Főoldal > DIÉTA > Gyógyító gyümölcsök a várandósság alatt

Gyógyító gyümölcsök a várandósság alatt

antioxidánsgyümölcsökvárandósság
0

Írta: and

A várandósság időszaka táplálkozás szempontjából kiemelt jelentősséggel bír. Az egészséges táplálkozás fő célja, hogy megelőzd a betegségeket és az, hogy az immunrendszered megfelelően megerősítsd. Lássuk melyek azok a gyümölcsök, amelyek segítenek neked ebben. Alma Egy régi mondás szerint „napi egy alma az orvost távol tartja”. A mondás ma is igaz. A nyers alma magas rosttartalmú, […]

A várandósság időszaka táplálkozás szempontjából kiemelt jelentősséggel bír. Az egészséges táplálkozás fő célja, hogy megelőzd a betegségeket és az, hogy az immunrendszered megfelelően megerősítsd. Lássuk melyek azok a gyümölcsök, amelyek segítenek neked ebben.

Alma

Egy régi mondás szerint „napi egy alma az orvost távol tartja”. A mondás ma is igaz. A nyers alma magas rosttartalmú, így kiválóan alkalmas a székrekedés megszüntetésére: a rostok vizet képesek felvenni, így nő a térfogatuk, amivel segítik az emésztést. Emellett az alma csökkenti a gyomorégést és mérsékli a várandósság vége felé kialakuló ödémát. Akkor se hagyd ki az étrendedből, ha a várandósság alatti cukorbetegséggel küzdesz, mert fruktóz tartalma lassabban szívódik fel, mint a répacukoré, így a vércukorszintedet is lassabban emeli meg. Emellett sok kalciumot, foszfort, vasat, káliumot, C- és A- vitamint, illetve folsavat tartalmaz.

Áfonya

Hazánkban három áfonyafajta közül válogathatsz: a fekete-, a vörös- és a tőzegáfonya. Mindhárom gazdag C-vitaminban. Rostjaik serkentik a bélműködést, így székrekedés ellen bármikor fogyaszthatod őket. Az áfonya remek vizeletfertőtlenítő is, ezért hatékony segítség lehet a várandósság alatt kialakuló hólyaghurut kezelésében is.Tudományos vizsgálatok bizonyították, hogy antociánt tartalmaz, amely elpusztítja a baktériumokat, így megelőzheted vele a húgyúti megbetegedést vagy a hüvelyi gyulladásokat is.

Citrom

0006612_1.jpg ()

A citrom az egyik legismertebb és leghatékonyabb immunerősítő. Készíthetsz belőle mézes citromos teát, de ilyenkor figyelj arra, hogy ne tedd túl forró italba a hozzávalókat, mert elveszítik értékes hatóanyagaikat. Ha lázas vagy, a citrom hűsít és fokozza az izzadást. Felső légúti panaszok esetén nyákoldó és fertőtlenítő hatású. A gyümölcs savanyú íze ne tévesszen meg: a szervezet sav-bázis egyensúlyát lúgos irányba tolja, így hatékony segítség gyomorsav túltengés, puffadás esetén is. A várandósság alatt előforduló vérszegénység és magas vérnyomás ellen is fogyaszthatod.

Mandarin

Gazdag antioxidánsokban, különösen C-vitaminban. Jelentős a rosttartalma, ám a rostok a gerezdek közötti fehér hártyát alkotják, ezért azokat is tanácsos elfogyasztanod. A gyümölcsben lévő pektin megköti a bélben a toxikus anyagokat, így a babavárás hónapjai alatt nagy segítség lehet, ha gyomor problémákkal küzdesz.

Narancs

Használd ki immunrendszererősítő hatását. Nagy mennyiségben tartalmaz C- és B-vitamint, tiamint és folsavat.  Enyhíti a lázat és a meghűléses betegségek tüneteit. Vesd be emésztési problémák esetén, vagy a várandósság első harmadában jellemző étvágytalanság ellen.

Sárgabarack

Emésztést serkentő hatása miatt segít a várandósság alatt kialakuló székrekedés ellen. Egyéni érzékenységtől függően puffadást okozhat, ezért fogyasztása körültekintést igényel. Rengeteg vitamint (A-, B-, C-vitamin, karotinoidok) és ásványi anyagot (kálium, kalcium, magnézium, vas) is tartalmaz. A vashiány megelőzésére is javasolt a fogyasztása, akár nyersen, akár aszalva.

Szilva

Energiadús gyümölcs. Magas rosttartalma miatt, az aszalt szilva sok folyadékkal fogyasztva, hatásos székrekedés ellen. Gazdag E-vitaminban, amelynek a várandósság vége felé van jelentősége: rugalmassá teszi a szöveteket, ezért fogyasztása hozzájárulhat a gát környéki szövetek megerősítéséhez is.Tartalmaz még káliumot, amely vízhajtóként, a babavárás vége felé kialakuló ödéma esetén nyújthat segítséget. Fogyaszd vashiány megelőzésére – és pótlására is.

Szőlő

Magas káliumtartalmú gyümölcs, ezért hatásos a várandósság alatti ödéma esetén. Magas vitamintartalma miatt remek immunerősítő. A kék színű szőlő gazdag antioxidánsokban.  A szőlőmagban lévő olaj, masszázsolajként a striák (terhességi csíkok) ellen hatásos. 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X