Főoldal > AKTUÁLIS > Kezeltesd a porckopást, hogy megúszd a Baker cisztát

Kezeltesd a porckopást, hogy megúszd a Baker cisztát

betegségcisztaegészségfájdalomgyógyulásporckopás
0

Írta:

A térdhajlatban jelentkező fájdalmak több okra vezethetőek vissza, ám leggyakrabban az elhanyagolt ízületi

A térdhajlatban jelentkező fájdalmak több okra vezethetőek vissza, ám leggyakrabban az elhanyagolt ízületi gyulladás vagy porckopásból származó Baker ciszta áll a probléma hátterében. Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája kialakulásáról és kezelési módjáról beszélt.

Folyadékgyülem a fájdalom hátterében

A térd normál működésében igen fontos szerepet játszik az ízületi folyadék, mely egyfajta kenőanyagként funkcionál. Abban az esetben, mikor a térdízület a kelleténél több folyadékot termel, az egy idő után felhalmozódik cisztát alakítva ki, és ahogy nő, nyomhatja a környező ereket, trombózist imitálva, esetleg kiváltva. A ciszta különböző méretűre nőhet, így találkozhatunk egészen apró, ujjbegynyi, vagy akár gesztenye nagyságúval is. Ilyenkor a térhajlatban lévő ízületi tok kiboltosul, és ahogy megtelik folyadékkal, egy szelep segítségével lezáródik, ami ezt a folyadékot beengedi, ám távozását már megakadályozza.

Tünetek, melyek Baker cisztára utalnak
•    duzzanat a térdhajlatban
•    fájdalom, mely általában terhelésre, a térd hajlítására jelentkezik

Fontos a mögöttes okok felderítése

terd2.jpg ()A Baker ciszta leggyakrabban nem önálló kórkép, hanem egy tünet, melyet általában kezeletlen ízületi gyulladás vagy porckopás eredményez, melynek következtében több ízületi folyadék termelődik. Éppen ezért kezelésében elengedhetetlen az alap probléma kezelése, hiszen más esetben a ciszta újra és újra kialakulhat, így a gond csak átmenetileg szünetel. Amennyiben ez orvoslásra került, úgy gyakran elég a térhajlatban lévő gyulladás csökkentése, műtétre a legritkábban kerül sor.
Aktív fájdalomcsillapítás segítségével mind a porckopás, mind az ízületi gyulladás megszűntethető. Gyors megoldást nyújthat mindkét problémára a hialuronsavas kezelés, mellyel megakadályozható a porcréteg elvesztése és segíti a porcsejtek működését. Mindemellett kutatások kimutatták, hogy az ízületi gyulladásban szenvedők esetében is hatásos, hiszen náluk kevesebb termelődik ebből az anyagból.
Az alap probléma kezelés után a ciszta a legtöbb esetben visszahúzódik, így nincs szükség annak lecsapolására, műtéti kimetszésére, legfeljebb a gyulladás további csökkentésére, mely injekciós-infiltratív technikával könnyen orvosolható.

Forrás: Fájdalomközpont

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X