Főoldal > DIÉTA > Ételek a gyönyörű, sugárzó arcbőrért

Ételek a gyönyörű, sugárzó arcbőrért

bőrpattanásreceptszépség
0

Írta:

Lássuk be, szinte alig van olyan nő, aki elégedett lenne arcbőrével. Az egyik túl zsírosnak, a másik túl száraznak tartja, sokan a folytonos szem alatti karikákkal küszködnek, és talán még többen a pattanásokkal. Ugyan a kozmetikai reklámok látványosabbnál látványosabb eredményeket ígérnek – szinte minden problémára -, néha mégiscsak csalódottan tekintünk a tükörbe – hiszen hiába költöttünk […]

Lássuk be, szinte alig van olyan nő, aki elégedett lenne arcbőrével. Az egyik túl zsírosnak, a másik túl száraznak tartja, sokan a folytonos szem alatti karikákkal küszködnek, és talán még többen a pattanásokkal. Ugyan a kozmetikai reklámok látványosabbnál látványosabb eredményeket ígérnek – szinte minden problémára -, néha mégiscsak csalódottan tekintünk a tükörbe – hiszen hiába költöttünk tízezreket a „csodaszerekre”, nem sokat használtak.

Még mielőtt degeszre tömött pénztárcával újra bevetnéd magad az első drogériába, ami az utadba esik, gondolkozz el inkább: nem lehetséges, hogy egészségtelen étrended a bőrödön bosszulja meg magát? Vagyis, hogy a már meglévő bőrproblémádat csak tovább súlyosbítod – akaratlanul is? Most megtudhatod, hogy mit érdemes fogyasztanod, ha igazán sugárzó arcbőrt szeretnél!

Máj, tengeri hal, tejtermékek, tojás
Ugyan kevesen szeretik a májat és a halat, te jól teszed, ha rendszeresen fogyasztasz belőlük, ugyanis a bennük lévő A-vitamin nélkülözhetetlen a sejtek növekedéséhez, így a bőrsejtek fejlődéséhez is. Onnan veheted észre, hogy nincs elég A-vitamin a szervezetedben, hogy berepedezik a bőröd (elsősorban a szád környékén), és a szőrtüszők környékén megvastagodik.

Tippünk:
Ha a belsőségeket (máj, szív, vese) nem is bírod megenni, tengeri halat, tejet és tojást (főleg a sárgájában van nagyon sok A-vitamin) érdemes beiktatni az étrendedbe, mert ezek olyan fontos anyagokat tartalmaznak, mint a kalcium, az omega-3 zsírsav vagy a vas. Az omega-3 zsírsavak a bőrt egyébként is simábbá, ragyogóbbá teszik, és mivel gyulladáscsökkentő hatásúak, ezért a pattanások elleni harcban is hatásosnak bizonyulnak.

0010396_1.jpg ()

Káposzta, karfiol, kelbimbó, citrusfélék
Az örök kedvenc, a C-vitamin is nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a bőröd szép legyen. A C-vitamin az E-vitaminnal együtt serkenti az új kollagénrostok képződését, így a bőröd sokkal rugalmasabb lesz!

Tippünk:
Mivel a C-vitamint gyakorlatilag nem lehet túladagolni, hiszen a felesleget a szervezet úgyis kiüríti – a vesédre kell csak ügyelned, ha negyobb mennyiségben viszed be a szervezetedbe -, ezért szinte annyi vitaminbombát ehetsz, amennyit csak akarsz. Bátran válogathatsz, hiszen a legfinomabb gyümölcsök tele vannak C-vitaminnal: jelentős mennyiség van a málnában, az eperben, a kiviben, a narancsban, a citromban, a vérnarancsban és a grapefruitban is!

Búzacsíra, teljes kiőrlésű gabonafélék, olajos magvak
Úgy veszed észre, hogy bőröd idő előtt elkezdett ráncosodni, öregedni? Ne hagyd, hogy ez a folyamat még jobban felgyorsuljon, inkább juttass be a szervezetedbe minél több E-vitamint, ugyanis ez csökkenti a szabadgyökök okozta sejtkárosodást, amely a bőr idő előtti öregedéséért felelős. Az E-vitamin hatására az arcod frissebbé, kisimultabbá válik majd!

Tippünk:
Mivel a dohányzás és a túlzásba vitt szoláriumozás vagy napozás is gyorsítja a ráncosodást, az étrend rendbetétele mellett arra is figyelned kell, hogy a cigarettát és a túlzott mennyiségű barnulást minél inkább mellőzd! Aki dohányzik, annak egyébként is több E-vitaminra van szüksége az átlagosnál. Ha száraz a bőröd és hámlik, akkor napi egy evőkanál olívaolaj lehet a megoldás! Amiben még sok E-vitamint találsz az a brokkoli, a szójabab, a margarin, a spenót és a növényi olajak.

Víz és zöld leveles zöldségek
Hamuszürke a bőröd, a szemed alatt pedig még sötétebb karikák húzódnak? Lehet, hogy a vízhiány okozza  a bőr szürkeségét! Számolj utána: napi két-három liter folyadékra mindenképpen szükséged van, de ha sportolsz vagy fizikai munkát végzel, akkor még ennél is többre! A szem alatti karikák pedig sok esetben vashiány miatt alakulnak ki: végeztess el egy vérvizsgálatot, és ha az eredmény kevés vasat mutat ki, akkor fogyassz minél több spenótot, káposztát, májat!

Tippünk:
A szükséges vasat egészen kellemesen is pótolhatod: napi egy pohárnyi jó minőségű vörösbor is fedezi a szükségletedet! Vigyázz, hogy tényleg csak jó minőségű legyen, és szigorúan egy pohárnyi!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X