Főoldal > DIÉTA > reform_90_napos

reform_90_napos

0

Írta:

Neked ajánlott…- ha gyors eredményt vársz, és igazán fegyelmezettnek tartod magad - ha híve vagy a szervezeted salakanyagoktól történő megszabadításának- ha korábban már megkedvelted és/vagy sikerrel alkalmaztad a 90 napos diétát Az étrend alapelve: Ezt az étrendet általában 90 napos időtartamra javasolják, de ha korábban eléred vele kitűzött célodat, az ideális testsúlyodat, a normális határokon belüli testtömeg-indexet (ami […]

Neked ajánlott…
- ha gyors eredményt vársz, és igazán fegyelmezettnek tartod magad - ha híve vagy a szervezeted salakanyagoktól történő megszabadításának
- ha korábban már megkedvelted és/vagy sikerrel alkalmaztad a 90 napos diétát

Az étrend alapelve:

Ezt az étrendet általában 90 napos időtartamra javasolják, de ha korábban eléred vele kitűzött célodat, az ideális testsúlyodat, a normális határokon belüli testtömeg-indexet (ami alá nem is ajánlott menned!), korábban is befejezheted.

A 90 napos diéta népszerűsége adta az ötletet arra, hogy megreformáljuk a némileg elavult rendszert. Kialakításukkor megtartottuk azon részeit, amelyek miatt sokan megkedvelték. Fontos változás, hogy módosítottuk azokat az elemeit, amelyek csökkentették a fogyás hatékonyságát, biztonságosságát.

Ráadásként beépítettünk még néhány, a szervezeted salaktalanítását és zsírégetését is elősegítő módszert. Az étrendet tehát a jobb tápanyag-ellátottság, nagyobb változatosság érdekében még tökéletesebbé, könnyebben követhetővé alakítottuk, így született meg a 90 napos kimondottan súlycsökkentést eredményező étrend.

Az étrend folyamán a csökkent energia-bevitel és magas folyadékfogyasztás, valamint a pihentető napok hatására fokozódik az energiafelhasználás, és szervezeted is sokkal több zsírt éget el. Mindezek hosszú távon a testtömeg csökkenését idézik elő, és segítik az ideális testsúly elérését. Jó hír, hogy túlsúly esetén a fogyás vérnyomáscsökkentő hatású, és ez tapasztalható a 90 napos étrend követésekor is.

A 90 napos étrend mára elavultnak tekinthető változatában a tej, tejtermék fogyasztása csak a fehérjenapon volt engedélyezett, így a létfontosságú fehérjéket a fogyni vágyók nem vitték be a szükséges mennyiségben. Azt is kifogásolhatjuk, hogy azok, akik ezt a diétát választották, csak minden negyedik nap fogyasztották el a vérképzéshez szükséges vasat, valamint a csontok egészségéhez elengedhetetlen kalciumot. Ha figyelembe vesszük, hogy a diétázók többsége hölgy, és a fogyás önmagában sem hat kedvezően a csontokra, a diéta sokak által ismert változata egyáltalán nem mondható hasznosnak. Az viszont bizonyított tény, hogy a 90 napos étrendet nagyon sokan megkedvelték, mivel betarthatónak és eredményesnek találták.

A korábbi étrend fehérjenappal kezdődött, ezt követte a keményítőnap, szénhidrátnap és gyümölcsnap, majd ismét a fehérjnap következik, így követte egymást a 4 nap sorban, 90 napon át. A programban havonta egyszer víznapot kellett tartani, ami a gyümölcsnap után következett, utána pedig fehérjenap jött.

Diéta-napok a 90 napos, kimondottan súlycsökkentést eredményező étrendben  

A WellnessCafe dietetikus szakértői által átalakított 90 napos étrendben a következő diéta-napok szerepelnek:

  • Fehérjenap
  • Zöldségnap
  • Gabonanap
  • Gyümölcsnap
  • Pihentető nap

Ezek elsősorban csak elnevezésükben térnek el a régi 90 napos diétából ismertektől. Nagyobb különbség a pihentető nap beiktatása, ami a tisztító étrendekhez hasonlóan, a korábbinál kíméletesebb módon, de az eddiginél gyakrabban biztosítja a folyadéknapot az étrendben. A délelőtt itt is gyümölcsre épül, ám azt kiegészíti a farkaséhség és gyümölcsök után gyakran jelentkező savtermelés-gyomorégés kivédése, és a magasabb vitamin, rost, ásványi anyag bevitel érdekében némi gabona is. Ugyanez a logika érvényesül a gyümölcsnapokon is (ez egyébként egyáltalán nem ritka kombináció a különböző tisztító kúrák idején). Abban sem változtattunk, hogy ebédre és vacsorára fogyasztható élelmiszerek megegyeznek.

