Főoldal > AKTUÁLIS > Áramütéssel a migrén ellen

Áramütéssel a migrén ellen

betegségfájdalomfejfájásmigrén
0

Írta:

Az áttörés reményt adhat a krónikus migrénben szenvedő betegeknek, miután a kísérletekből

Az áttörés reményt adhat a krónikus migrénben szenvedő betegeknek, miután a kísérletekből az derült ki, hogy a módszer 37%-kal képes csökkenteni a fejfájást. A mély agyi stimuláció nevű technika megváltoztatja az agysejtek kisülésének sebességét, ezáltal enyhítve a fájdalmat.

Az agy úgynevezett endogén opioidokat szabadított fel, a szervezet legerősebb, eufóriát kiváltó fájdalomcsillapítóit, amelyek a morfiumhoz és más ópiátokhoz hasonlítanak. A Michigani Egyetem kutatása azt mutatta, hogy már egészen gyenge, két milliamper erősségű áram is elegendő a hatás kiváltásához.

A Headache legújabb számában megjelent kutatásban tizenhárom krónikus migrénben (legalább havi 15 roham) szenvedő beteg motoros kérge fölé helyeztek elektródákat. Ez az agyi terület felelős az akaratlagos mozgásokért. A négy hét alatt végzett 10 kezelés után a fájdalomküszöb átlagosan 37%-kal nőtt. A halmozódó hatás a négyhetes kezelés után jelentkezett.

A kutatók azt remélik, hogy a természetes fájdalomcsillapítók felszabadulásának serkentésével csökkenteni lehet a betegek függését a gyógyszerektől, amivel a mellékhatásokat és a függőség lehetőségét is korlátozni lehet.

A kutatás vezetője, Alexandre DaSilva azonban azt is hozzátette, hogy a biztató eredmények ellenére a klinikai alkalmazásra még hosszú ideig kell várnunk.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X