Főoldal > DIÉTA > 7 veszélyes súlygyarapító csapda

7 veszélyes súlygyarapító csapda

diétafogyókúrazsírégetés
0

Írta:

1. csapda: Unalom Ha éppen nem tudsz magaddal mit kezdeni, határidő sem szorít, izgalmas program sem vár rád, könnyen a hűtőszekrény vagy a kamra felé vezethet az utad. Ilyenkor jellemzően nem teljes értékű étkezések csúsznak le a torkunkon, „csak” egy kis keksz, csoki vagy ropi, vagyis olyan alattomos kalóriák, amelyek miatt könnyen „úszógumi” kanyarodhat a […]

1. csapda: Unalom

Ha éppen nem tudsz magaddal mit kezdeni, határidő sem szorít, izgalmas program sem vár rád, könnyen a hűtőszekrény vagy a kamra felé vezethet az utad. Ilyenkor jellemzően nem teljes értékű étkezések csúsznak le a torkunkon, „csak” egy kis keksz, csoki vagy ropi, vagyis olyan alattomos kalóriák, amelyek miatt könnyen „úszógumi” kanyarodhat a derekunk köré.
Mit tehetsz?
Keress valamilyen hasznos tevékenységet vagy hobbit magadnak, amely nemcsak szellemileg, de fizikailag is leköt. Ha nincs kedved a háztömb körüli kocogáshoz, szerezz be alakformáló dvd-ket, vagy sétálj egy nagyot a friss levegőn. Ha tartasz az unalom rémétől, szervezz tudatosan programokat, üljetek ki egy hangulatos teraszra teázni a barátnőiddel, vagy járjatok össze tornázni, netán idegennyelv-tudásotokat felfrissíteni. Egyedül a tévébámulást ne válaszd, mert az egyenes út a további lustuláshoz.

2. csapda: Gyógyszerszedés

A gyulladáscsökkentő kortizolból, vagy annak származékaiból készülő gyógyszerek nemcsak növelik az étvágyat, de a sósabb ízekre is fogékonyabbá tesznek. Más típusú gyógyszerek szedése esetén tapasztalhatod, hogy az édes ízű nyalánkságokat kívánod inkább. Bizonyos antibiotikumok pedig az éhségközpontunkat befolyásolják, ezért ilyenkor nem árt a tudatos evéskontroll.
Mit tehetsz?
Bár a gyógyszerszedés majdnem mindig kényszerállapot, a kilók elleni harchoz ilyenkor dupla fegyelem kell. Ha például kortizolt szedsz, az első héten mellőzd a sós és az édes rágcsálnivalókat. Ha rád tör a vágy, válaszd az édes gyümölcsöket (alma, banán, szőlő) vagy a jellegzetesebb ízű zöldségeket (zeller, brokkoli, karalábé). Amennyiben antibiotikumkúrára fognak, ne felejts el mellette probiotikumokat szedni!

3. csapda: Otthon végzett munka

A távmunka privilégium, hiszen nem keserítik meg az életed a közlekedési dugók, nincs kötött munkarend, ezért úgy osztod be az idődet, ahogy akarod, karnyújtásnyira vagy a konyhától, és senki sem néz rád rossz szemmel, ha összemorzsázod a klaviatúrát. Egy-egy részfeladat megoldása után nem jelent nagy igénybevételt egy-egy finom falattal jutalmazni magad, vagy tested átmozgatásának ürügyén lépteidet a rágcsálnivalókat rejtő polcok felé irányítani.
Mit tehetsz?
Úgy kell átállítanod a gondolkodásodat, hogy tudd: ez ugyanolyan munka, mint a többi, és ahogyan az irodában, úgy otthon sem lehet nyakra-főre csipegetni. Figyelj a testedre, és csak akkor egyél, ha éhes vagy! Jó trükk, ha reggelente összekészítesz magadnak egy kis vészhelyzet-csomagot: apróra vágott répát, almát, körtét és jó sok vizet. Ha rágcsálni támad kedved, lassan ropogtasd el ezeket, és várj 20 percig, amíg az agyad is érzékeli a jóllakottságot. És ami a legfontosabb, soha ne egyél a számítógép előtt!

