Főoldal > DIÉTA > Így kerüld el a puffadást!

Így kerüld el a puffadást!

bélgázételgyomorpuffadás
0

Írta: and

A puffadás okai Egy-egy nagyobb lakomázás, de egy kisebb étkezés után is bizonyára te is többször tapasztaltad, hogy a különböző ételek eltérően hatnak a komfortérzetedre és eltérnek puffasztó hatásukban is. Közismert, hogy néhány eledel igencsak megkínoz bennünket – ilyenek például a különböző hüvelyesek – ám a puffadás hátterében rejlő okokról a legtöbben csak keveset tudnak. Igen egyszerűen megmagyarázható a […]

A puffadás okai

Egy-egy nagyobb lakomázás, de egy kisebb étkezés után is bizonyára te is többször tapasztaltad, hogy a különböző ételek eltérően hatnak a komfortérzetedre és eltérnek puffasztó hatásukban is. Közismert, hogy néhány eledel igencsak megkínoz bennünket – ilyenek például a különböző hüvelyesek – ám a puffadás hátterében rejlő okokról a legtöbben csak keveset tudnak. Igen egyszerűen megmagyarázható a jelenség: a szervezet nem képes az ételek minden összetevőjét teljesen lebontani. A jelenség ártalmatlan, elkerülni azonban csak úgy lehet, ha az erre érzékeny személyek csak kis mennyiségben, vagy egyáltalán nem fogyasztanak problémát okozó ételeket. Lássuk, milyen ételek alapanyagai okozzák leggyakrabban a panaszokat!

0017792_1.jpg ()

Puffadásért felelős élelmiszerek

Problémás hüvelyesek

A szója, bab, csicseriborsó és rokonaik olyan szénhidrátokat is tartalmaznak, amelyekkel az emésztő enzimeink nem képesek megbirkózni – ám a mikoorganizmusok igen! Ez utóbbiak lebontó tevékenységének köszönhető a feszülő has, kellemetlen érzés gyomor tájékon és a flatulencia.
Tipp: A jelenség ártalmatlan, elkerülni azonban csak úgy tudod, ha kis mennyiségben, vagy egyáltalán nem fogyasztasz hüvelyeseket.

Laktóz intolerancia: van megoldás?

A tejcukor emésztéséhez laktáz enzimre van szükség. Ennek különböző okokból kialakuló hiánya gyakori jelenség, de betegségnek sem tekinthető, hiszen az állattenyésztés elterjedése előtt a tejcukor nagyobb mennyiségben történő fogyasztása a gyermekkorra korlátozódott. Ma a Föld felnőtt lakosságának többsége alig termel laktázt, ám a táplálkozásban a tej fontos tápanyagforrásnak számít, így például a kalciumnak és fehérjének is kiváló forrása. Sokak életét keseríti meg a laktózintoleranciával együtt járó puffadás, a görcsös hasi fájdalmak és a hasmenés.
Tipp: Laktáz hiánya esetén ki kell zárni, illetve csak a tolerancia határáig szabad fogyasztani a tejcukor érzékenynek a tejet és tejtermékeket. Az is jó megoldás lehet, ha alacsony laktóztartalmú, vagy laktózmentes készítményeket fogyasztasz, esetleg kívülről pótolod az enzimet. Ha a dietetikus engedélyezi, érett sajtokat is bátran lehet fogyasztani. 

Édes gondok

A laktózintoleranciához hasonló probléma jelentkezhet akkor is, ha cukoralkoholokkal édesítesz, vagy ezekkel készült édességeket (egyébként nem igazán fogyókúrás) csokoládékat és más finomságokat falatozol.
Tipp: Érzékenység esetén célszerű kerülnöd ezeket az élelmiszereket. Ha mindenáron édességre vágysz, rágcsálj kockára vágott sárgarépát vagy majszolj gyümölcsöt.

Egészséges rostok – vagy mégsem?

A rostokban az a jó, hogy a rostosabb ételek telítenek, és támogathatják a megfelelő bélmozgást – ám akár könnyű zöldségeket (például karfiolt, karalábét), akár teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket ettél, nagyobb az esélyed a puffadásra. A rostok kedvező hatásai ugyanis annak köszönhetőek, hogy nem vagyunk képesek ezeket megemészteni, ám a bélbaktériumok gyakran igen!
Tipp: Ha túlzásokba esel, vagy érzékenyebb vagy, akkor a rostokkal is vigyáznod kell egy kicsit. Célszerű olyan időpontra időzítened a rostokban gazdag ételek fogyasztását, amikor nem okoz problémát a megemésztésük.

Hogyan válassz?
A leírtak szerencsére általában nem azt jelentik, hogy a puffasztó ételeket soha nem eheted, bár betegségek esetén a szabályok szigorúbbak lehetnek. Figyelj arra, hogy az  étrendedben azok az ételek szerepeljenek, amelyek nem okoznak nagyobb panaszokat. Ha teheted, fogyassz gyakran élőflórás tejtermékeket is.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X