Főoldal > DIÉTA > A legjobb ételek 100 kalória alatt

A legjobb ételek 100 kalória alatt

0

Írta:

Vásárláskor a megrögzött fogyókúrázók első dolga, hogy elolvassák az ételek kalóriatartalmát a csomagoláson – feltéve, ha a gyártók nem mulasztják el feltüntetni azt. Azokból a termékekből, melyeknek energiatartalma 4-500 kcal felett van (ide tartozik szinte az összes nassolnivaló) a diétázóknak nem ajánlott túl sokat fogyasztaniuk. Ha mégis harapnál valamit, válaszd az általunk felsorolt tíz étel […]

Vásárláskor a megrögzött fogyókúrázók első dolga, hogy elolvassák az ételek kalóriatartalmát a csomagoláson – feltéve, ha a gyártók nem mulasztják el feltüntetni azt. Azokból a termékekből, melyeknek energiatartalma 4-500 kcal felett van (ide tartozik szinte az összes nassolnivaló) a diétázóknak nem ajánlott túl sokat fogyasztaniuk. Ha mégis harapnál valamit, válaszd az általunk felsorolt tíz étel egyikét!

1. Puffasztott búza- vagy rizsszelet (2 szelet: kb. 70 kcal)

Ha egy kis sós ízre vágysz, két-három szelet puffasztott gabonaszeletet nyugodtan elrágcsálhatsz, 100 grammjuk ugyanis csak 350-370 kcal-t tartalmaz. Amellett, hogy ezek a termékek remekül telítenek, előnyük, hogy a sózott rizsen vagy búzán kívül semmilyen adalékanyagot nem tartalmaznak. Mivel a puffasztott rizs gluténmentes, lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják.

2. Tojás: (1 db ~ kb. 44 g: 66 kcal)

0004865_3.jpg ()

Bár néhány évtizede sok támadás érte, mára bebizonyosodott, hogy a tojás nem növeli káros mértékben a vér koleszterinszintjét. Ebben az ősidők óta fogyasztott ételben megtalálható minden olyan anyag, ami egy élet kifejlődéséhez szükséges. Mintegy 40 féle fehérjét, számos ásványi anyagot, A-, B2-, D- és E-vitaminokat tartalmaz, ugyanakkor csak kevés szénhidrát van benne. Ha bármikor megéhezel, egy főtt tojás mindig jó választás.

3. Kefír vagy natúr joghurt (1 pohár ~ 125 g: kb. 90kcal)

Mindkettőt a tej savanyításával, speciális baktériumkultúrák hozzáadásával állítják elő. A joghurt tartalmazhat ún. probiotikus baktériumokat, melyek megakadályozzák a káros mikroorganizmusok elszaporodását a bélben, a kefírt pedig a kis mennyiségű alkohol és szénsav teszi üdítően kellemes ízűvé. Ezek a savananyított tejtermékek minden fogyókúrának alapelemei, mert segítik az emésztést, erősítik az immunrendszert, emellett sok kalciumot és vitamint tartalmaznak.

4. Paradicsomlé (1 pohár ~ 2 dl: kb, 70 kcal)

Ha egy kis üdítőre vágysz, ne cukros levekkel csillapítsd a szomjad! A paradicsomlé igazi antioxidáns-bomba, de a farkaséhséget is elveri. Magas káliumtartalma miatt a paradicsomot vértisztítóként, az érszűkület, érelmeszesedés megelőzésére ajánlják, A-vitamin tartalmánál fogva pedig kíváló immunerősítő. Bio paradicsomlevet a boltban vásárolhatsz, de magad is elkészítheted, ha a megtisztított, feldarabolt zöldséget kb. 15 percig főzöd – jól lezárt üvegben sokáig eláll.

5. Gyümölcsfagyi (1 gombóc ~ 50 g: kb. 75 kcal)

Egy gombóc fagyi még a szigorú fogyókúrába is belefér, feltéve, ha nem a legcsokisabb fajtát választod. Az igazi gyümölcsfagylaltnak legalább 20 százaléka, a csak fagyasztott gyümölcsből és jégből álló – még kímélőbb – sorbetnek pedig minimum 25 százaléka valódi gyümölcs. Mindemellett a jeges nyalánkság meglehetősen kevés, 5-15 százaléknyi zsírt tartalmaz..

6. Kockasajt (2 db: kb. 98 kcal)

0004865_2.jpg ()

Bár magas zsírtartalma miatt a hízlaló élelmiszerek közé tartozik, a napi kalciumszükséglet fedezéséhez feltétlenül szükség van egy kevés sajtra. Gyerekkorunk kedvenc csemegéjéből, a „macisajtból” ma már light változat is kapható, ami csökkentett zsír- és nátriumtartalmat jelent – ez utóbbi a szív- és érrendszeri megbetegségek megelőzésében fontos. Inkább két kis kockasajtot egyél meg, minthogy az egészségtelen sós chipsekhez nyúlj!

7. Szőlő (100 g: kb. 74 kcal)

A szőlő valódi „egészségtár”, pozitív hatásait szinte felsorolni is lehetetlen… A benne található sok antioxidáns segít a rák megelőzésében; jó vízhajtó, serkenti az emésztést, gyulladásgátló hatású, ugyanakkor magas cukortartalmánál fogva energetizál, ha fáradtak vagyunk. A szőlő magas szénhidráttartalmától azonban nem kell tartanod, hiszen a szőlőcukrot azonnal lebontja szervezetünk – sőt, a néhány napos szőlőkúra ősidók óta bevált méregtelenítő módszer.

8. Túró rudi: (1 db ~ 30 g: kb. 100 kcal)

A gyümölcsfagyihoz hasonlóan néha egy ilyen túrós csábításnak is engedhetünk. Bár meglehetősen magas a szénhidráttartalma, a rudi mentségére szolgálhat, hogy a benne található túró kalciumtartalma hozzájárul a csontok egészségéhez. Próbáld meg egyszer otthon, édesítőszerrel elkészíteni – így aztán tényleg nem kell a felesleges kalóriáktól félned!

9. Alma (1 db ~ 100-250 g: kb 50 kcal)

0004865_1.jpg ()

Az almában szinte az összes létező vitamin és ásványi anyag megtalálható. Valóban korlátlanul fogyaszthatod, hiszen segíti az emésztést és csökkenti a vérzsír koleszterinszintjét. Egy alma minden étkezés után – ennél egészségesebb desszertet elképzelni sem lehet!

10. Piskótatallér (100 g: kb. 360 kcal)

Talán furcsának tűnik, hogy legvégül egy ilyen szénhidrátban gazdag nasit ajánlunk, de a piskótatallér a többi kekszhez, előrecsomagolt süteményhez képest jóval kevesebb kalóriát tartalmaz. Ha már végképp nem bírod édesség nélkül, kettőt-hármat nyugodtan megengedhetsz magadnak ezekből a gyümölcszselés finomságokból.  


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X