Főoldal > DIÉTA > Hosszabbítás, büntetők

Hosszabbítás, büntetők

0

Írta: and

Majd’ egy hete véget ért a 18. foci-vb. A labdarúgás és a meccsnézés közben megszállottan rágcsáló, sört ivó – főként férfi – focirajongóknak kínálunk néhány tippet arra, hogyan hozzák formába a vb versenynapjai alatt megfáradt testüket. A nagy helyzet A foci vb 24 mérkőzése során végignézhetted, ahogy a focisták fel s le szaladgálnak a pályán, izzadnak […]

Majd’ egy hete véget ért a 18. foci-vb. A labdarúgás és a meccsnézés közben megszállottan rágcsáló, sört ivó – főként férfi – focirajongóknak kínálunk néhány tippet arra, hogyan hozzák formába a vb versenynapjai alatt megfáradt testüket.

A nagy helyzet

A foci vb 24 mérkőzése során végignézhetted, ahogy a focisták fel s le szaladgálnak a pályán, izzadnak – és ezerrel égetik a kalóriákat.
Az izgalmas vagy kevésbé eget rengető meccsek alatt te, kedves rajongó, végig izgultál, és sprintelve rohantál haza a munkából otthagyva csapot-papot, útközben feltankoltál sörrel, üdítővel és finomabbnál-finomabb rágcsákkal – a testmozgást ezzel le is tudtad.

Körülvetted magad a házhozszállító ételcégek ajánlataival, nehogy az instant tésztaszósz kevergetése közben lemaradj 1–1 gólról, necces helyzetről. Akik igazán tapasztaltak és valódi kényelemre vágynak, azok az óriás kivetítőkkel felszerelt eszem–iszom fellelő helyeken örültek kedvenc csapatuk sikereinek. A pocak megtelt és a mérleg nyelve bizony sok focirajongó, meccsnéző fürdőszobájában kilibbent!
Izgalomra azonban – most, hogy véget ért az egy hónap megfeszített meccsnézés – semmi okod! Itt a segítség!

Tippjáték: mit mutat a mérleg?

0000491_1.jpg ()

Most azokat célozzuk meg, akik a futball-világbajnokság 1 hónapja alatt felszedtek pár kilót, de nincs gyógyszerfüggő betegségük, és le szeretnék adni a felesleget. Figyelem: csakis az egy hónap alatt felszedett pár kilóról van szó! Akinek ennél több sikeredett (vagy beteg!), az forduljon dietetikus szakemberhez egyénre szabott étrendért.

Bemelegítés
Lehetőség szerint meg kell emelni a napi fizikai aktivitást!
Néhány gyakorlat:

  • sörösüvegek rekeszekbe pakolása
  • rekeszek visszacipelése
  • lakás takarítása

Napi 3 x 10 perc intenzív séta, kocogás nagyot lendíthet közérzeteden és a testsúlycsökkentés hatékonyságán!  

Büntetők
Alapvető, napi szintű gyakorlatok az első hétre

  • Szokásos vacsoraadagot felezd: az elfogyasztásra szánt étel mennyiségét kell lecsökkenteni, a hiány csakis citromos vízzel, cukormentes teával pótolható.
  • A vacsora időpontját húzd meg este 18 óránál, azaz később már ne egyél semmit
  • A megszokottnál korábbi lefekvés: a meccsek utáni összefoglaló rendszerint jó későn ért véget, így a nagy evészet után nem is aludtál eleget. Az elegendő alvás ezekben a nehéz napokban elengedhetetlen ahhoz, hogy a testsúlyod visszaálljon!

Alapgyakorlatok a második hétre

  • Fokozatosan emeld az elfogyasztandó víz mennyiségét, méghozzá óránként 2-2 dl víz ivása ajánlott.
  • Itt az ideje, az új, friss fűszerezésű és 40%-kal csökkentett nátrium tartalmú sóval ízesített húsokra-, főzelékekre-, levesekre.
  • Belefér naponta 1-1 gombóc fagyi is.

Harmadik heti gyakorlatok

  • Étrendedbe iktass 1-1 gyümölcs- vagy zöldségnapot. Gyümölcsnapokon 10 db kisebb almát és tíz vékony előre szeletelt-csomagolt graham kenyeret 5 egyenlő részre osztva szakaszosan elosztva falatozd.
    Zöldségnap esetén 6 x 3 dl hozzáadott cukrot nem tartalmazó paradicsomlét kortyolgass el alkalmanként és 1-2 db puffasztott gabonaszeletet ropogtass hozzá.

Levezetés  

Ha rendszeresen szaunázol, eleinte csak a megszokott idő felét töltsd a melegben. Ha ezen is túl vagy, kezdődhet jól beállított egyéni étrend, ami alkalmazkodik élet- és munkaritmusodhoz. Válaszd ki a hozzád legjobban illő diétát, és hozd formába magad!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X