Főoldal > DIÉTA > 3 könnyű köret a dietetikus ajánlásával

3 könnyű köret a dietetikus ajánlásával

amarántfogyókúrahajdinakölesköret
0

Írta: and

Fontos tudnivaló: A receptek hozzávalói tisztított mennyiséget jelölnek! 1. KölesJól emészthető, sok fehérjét, kalciumot, rostot és fitátot tartalmaz. A benne lévő fő aminosav a lizin. Elsősorban kásaként érdemes fogyasztani, de vásárolható puffasztott köles, vagy köles golyó formájában is. Tipp: Fahéjas köleskása 4 személyre (pl.: gyümölcsös csirkemell raguhoz)       Hozzávalók:2 dl tej3 dl víz15 dkg kölessó, […]

Fontos tudnivaló: A receptek hozzávalói tisztított mennyiséget jelölnek!

1. Köles
Jól emészthető, sok fehérjét, kalciumot, rostot és fitátot tartalmaz. A benne lévő fő aminosav a lizin. Elsősorban kásaként érdemes fogyasztani, de vásárolható puffasztott köles, vagy köles golyó formájában is.

Tipp: Fahéjas köleskása 4 személyre (pl.: gyümölcsös csirkemell raguhoz)      

Hozzávalók:
2 dl tej
3 dl víz
15 dkg köles
só, őrölt fahéj – ízlés szerint

Elkészítés:
Mosd meg a kölest, tedd megfelelő nagyságú edénybe, majd fűszerezd ízlés szerint. Öntsd fel hideg vízzel és lassan forrald fel. Rendszeresen kevergetve, kb. 20 perc alatt készre főzzük.

0014908_1.jpg ()

2. Hajdina
Hajdina vagy pohánka könnyen emészthető, zsírtartalmának közel 80%-a telítetlen zsírsav. A benne lévő fehérje mennyisége aránylag magas, de sikért nem tartalmaz. Lisztté őrölve főzni való tészták készítésére alkalmas. Magas rosttartalma miatt ideális választás cukorbetegeknek vagy testsúlycsökkentőknek.

Tipp: Sárgarépás – cukkinis hajdina 4 személyre (pl.: natúr szelethez)

Hozzávalók:
20 dkg durvára reszelt sárgarépa
20 dkg durvára reszelt cukkini
kis fej kockára vágott vöröshagyma
1 evőkanál olaj
1 csomag aprított petrezselyemzöld
só – ízlés szerint

Elkészítés:
A hagymát pirítsd meg olajon, majd add hozzá a sárgarépát és a sót. Saját levében párold meg 10 percig, aztán add hozzá az aprított petrezselyemzöldet, a cukkinit és a hajdinát is. Engedd fel bőven ellepő vízzel, majd fedő alatt főzd puhára kb. 20 perc alatt.

3. Amaránt
Az amaránt jelentősége, hogy nem tartalmaz gliadint, így cöliákiás (A cöliakia, az egyes gluténtartalmú növények – pl.búza, rozs, árpa, zab, maláta – gliadin nevű komponensére való érzékenység miatt kialakuló betegség) betegek is fogyaszthatják a lisztjéből készülő termékeket, illetve pattogtatott formáját. Említésre méltó a benne lévő C-, B2 vitamin, kalcium, magnézium, kálium és foszfor is.

Tipp: Spenótos amaránt 4 személyre (pl.: sült halhoz)

Hozzávalók:
3 dl pattogtatott amaránt
1 evőkanál olaj
40 dkg friss spenót
1 gerezd fokhagyma szétzúzva
1 evőkanál vöröshagyma (reszelt)
só, őrölt fehér bors – ízlés szerint

Elkészítés:
Tedd a pattogatott amarántot 4 dl forrásban lévő vízbe, forrald fel, majd kis lángon, fedővel letakarva párold pár percig. Közben egy serpenyőben melegítsd fel az olajat közepes lángon, majd tedd bele a fokhagymát és a spenótot. Időnként megkeverve párold 8-10 percig. Főzés közben óvatosan nyomkodd szét a spenót leveleket. Keverd össze a szószt a megpárolt amaránttal. Frissen tálald.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X