0019088_1.jpg ()

4. csapda: Leszokás a dohányzásról

Ez az egyik legveszélyesebb hizlaló helyzet. Ilyenkor a legkönnyebb ürügyet találni a nassolásra, ha másért nem is, a száj és a kéz lefoglalása miatt feltétlenül. Hiszen ha korábban mindig a cigaretta vezette le a feszültségedet, becsaphatod magad azzal, hogy stresszes helyzetben elkezdesz nassolni. Sajnos a dohányzás tényleg fogyaszt: egy doboz cigi elszívása során szervezetünk mintegy 200 kalóriát éget el, a nikotin ugyanis gyorsítja az anyagcserét és csökkenti az éhségérzetet. Ezért is fenyegethet a leszokás utáni elhízás.
Mit tehetsz?
Találj új örömforrásra! Az egyik legjobb megoldás a testedzés, de ha szellemi téren találsz új kihívásra, az is előnyödre válik majd. Az érzékeidet pedig csapd be: rágj cukormentes rágógumit, szagolgass parfümöt, de az is jó megoldás, ha zöld almát tartasz magadnál, amit szép lassan megehetsz, ha feszültnek érzed magad.

5. csapda: Érzelmi válság

A lelkileg megterhelő periódusok – például szakítás, munkahelyi nehézségek, családi konfliktusok – könnyen kihathatnak a táplálkozási szokásaidra is, hiszen ebben az állapotban nehéz kontrollálni, mit és mikor eszel. Rossz minőségű ételek, nassolás, éjszakai vacsorák – kit érdekelnek a kilók, ha csak így tudod csillapítani a bánatodat? A legveszélyesebb, ha alkohollal próbálod enyhíteni a problémákat, hiszen ezáltal extra kalóriához jut a szervezet, az egyéb káros hatásairól nem is beszélve.
Mit tehetsz?
A talpra álláshoz keress „mankókat”, például állíts fel magadnak egy szigorú rendszert. Határozd meg, hogy naponta legalább háromszor, de inkább ötször eszel, persze ez nem azt jelenti, hogy ilyenkor hatalmas adagokat kell legyűrnöd. A lényeg a rendszeresség. Figyelj a tested jelzéseire, és tudni fogod, mi tesz jót neked! Keresd a társas helyzeteket, találkozz a barátaiddal, csak ne az evés legyen az egyetlen mentsvárad!

6. csapda: Kimerültség

A túlhajszoltság tünetei lehetnek a verejtékezés, a kéz- és lábremegés, a bokaduzzadás, a szédülés, az állandósuló rossz közérzet. Sokan vélik úgy, hogy egy kis táplálék mentőövként szolgálhat számukra, és többnyire a magas kalóriatartalmú cukros, zsíros ételekre esik a választásuk.
Mit tehetsz?
Inni, inni, inni! Méghozzá cukormentes folyadékot, leginkább ásványvizet. Ha fizikai igénybevétel után tör rád a fáradtság, ülj le és olvasgass egy kicsit, hiszen a regenerálódáshoz idő kell, mint ahogy a szervezetnek is időre van szüksége ahhoz, hogy nyugalmi állapotba kapcsoljon. A pihenőt követően egyél lassan lebomló szénhidrátot tartalmazó ételt, például könnyű paradicsomos tésztát vagy teljes kiőrlésű pékáruból készült szendvicset, így pár perc múlva már nem is érzel késztetést a hűtőszekrény teljes tartalmának bekebelezésére.

7. csapda: A menstruáció előtti napok

Ebben az időszakban a nők kevésbé érzékelik az édes ízt, ezért hajlamosak túlzásba vinni az édességek fogyasztását. Sokakat érint a premenstruációs szindróma is, amelynek szintén az édességfalási roham az egyik tünete.
Mit tehetsz?
A leghatásosabb trükk, ha ebben az időszakban nem vásárolsz édességeket, hanem magad készítette, egészséges változatokkal kényezteted magad – például házi gyümölcsös joghurttal vagy gyümölcsös zabkásával. Előfordulhat, hogy a hormonrendszeredet nem tudod becsapni, ebben az esetben engedélyezz magadnak egy kevés édességet, de tarts mértéket!

A témáról bővebben a Wellness magazin júniusi számában olvashatsz!

Képek forrása: Profimédia + Red Dot

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X