Főoldal > DIÉTA > Rákmegelőzés és fogyókúra egyben szőlővel!

Rákmegelőzés és fogyókúra egyben szőlővel!

diétafogyókúrakarcsúsodásszőlő
0

Írta:

Az ókori népek közül a görögök Dionüszosznak, a latinok pedig Bacchusnak áldoztak a jó termésért. Nem véletlenül. A szőlő ugyanis nemcsak mennyeien édes és zamatos, de a világ egyik legegészségesebb gyümölcse is. Ha mindez még mindig nem győzött meg, akkor íme öt ok, ami miatt érdemes minél több szőlőt enned! Energiával tölt felEgy nehéz vizsga […]

Az ókori népek közül a görögök Dionüszosznak, a latinok pedig Bacchusnak áldoztak a jó termésért. Nem véletlenül. A szőlő ugyanis nemcsak mennyeien édes és zamatos, de a világ egyik legegészségesebb gyümölcse is. Ha mindez még mindig nem győzött meg, akkor íme öt ok, ami miatt érdemes minél több szőlőt enned!

 

Energiával tölt fel
Egy nehéz vizsga előtti hajrában vagy egy fárasztó edzés után te is próbáltál már néhány szem szőlőcukorból energiát meríteni? Fokozott szellemi és fizikai igénybevétel esetén a szervezetünknek több glükózra van szüksége – márpedig ez a vegyület legtisztább formában a szőlőben fordul elő.
Tipp: Űzd el a fáradtságot! A mesterségesen előállított szőlőcukor-tabletta helyett csipegess el néhány szem szőlőszemet! Ne feledd: a szőlőfogyasztás nem ajánlott cukorbetegeknek, mert a szőlő hirtelen növeli meg a vércukorszintet, amely növekedést aztán egy gyors visszaesés követ – márpedig ez az ő esetükben súlyos következményekkel járhat!

Méregtelenít és fogyaszt
Magas cukortartalma ellenére a szőlő kiválóan alkalmas egy rövidtávú fogyókúrára és méregtelenítésre is: elősegíti a zsírok lebontását, beindítja a fogyást, tisztítja a májat, a vesét, az epét és a húgyhólyagot is.
Tipp: Amíg tart a szezon, tarts heti egy szőlőnapot: 5-6 étkezésre elosztva egyél meg 1-1,5 kilónyi gyümölcsöt! Ha úgy gondolod, hogy a szőlőkúrához nincs elég kitartásod, tarts két-három napos rizs-és szőlődiétát – ez idő alatt valamivel kevesebb szőlőt és barnarizst fogyassz!

0013820_1.jpg ()

Javítja az emésztésed
A szőlő magas élelmirost tartalmának köszönhetően serkenti az emésztést, tisztítja a bélfalakat és eltávolítja az emésztőszervekben felhalmozódott salakanyagokat.
Tipp: Ha lassú az anyagcseréd vagy székrekedésed van, keverj össze fél pohár szénsavmentes vizet egy fürt szőlő frissen facsart levével – így nemcsak egy hatásos emésztésjavítót, de egy finom vitaminokban gazdag finom és hűsítő üdítőitalt kapsz!

Segít a szívbetegségek és a rák megelőzésében
A szőlő antioxidáns tartalma kifejezetten magas: a benne lévő quercetin gyulladáscsökkentő hatású, a resrevatrol nevű anyag természetes immunerősítő. Mindkét vegyület csökkenti a rák, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Bár a gyümölcs húsában és héjában is jelentős mennyiségű antioxidáns található, a szőlőnek ebből a szempontból a magja a legértékesebb – sokak szerint a szőlőmagolaj a rák egyik legjobb természetes ellenszere.
Tipp: A szőlő magjából hidegen sajtolt olajat ételízesítőként is használják. Ha eddig csak olívaolajjal ízesítetted salátáidat, most bolondítsd meg őket néhány csepp szőlőmagolajjal is!

Széppé varázsolja a bőrt
Számos arckrém alapanyaga a szőlő – nem véletlenül, hiszen az antioxidánsok nemcsak a rák megelőzésében segítenek, hanem széppé és feszessé varázsolják a bőrt. A kozmetikai ipar felhasználja a szőlő magjából sajtolt olajat is.
Tipp: A gyümölcs húsát és levét akár önmagában is felviheted az arcodra, de egy kis hintőporral, citromlével és néhány csepp olajjal is összekeverheted. A pakolást 15-20 percig hagyd az arcodon. Használd fel a szőlőmag olaját is: tegyél néhány cseppet egy vattapamacsra és töröld át vele az arcbőrödet és a dekoltázsodat is – a kezdeti ráncok ellen ugyanis nagyon hatásos!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X