Főoldal > DIÉTA > Fogyókúragyilkos sajtok? – A dietetikus válaszol

Fogyókúragyilkos sajtok? – A dietetikus válaszol

diétaegészségfogyókúrasajtzsír
0

Írta: and

A sajtok évezredek óta fontos részét képezik az emberek étrendjének, amit ízüknek és nem utolsó sorban a tejhez és sok más tejtermékekhez képest hosszú eltarthatóságuknak köszönhetnek. A sajtok értékét, mint kalcium- és fehérjeforrásét mindenki ismeri: a sajtok kalciumtartalma 400-850 mg/100 g, így 10 dkg sajt akár teljes napi kalciumszükségletedet is fedezheti! Ennek köszönhetően a csontritkulás megelőzésében […]

A sajtok évezredek óta fontos részét képezik az emberek étrendjének, amit ízüknek és nem utolsó sorban a tejhez és sok más tejtermékekhez képest hosszú eltarthatóságuknak köszönhetnek. A sajtok értékét, mint kalcium- és fehérjeforrásét mindenki ismeri: a sajtok kalciumtartalma 400-850 mg/100 g, így 10 dkg sajt akár teljes napi kalciumszükségletedet is fedezheti! Ennek köszönhetően a csontritkulás megelőzésében és kezelésében is fontos szerepet játszhat. Arról azonban kevesebben tudnak, hogy alacsony szénhidráttartalmuk miatt gyakran olyanok is nyugodtan fogyaszthatnak sajtokat, akik a tej és más tejtermékek fogyasztásakor puffadást és egyéb kellemetlenségeket tapasztalnak. A sajtokban azonban olyan vegyületek is létrejöhetnek, amelyek allergiás reakcióhoz hasonló tüneteket válthatnak ki az erre érzékeny emberekben. Sőt! Bizonyos gyógyszerekkel is kölcsönhatásba léphetnek. Ha ilyen problémától szenvedsz, akkor a sajtokat csak óvatosan, orvossal és dietetikussal konzultálva javasolt fogyasztanod!

0017804_1.jpg ()

Sajtok a fogyókúrában

A tejtermékek kalciumtartalmát sok kutatás összefüggésbe hozza a fogyás elősegítésével, míg más vizsgálatok nem találtak hasonló kedvező kapcsolatot a tejtermékek és a test zsírtartalma között. Jó tudni, hogy a sajtoknak általában magas a telített zsírsav-, koleszterin- és sótartalmuk, ezért nagy mennyiségben nem javasolt a fogyasztásuk. Kis mennyiségben azonban ne hagyd ki őket az étrendedből, mert gazdagok kalciumban és fehérjékben! Ha fogyni szeretnél, akkor a zsírosabb sajtok helyett részesítsd előnyben a sovány sajtokat (zsírtartalom a szárazanyag százalékában kevesebb, mint 10%). Az ár alapján nehéz egyértelműen a sajtok minőségére, egészségességére  következtetni – a többezer forintos sajtcsodák a felesleges, ám élvezetes luxus kategórióba sorolhatók – ezért fontos, hogy vásárlás előtt mindig tanulmányozd a sajt címkéjét. Sajnos a népszerű Trappista, Eidami sajtok zsírosak, érdemes ezeket lecserélni más sajtokra vagy soványabb termékekre. A light (azaz zsírszegény) krémsajtok és keménysajtok ma már minden nagyobb boltban megvásárolhatók, ezekkel pedig bármikor kielégítheted sajtok iránti sóvárgásodat.

Mire figyelj a sajtfogyasztásnál?
– Ne feledd: ha penész jelenik meg a penészmentes sajton, akkor azt dobd ki! Az ételeket megfertőző különféle gombák májkárosító és rákkeltő anyagokat is termelhetnek, a penészes étel tehát már nem számít fogyaszthatónak, még ha a folt nem is mindenhol szemmel látható az ételen.
– A penészes sajtokra természetesen ez nem igaz, azokat érlelés közben oltják be szintenyészetekkel. – További gondot (hasmenést, hányást, lázat) okozhat a liszteriózis nevű betegség, amelyet a Listeria monocytogenes nevű baktérium idéz elő. Veszélyeztetettek a terhes nők és a kisgyermekek, akik nyers tejjel és lágy, érlelt és penészes sajtokkal is elfogyaszthatják a mikroorganizmust. – A nyers tej TBC és veszettség hordozója is lehet, ezért kerüld a fogyasztását különösen várandósság alatt!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X