többet heti ötezer forintnál. Spóroltunk anélkül, hogy kihasználtuk volna az akciók előnyeit, hiszen az áruház saját márkájú termékeit, a legegyszerűbb kenyeret, a kevésbé drága, ám ettől még nem kevésbé értékes hús- és halféléket helyeztük a kosárba. A következő oldalpáron saját szemével győződhet meg tíz igazán olcsó élelmiszer táplálkozási értékeiről. Kezdjük a tojással!

– Téved, aki azért kerüli, mert állítólag árt a májnak. Éppen hogy működésre ösztönzi az epehólyagot, ezzel pedig elősegíti a zsírok lebontását – erősíti meg szakértőnk. – Csak akkor kell kerülnie, ha epeköve van, és görcsöt váltana ki a tojásfogyasztás, vagy magas a koleszterinszintje. Minden más esetben nagyon is jól jön: fehérje-, vas-, kalcium- és A-vitamin-forrás, és nem tartozik a megfizethetetlen alapanyagok közé.
Teljes joggal vehetjük fel a takarékos étrend bevásárlólistájára a hüvelyeseket (régen a szegények húsételének is nevezték őket), a csirkét, a répát, a káposztát. Drágább lesz a menü, bár gazdagabb tápértékű, ha a helyben termesztett idénygyümölcsöket választjuk. Sajnos hiába vártuk, hogy olcsóbbak legyenek, mint az alma, banán, kivi, ez nem történt meg

Mielőtt elindulnál a boltba, fedezd fel, mennyi értéket rejt a top 10!

0020242_1.jpg ()

1. Több béta-karotin
A zöldségek közül a répában van a legtöbb ebből az anyagból, 10 deka 6888 mikrogrammot tartalmaz. Sokkal többet, mint a piros- vagy zöldpaprika (2544 mikrogramm), melyek a duplájába kerülnek: kilójuk átlagosan 700 Ft-ba, míg a répa csak 349 Ft.

2. Értékes anyagok
A narancsban C-vitamin, az almában quercetin (rengeteg jótékony hatással rendelkező bioflavonoid), a banánban kálium: sok értékes tápanyag alacsony áron.Idénygyümölcsöt akkor tudunk ennél olcsóbban venni, ha „szedd magad”-akciót találunk.

3. Kevés nátrium, finom ízek
Az általunk választott szeletelt sonka kevesebb (a vízvisszatartásért felelős) nátriumot tartalmaz, mint a többi, 10 dekában 506 milligramm található, viszont hústartalma 80%-os. A másik ok, amiért a tányérunkra kerül, az az ár. Kilója csak 2910 Ft.

4. Antiszmog
A karfiol (mint minden zöldség a keresztes virágúak családjában) gazdag a szulfurán nevű antioxidánsban, mely segít megvédeni a tüdőt a levegőszennyezés okozta károsodástól.

5. Friss, jó minőségű tej
Ha nincs a közelben nyers, friss (és a legolcsóbb) tejet kannánként árusító kereskedő (valószínű, hogy ez a helyzet), akkor spórolhatunk a friss, ám pasztőrözött és homogenizált, jó minőségű tejjel.

6. Szupertápérték
Egy tojás 27 forint, pedig sokféle,szervezetünk számára fontos tápanyagot tartalmaz: fehérjét (6,8 gramm), káliumot (73 milligramm), vasat (0,8 mg), kalciumot (26 mg), foszfort (111 mg) és A-vitamint (124 mikrogramm). Az egészséges táplálkozás elveit követve heti négy tojást nyugodtan megehetünk. Kerülje viszont, akinek epeköve van, vagy magas a koleszterinszintje.

7. Vitamin a dobozban
10 deka hámozott paradicsom (benne a húsa és a leve is) 400 mikrogramm A-vitaminnal ajándékozza meg (mely 240 mikrogramm béta-karotinnal egyenértékű), tízszer annyival, mint a friss paradicsom, melynek az ára viszont magasabb: 419 Ft egy kiló.

8. Könnyű és gazdaságos
Az árak emelkedése miatt emelkedik a baromfi, és csökken a marhahús fogyasztása. Nyert rajta a pénztárcánk is, hiszen a csirkemellfilé kilóján  spórolunk a marhához képest, ám nyertes az alakunk is: a csirke
soványabb, ráadásul könnyebben emészthető.

9. Vega fehérje
Aki nem szereti a húst, annak ideális fehérjeforrás a hüvelyesekből (bab, lencse, borsó) és gabonafélékből főzött leves. Plusz igazán gazdaságos is: egy adag 50 Ft.

10. Tele a csodás omega-3-mal
A halfilék közül, melyek közös előnye, hogy szinte semmit sem dobunk el belőlük, az egyik legolcsóbb a busa: 1190 Ft-ba kerül kilója. Ráadásul tele van többszörösen
telítetlen omega-3 zsírsavakkal, melyek
jót tesznek az agynak és a szívnek.

A témáról bővebben a Nők Lapja Egészség júliusi számában olvashatsz!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X