Főoldal > AKTUÁLIS > Feketén-fehéren a fehérjéről (X)

Feketén-fehéren a fehérjéről (X)

fehérjefehérjebevitelfehérjeporfehérjepótlásfogyásizomzsírégetés
0

Írta:

Még mindig sok ellentmondást hallani a fehérjefogyasztással kapcsolatban, pedig elengedhetetlen részét képezi az egészséges szervezetnek, pláne a rendszeresen sportolók esetén. Ugyanakkor nem könnyű megadni a testünknek a megfelelő fehérje mennyiséget, ezért nagy odafigyelést igényel a bevitele, pótlása.

A fehérjéknek általában csak az izomszövet építő hatása ismert a köztudatban, azonban számos más szerepet töltenek még be a szervezetben. A fehérjék egy része biokémiai átalakulásokat gyorsító enzim, tehát az anyagcsere-folyamatok minden egyes lépése gyakorlatilag fehérjék közreműködésével történik (ilyen pl.: a laktáz, vagyis a tejcukrot bontó enzim – ennek hiányában alakul ki a tejcukorérzékenység). A szerkezeti fehérjék többek között az izmokat, a kötőszöveteket, a hajat és a csontokat építik fel, a szállítófehérjék a vitaminok és az ásványi anyagok szállításáért felelősek. A hormonok egy része szintén fehérjetermészetű (pl. inzulin, növekedési hormon stb.) vegyület. A szervezetbe kerülő idegen anyagokkal szemben a szervezet antitestek (specifikus fehérjék) képzésével védekezik, vagyis az immunrendszer működését segítik. Fehérjehiányos állapotban az immunrendszer működése gyengül így a fertőző betegségek gyakoribbá válnak.

Amennyiben a fehérje ellátás a teste számára nem elegendő, az izomzat nem képes regenerálódni, és épülni. Intenzív edzésnél a normálisnál több izomszövetnek kell regenerálódnia, így ebben az esetben fokozott fehérjebevitel szükséges ahhoz, hogy folyamatosan biztosítva legyen a kellő mennyiség. Egy átlagos test fehérjeszükséglete testtömeg kilogrammonként körülbelül naponta 0,8-1 gramm, míg sport mellett ez akár 1,2 – 2 g/ttkg is lehet az edzés típusától, gyakoriságától és intenzitásától függően.

A fehérjét nem könnyű visszapótolni a szervezetbe, hiszen hiába vagyunk tisztában azzal, hogy az általunk elfogyasztott ételek mennyi fehérjét tartalmaznak, annak a szervezetünk csak egy részét képes feldolgozni. Ha célja az izomszövet gyorsabb regenerálása, a feszesebb forma elérése, az immunrendszere normál működése, a napi étrendje fehérjetartalmát érdemes kiegészítenie a megfelelő mennyiségben. Ennek pontos meghatározása érdekében érdemes szakember segítségét kérnie. Változatossá teheti a fehérje étrendkiegészítőként történő fogyasztását, ha süteményekbe, reggeli zabkásába, főételek dúsításához is használja.

A SCITEC Pure Form Vegán protein készítménye 100 %-ban természetes, növényi, bio alapanyagokat tartalmaz, tej-, glutén- és laktózmentes, így bárki számára tökéletes választás lehet az edzése támogatásában. Nem tartalmaz hozzáadott cukrot és aszpartámot, ám a finom ízről így sem kell lemondani, hiszen csokoládés és mogyoró-toffee változatban is elérhető.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X