Főoldal > AKTUÁLIS > A D-vitamin-hiány áll a prosztatarák mögött?

A D-vitamin-hiány áll a prosztatarák mögött?

betegségD-vitaminegészségférfigyógyászatgyógyulásprosztatavitamin
0

Írta:

Egy ideje közismert, milyen sok betegség hátterében állhat a D-vitamin-hiány, ám nemrégiben ker

Egy ideje közismert, milyen sok betegség hátterében állhat a D-vitamin-hiány, ám nemrégiben került képbe ebből a szempontból az agresszív prosztatarák is.Dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológusa a felismerésről és a kezelésről beszélt.

A PSA-szint fontos jelzés

Chicagói kutatók mutatták ki, hogy a D-vitamin befolyásolja a jó- és a rosszindulatú prosztatasejtek növekedését és differenciálódását.  A Clinical Cancer Research című szaklapban publikált tanulmány szerint az alacsony D-vitaminszint előre jelezheti az agresszív prosztatarák megnövekedett rizikóját. A megállapítás alapját az a 2009-2013 közt zajló kutatás szolgáltatta, amelyben 548 férfit vizsgáltak, akiknek emelkedett volt a PSA szintjük. (A PSA, vagyis prosztata-specifikus antigén értéke a jó- és rosszindulatú megnagyobbodás esetén is nagyobb lehet.) Valamennyiüknél biopsziát végeztek, és 168 férfi kapott prosztatarákról szóló diagnózist. Náluk bizonyos vérvizsgálatokból megállapították a D-vitamin szintjét is. Kiderült, hogy minél alacsonyabb volt a D-vitamin szint, annál magasabb volt az agresszív prosztatarák kockázata – különösen az afro-amerikaiaknál.    

Veszélyes az alacsony D-vitamin szint

dvit2.jpg ()A D-vitamin hiánya szerepet játszhat a csontritkulás kialakulásában, emelve a csonttörések számát, az autoimmun betegségek, akár az inzulinfüggő cukorbetegség létrejöttében is lehet oki tényező, a szívelégtelenség, a magasvérnyomás betegség, az érelmeszesedés, a depresszió, az elhízás kialakulásában is szerepe lehet, de még daganatos betegségek (emlőrák és vastagbéldaganatok) kiváltó tényezői közé is sorolható. Kevesen tudják, hogy nőknél a policisztás ovárium szindróma és a terméketlenség hátterében is állhat ez a hiány, férfiaknál pedig – mint kiderült – a prosztatadaganat szempontjából veszélyes. Éppen ezért időnként mindenkinek érdemes elvégeztetnie egy vérvétellel történő D-vitamin szint meghatározás, de vannak kiemelten veszélyeztetett csoportok is:
– az idősebbek,
– a máj-, epe- és vesebetegek,
– a szteroidos készítményeket szedők,
– a koleszterincsökkentőt és idegrendszerre ható gyógyszereket szedők.

Figyelmeztető jelek

-Ötven éves kor felett a férfiaknak évente ajánlott a prosztata-szűrés, ha azonban vizeletürítési problémák lépnek fel, minden életkorban szükséges a kivizsgálás – hangsúlyozza dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológusa. A gyanút keltő tünetek jelentkezésekor mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Ilyen lehet a gyakori, sürgető vizelési inger, az éjszaka többször jelentkező vizelési inger, a vizeletürítési nehézség, esetleg vizeletelakadás, a szakaszossá váló vizelés és az utócsepegés. Akut gyulladás esetén előfordulhat láz, hidegrázás, gát- és deréktáji, herékbe sugárzó fájdalom is, de a krónikus panaszok tünetei nem ennyire szélsőségesek.

Forrás: www.oxygenmedical.hu

Irány Nyíregyháza! Több, mint élmény!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X