Főoldal > AKTUÁLIS > Nőnapon a hölgyek egészségéről se feledkezzünk meg

Nőnapon a hölgyek egészségéről se feledkezzünk meg

boldogságegészségmozgásnőnappihenés
0

Írta:

A nőnap több mint ötven éve Magyarországon is a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének ünnepe. Március 8-án a férfiak virággal, édességgel vagy egyéb aprósággal lepik meg az életükben fontos szerepet játszó hölgyeket.

Az ünneplés közben azonban nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a fizikai és lelki jóllét az egyik legnagyobb kincsünk: az egészség megőrzése érdekében az alábbi tippeket mindenképp érdemes megfontolni.

Iktassunk be nőknek való mozgásformákat

A rendszeres mozgás nem csupán a formás alak megőrzésében játszik nagy szerepet, hanem kiváló szabadidős program is lehet, illetve segít a stresszkezelésben is. Akár a hetente beiktatott kocogás a friss levegőn, egy kiadós úszás, biciklizés vagy családi kirándulás is hozzájárulhat az egészség megőrzéséhez. Vannak azonban kifejezetten nőknek ajánlott mozgásformák is: a pilatessel és a jógával a nőies hajlékonyságot lehet elérni úgy, hogy mindeközben az izomzat is szálkásodik. Egy pezsgő hangulatú zenés zumbaóra pedig forró latin ritmusaival az egész testet megmozgatja és a hangulatunkat is javítja.

Járjunk évente szűrővizsgálatokra

A magyar nők körében a leggyakrabban előforduló daganatfajta a mellrák: évente 5000 – 6000 új esetet diagnosztizálnak. A betegség elsősorban az 50 év felettieket veszélyezteti, de sajnos egyre több fiatalnál is kialakul. „Az ultrahanggal végzett mellvizsgálat során az emlők állományát, a hónaljárok ereit és nyirokcsomóit térképezzük fel. Azonban a méhnyakrák szűrésről sem szabad elfeledkezni: a betegséget főként a nemi úton terjedő fertőzések, elsősorban a HPV vírusok váltják ki. A vizsgálat során felmérjük a hüvely állapotát, gyulladások, fertőzések jeleit keressük és citológiai kenetvizsgálattal kiszűrjük a HPV-t is” – mondta el Dr. Pohl Ákos, a Czeizel Intézet nőgyógyász szakorvosa, aki mindkét szűrővizsgálatot ajánlatosnak tartja évente elvégeztetni, mivel a korai felismerés kulcsfontosságú a gyógyulás szempontjából.

Előzzük meg a női bajokat vörös áfonyával

A kiegyensúlyozott táplálkozás érdekében a teljes értékű gabonák, sovány tejtermékek és húsok mellett a zöldség-gyümölcs bevitelről se feledkezzünk meg. A vörös áfonya például egy kifejezetten nőknek ajánlott gyümölcs, amely sok értékes ásványi anyagot tartalmaz: amellett, hogy érvédő hatású és csökkenti az infarktus kialakulásának veszélyét, segít megelőzni a húgyúti fertőzések kialakulását is.

Szánjunk időt a felfrissülésre is

A fizikai jóllét és szükségletek mellett a lelkieket sem szabad figyelmen kívül hagyni: egy egész testet ellazító masszázs a fárasztó hét után vagy egy kiadós szaunázás nem csak a vérkeringésre lehet jótékony hatással, hanem a kikapcsolódásban és a stresszoldásban is segít. A feltöltődésért sokszor még otthonról sem kell elmenni: egy forró fürdő, kellemes zene, gyertyafény és egy jó könyv társaságában eltöltött óra is csodákra képes.

Forrás: Red Lemon


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X