Főoldal > DIÉTA > Fogyókúrázol? – Egyél padlizsánt!

Fogyókúrázol? – Egyél padlizsánt!

diétafogyókúrapadlizsán
0

Írta:

A padlizsán neve az arab “badinjan” szóból származik, de hazánkban nevezik törökparadicsomnak, sőt helyenként kékparadicsomnak is. Egyes források szerint Ázsiából került Észak-Afrikába, majd onnan Európába. Magyarországra a török hódoltság idején jutott el. Ez a sokoldalú, ízletes zöldség sok értékes tápanyagot és vitamint tartalmaz. Ásványi anyag tartalma sem lebecsülendő, viszont energiaértéke kicsi, így a dietetikusok is szívesen ajánlják […]

A padlizsán neve az arab “badinjan” szóból származik, de hazánkban nevezik törökparadicsomnak, sőt helyenként kékparadicsomnak is. Egyes források szerint Ázsiából került Észak-Afrikába, majd onnan Európába. Magyarországra a török hódoltság idején jutott el. Ez a sokoldalú, ízletes zöldség sok értékes tápanyagot és vitamint tartalmaz. Ásványi anyag tartalma sem lebecsülendő, viszont energiaértéke kicsi, így a dietetikusok is szívesen ajánlják diétákhoz. A padlizsánban sok kalcium, kálium, magnézium és foszfor található. Egyes kutatások szerint a zöldség antocianin-tartalmának köszönhetően csökkenti a szervezet koleszterinszintjét, a benne lévő fenolsav pedig védelmet nyújt a szabad gyökök ellen. A padlizsánból rengeteg változatos ételt készíthetsz: gondolj csak a görög muszakára, a francia ratatouille-ra, vagy a katalánok közkedvelt eledelére, az escalivada-ra.

Íme, három ínycsiklandozó padlizsános recept:

1. Padlizsánsaláta lilahagymával

Hozzávalók:
2-3 db padlizsán

2 fej lilahagyma
olaj
1db citrom
1-2 dl víz

Elkészítés:
Mosd meg a padlizsánt, szeleteld fel 2 cm vastagságú darabokra, és hagyd állni  30 percig, majd süsd ki olajban. Szedd ki és keverd össze a karikára vágott lilahagymával. 1-2 dl vízbe csavarj bele egy citrom levét és öntsd rá a padlizsán- és hagymakarikákra. Hűtőben érleld össze néhány órán át.
Tipp: Ha az ízeket „gazdagabban” szeretnéd elkészíteni, akkor kockázhatsz hozzá fetasajtot is.

0020331_1.jpg ()

2. Padlizsánkrém

Hozzávalók:
2-3 közepes padlizsán
egy fej vöröshagyma
1 db uborka
1 db paprika
2-3 db kisebb paradicsom
1-2 gerezd fokhagyma
só – ízlés szerint
fehérbors
olívaolaj

Elkészítés:
Sütőben vagy gázláng fölött süsd meg a padlizsánokat. Ha megsült, húzd le a héját és fakéssel pépesítsd. A pépbe keverd bele az olívaolajat, a sót, a fehérborsot, az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, és az előre pépesített uborkát, paprikát, valamint paradicsomot. Legízletesebb, ha pirítóst készítesz, és azzal fogyasztod a krémet.
Tipp: Addig süsd a padlizsánokat, amikor a héja elkezd repedezni, és könnyedén leválik.

3. Rakott padlizsán Mozzarella sajttal

Hozzávalók:
1-2 db nagyméretű padlizsán
20-30 dkg Mozzarella sajt
3-4 db paradicsom
olívaolaj

Elkészítés:
A megmosott és karikára vágott padlizsán- és paradicsomszeleteket sózd meg, majd helyezd rétegesen tepsibe a Mozzarella sajt szeletekkel. Öntsd le olívaolajjal, és sütőben 20-25 percig süsd.
Tipp: Aki szereti, tehet hozzá olajbogyót, vagy oregánóval is ízesítheti a padlizsánt.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X