Főoldal > AKTUÁLIS > Fogadalmak helyett elhatározás

Fogadalmak helyett elhatározás

boldogságegészségéletmódelhatározásfogadalomúj évi fogadalomváltozás
0

Írta:

Gondolkodtál már rajta, miért fullad kudarcba a legtöbb újévi fogadalom? Ezúttal szakíts a hagyománnyal, ne fogadkozz, inkább próbálkozz.

Jövőre lefogyok, megszerzem a régóta vágyott állást, és végre megtalálom az életre szóló páromat. Ismerős mondatok, ugye? Elismétled Szilveszterkor, majd a következőn is és minden évben. Mégis, sokszor csalódás és elégedetlenség lesz a vége. A fogadalmak hátránya, hogy stresszt okoznak, miközben folyamatosan előtted lebegnek gondolatban.

Nem vagy elég jó, ha nem sikerül?

Ha megfogadsz valamit, és mégsem sikerül betartani, olyan érzés, mintha megbuknál egy vizsgán. A kudarc pedig elveheti a kedvedet a folytatástól. „Nekem már úgysem sikerül” – mondhatod magadnak, és belesüppedsz a lehangoltságba.

A témával foglalkozó pszichológusok szerint a fogadalmak kudarcának főbb okai:

  • Irreális célt tűzöl ki magad elé
  • Túl nagy lépést szeretnél megtenni
  • Nem érzed magadénak az elérni vágyott dolgot
  • Kitartásban hiányt szenvedsz
  • Kívülről várod a megoldást

Előfordulhat, hogy a dátum nem megfelelő. Hiába szoktak mások év végén fogadalmakat tenni, ha a saját életedben nem ez az időpont a legjobb a változásra.

Határozd el, hogy véghez viszed

Nincs tétje, nincsenek elvárások. Töröld ki a „fogadalom” szót, és helyettesítsd be az elhatározással. Ebben benne lesz a változtatás lehetősége is. Mert menet közben kiderülhet, hogy mégis más utat kell követned. Vagy, ha meginogsz, akkor sem úgy fogod fel, mint egy hatalmas kudarcot.

Az elhatározás másik előnye, hogy jobban magadénak érzed az iránta történő felelősséget. Rajtad múlik, senki nem végzi el helyetted. Ehhez persze az is szükséges, hogy valóban a saját érdekedben történjen a változás! Amíg séma-szerű fogadalmakat követsz, csodálkozni fogsz, miért nem szerez örömöt a hozzá vezető út. Hiszen ez a barátnőd, a reklámfilm, a család elvárása, és nem a tiéd!

42099299 - teen  girl  jumping on the beach at the day time

Azon is érdemes elgondolkodnod, hogy megoszd-e másokkal a célodat, vagy tartsd titokban. Ha olyan jellegű elhatározásról van szó, amelyről sejted, hogy sokan lebeszélnének, akkor talán jobb, ha nem árulod el. Majd, ha meglesz a végeredmény, meglátja a környezeted is, hogy érdemes volt!

Az olyan jellegű céloknál, ahol sokat jelenthet mások segítsége, jobb, ha beavatsz néhány embert. Könnyebb betartani egy közösen végzett sport-programot, étrendet, tanfolyamlátogatást, ha nem vagy egyedül. Így olyanoknak áruld el a vágyadat, akik hasonló elhatározást tennének év végén.

Apró trükkök a teljes sikerhez

Ha szeretnéd, hogy siker koronázza az új évi terveidet, néhány ötletet vess be az eredmény érdekében!

  • Oszd kisebb rész-célokra az elhatározásodat. Ez lehet heti vagy havi rendszerességű.
  • Vezesd egy listán, vagy táblázatban, hogy éppen hol tartasz a megvalósításban.
  • Minden kisebb rész-cél vagy lépés után jutalmazd meg magad valami aprósággal, ezt előre tűzd ki magadnak!
  • Egyszerre ne tegyél túl sok elhatározást. Egy, maximum kettő bőven elég, így tudsz igazán rákoncentrálni.
  • Ha már-már feladnád, hagyj egy kis szünetet, időt magadnak. A motiváció nem egyenletes dolog, és ha hajszolod magad a cél felé, kimerülhetsz.

Akkor sincs semmi baj, ha nem tettél semmilyen elhatározást a jövő évre vonatkozóan. Attól még lehet nagyon boldog új éved!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X