Főoldal > DIÉTA > 7 extra tipp éhség ellen

7 extra tipp éhség ellen

diétafogyókúra
0

Írta:

1. Trükk a színekkelPszichológusok megállapították, hogy a színek nemcsak a hangulatunkra, hanem az étvágyunkra is hatással lehetnek, ezért a sikeres fogyókúra érdekében ezt is érdemes figyelembe venned.Tipp: Étkezés közben legyen körülötted minél több kék szín, mert a kék csökkenti az étvágyat: legyen kék a tányéralátéted, a szalvétád, az asztalterítőd! Kerüld a piros és a sárga árnyalatait, […]

1. Trükk a színekkel

Pszichológusok megállapították, hogy a színek nemcsak a hangulatunkra, hanem az étvágyunkra is hatással lehetnek, ezért a sikeres fogyókúra érdekében ezt is érdemes figyelembe venned.
Tipp: Étkezés közben legyen körülötted minél több kék szín, mert a kék csökkenti az étvágyat: legyen kék a tányéralátéted, a szalvétád, az asztalterítőd! Kerüld a piros és a sárga árnyalatait, mert ezek növelhetik az étvágyadat!

2. Mindig reggelizz!

Ha már reggel gondoskodsz a megfelelő kalóriaadagról, napközben kevesebb eséllyel tör rád az éhség. Kutatások bizonyítják, hogy akik reggeliznek, legalább 5%-al kevesebbet esznek naponta, mint akik kihagyják a nap első étkezését.
Tipp: Az egészséges reggelidhez igyál saját készítésű, étvágycsökkentő almalevet: egy alma héját tedd egy tálba, öntsd fel vízzel és hagyd állni egy éjszakán át. Hidegen és melegen fogyasztva is kellemes reggeli ital, aminek étvágycsökkentő és idegnyugtató hatása is van.

3. Most a méret a lényeg

A szemed mindig később lakik jól, mint a hasad, aminek a következményeit ismered jól: sokszor még akkor is eszel, ha már nem kívánod.
Tipp: Cselezd ki magad, tedd kisebb tányérra a vacsorát! Néhány nap után szervezeted magától rááll a kisebb porciókra. Gyomrod összeszűkül, és ami eddig a fél fogadra sem volt elég, az lesz mostantól a te adagod.

0018925_1.jpg ()

4. Üde lehelletet!

Ha végképp nem tudsz lemondani néhány falatról bevethetsz még egy utolsó trükköt, ám ehhez a hűtőszekrény helyett a fürdőszoba felé kell venned az irányt!
Tipp: Még mielőtt engednél egy finom falat csábításának, moss fogat. A fogmosás utáni kellemes, friss mentolos íz egy időre biztosan elűzi az étvágyadat és nem vágysz majd ragacsos édességek után.

5. Több ballasztanyagot!

Az éhségérzet megjelenéséért elsősorban a vércukorszint csökkenése a felelős. Mivel a ballasztanyagok állandó szinten tartják a vércukrot, ha rendszeresen olyan ételeket eszel, amiknek magas a ballasztanyagtartalma, szervezeted lassabban tudja megemészteni, ezért tovább érzed magad jóllakottnak.
Tipp: Iktass az étrendedbe teljes kiőrlésű gabonából készült pékárukat és tésztát, vagy egyél natúr rizst. Ha nassolni támad kedved, eszegess aszalt gyümölcsöket, mert ezekben is sok a ballasztanyag. Hasonló eredményeket érhetsz el a diófélékkel is, mert a bennük lévő egyszeresen és többszörösen telített zsírsavak tovább maradnak a gyomorban, így később keletkezik éhségérzet.

6. Igyál turmixot!

A turmix a legjobb módja az ital és a gyümölcsadag növelésének: a tejhabosítással csupán levegőt adsz az italhoz, mégis sokkal jobban eltelít, mint habosítás nélkül. A hozzáadott gyümölcsökben található rostok pedig még tovább fokozzák a hatást. Egy felmérés szerint, azok akik naponta kétszer isznak turmixot, 12%-al kevesebbet esznek napközben és kevesebbet lesznek éhesek.
Tipp: Próbáld ki az almás-banánturmixot! Egy fél banánt turmixolj össze 2dl aludttejjel és 1 dl almalével. Amellett, hogy az ital megszűnteti az éhségérzetet, kevés kalóriát tartalmaz és igazi vitaminbomba is.

7. Lassíts a tempón!

Az agyadnak idő kell, hogy feldolgozza a gyomrod által küldött „tele vagyok” üzenetet. Így ha gyorsan magadba tömöd az ételt, könnyen túleheted magad. Ugyanez a veszély fenyeget, ha változatos ételkínálattal találod magad szembe, hiszen az új ízek lehetősége fokozza az étvágyat.
Tipp: Rágj meg minden falatot legalább 25-30-szor, ezzel nemcsak az evésed lassul, hanem a jobb emésztésről is gondoskodsz. Az is jó megoldás, ha bal kézzel eszel, mert így automatikusan sokkal lassabban veszed magadhoz az ételt. Az étvágyad kordában tartásához arra is ügyelj, hogy ne egyél egyszerre háromnál többféle ételtípust!

Tihanyi András dietetikus véleménye:
A magas rosttartalom miatt elsősorban a zöldségek, gyümölcsök fogyasztása okoz hamar jóllakottságérzetet, anélkül hogy az elfogyasztott étel a fogyókúra rovására menne. Az étrendkiegészítő tabletták közül a koreai fenyő magjából előállított készítmények ajánlottak, ez az éhség csillapításán túl a magas koleszterinszintre és vérnyomásra is kedvezően hat. Ezenkívül kínzó éhségérzet ellen kiválóak a fehérjeporokból készült turmixitalok is – lehetőleg sovány tejjel hígítva, valamint a rost, vitamin-, ásványianyag- és fehérjetartalmú kapszulák.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X