Főoldal > DIÉTA > Izomgörcs, fejfájás, légszomj? – Így pótold a magnéziumot!

Izomgörcs, fejfájás, légszomj? – Így pótold a magnéziumot!

diétafogyókúramagnéziumhiány
0

Írta:

A magnézium javítja az anyagcserét, az izmok és idegsejtek működését, és fontos szerepet játszik a lipidek és a proteinek felépítésében. Egyes kutatások szerint csökkenti a stroke kialakulásának esélyét is. Az emberi szervezetben kb. 20-30 gramm magnézium található, amelynek egy része a csontokban, másik része az izom- és májsejtekben raktározódik. A legtöbb magnézium a csontokban található, […]

A magnézium javítja az anyagcserét, az izmok és idegsejtek működését, és fontos szerepet játszik a lipidek és a proteinek felépítésében. Egyes kutatások szerint csökkenti a stroke kialakulásának esélyét is. Az emberi szervezetben kb. 20-30 gramm magnézium található, amelynek egy része a csontokban, másik része az izom- és májsejtekben raktározódik. A legtöbb magnézium a csontokban található, itt van a teljes magnéziumkészlet mintegy 65 százaléka. A szervezet megfelelő működéséhez átlagosan napi 270-370 mg magnézium szükséges, de terhesség és szoptatás alatt, valamint időskorban és intenzív sportolás estén ez az érték akár a duplájára is nőhet.

A magnéziumhiány tünetei

Ha a szervezet nem jut elég magnéziumhoz, magnéziumhiány lép fel, aminek a következő tünetei lehetnek: pl. légszomj, fejfájás, idegesség, szédülés, de az izomgörcs vagy izomgyengeség is a magnéziumhiány számlájára írható. Magnéziumhiányt okozhat az is, ha helytelenül táplálkozol, extrém diétába kezdesz, cigarettázol, alkoholt vagy drogokat fogyasztasz.

Miben található magnézium?

A hüvelyesek, mint pl. a bab, a borsó igen gazdagok magnéziumban, de a zabpehely, a búzakorpa is kiváló magnéziumforrás lehet. A húsételek közül pedig a halételeket érdemes nagyobb mennyiségben fogyasztanod.

0019923_1.jpg ()

A WellnessCafe ajánlata magnézium pótlására:  

Lazac brokkolival

Hozzávalók:
1 db közepes nagyságú lazac (30-40 dkg)
fehérbors

citrom
50 dkg brokkoli
vaj

Elkészítés:
A lazacot ízesítsd sóval, fehérborssal, majd helyezd alufóliába, tegyél rá vajat és néhány citromkarikát. Zárd le légmentesen, majd  tedd 25-20 percre forró sütőbe. Ha a lazac megpuhult, akkor vedd le róla a fóliát, és süsd 5-10 percig. Az előre megpárolt brokkolival tálald.

Borsóleves

Hozzávalók:
60 dkg zsenge borsó
friss petrezselyem levél
3 liter tiszta víz
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma

fehérrépa, sárgarépa

Elkészítés:
Lassú tűzön főzd meg a borsót, hagymát, fokhagymát, összeaprított petrezselyemlevelet és a karikára vágott sárga- és fehérrépát. A levest ízlés szerint sózd meg.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X