Folyadék-és vitaminfogyasztás

A bőséges folyadékfogyasztás kutatások szerint a salakanyagok fokozott ürítésén túl elősegítheti a tömeg megtartását, illetve a fogyást, ezért a korábbinál nagyobb mértékben, előírásszerűen része az étrendnek az ivás is.
Minden étkezéskor kötelező a 3 dl víz elfogyasztása!

Mivel a vitaminok és ásványi anyagok a tisztulás hatására is fokozottan ürülnek, így javasolt komplex multivitamin és ásványi anyag készítmény mindennapos használata. A végeredmény jobb tápanyag-ellátottság, nagyobb változatosság, és egy még tökéletesebb, könnyebben követhető étrend!

A kitűzött cél elérése, illetve a 90 nap letelte után sem szabad megfeledkeznünk az életmódváltásról, mivel ez a garanciája az évekig megtartott eredményeknek! Javasoljuk, hogy ennek érdekében próbáld ki a Wellness vagy Mediterrán étrend valamelyikét!

Betegségek fennállása esetén feltétlenül ajánlott szakember (orvos, dietetikus) tanácsát kikérni az étrend alkalmazásával kapcsolatban.

Mire figyelj? 

  • Tájékozódj az étrendről receptjeink, mintaétrendünk áttekintésével, és kérdezz szakértőinktől!
  • Az étrendben egyik napot sem szabad kihagyni, mert ezzel könnyen felborulhat az egyensúly!
  • Minden étkezéshez igyál meg 3 dl vizet vagy gyümölcslevet!  
  • Ebédre és vacsorára ajánlott ugyanazt enni! Utóbbinál persze kisebb mennyiségben.
  • Zöldségnapon mindig főzd meg a zöldségeket! Ételízesítő, só, ketchup, főtt paradicsom használható! Egy szelet kenyér és saláta ízlés szerint engedélyezett.
  • Gabona napokon a csoki, a piskóta, a kalács is engedélyezett!
  • Mozogj rendszeresen, a mozgás és az ezzel együtt járó izzadás még hatékonyabbá teszi a módszert!
  • Ne hagyj ki étkezéseket!

Értékelés a szakember szemével:
Előnyök:

  • Rendszert ad a diétázók kezébe, amely áttekinthetőbbé teszi táplálkozásukat.
  • Az átalakított 90 napos étrend a diéta alapelveinek érintetlenül hagyása mellett jóval változatosabb, biztonságosabb, vitaminban, rostokban és ásványi anyagban dúsabb alternatívát kínál a korábbi étrendhez képest.
  • A multivitamin és ásványi anyag eredményesebbé és kímélőbbé teszi a diétát.
  • Kutatások azt mutatják, hogy a fogyás sikerességéhez nem feltétlenül kell kizárni az egyszerű szénhidrátokat, azaz a cukrokat, cukor tartalmú édességeket étrendünkből. Ezek mérsékelt fogyasztása betarthatóbbá is teheti a diétát. A 90 napos étrend hetente néhány alkalommal engedélyezi az édességek fogyasztását, tehát aktívan épít erre a tudásra.

    Hátrányok:

  • A 90 napos és az ehhez hasonló más, szétválasztó étrendek (mint a testkontroll diéta) előnyeit tudományosan még nem tudták kellően alátámasztani, ezért negatívumnak tekinthető, hogy a módszer tudományos háttere jelenleg kérdéses.
  • Az átalakított 90 napos étrend jóval változatosabb, mint az eredeti, de még így is viszonylag nagyok benne az étrendi korlátozások.
  • Követésekor ügyelned kell a mesterséges kalcium és vaspótlásra komplex multivitamin és ásványi anyag készítmények használatával. Ez a hölgyek számára különösen fontos a vashiány és a csontritkulás megelőzése érdekében.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X