Főoldal > AKTUÁLIS > Amikor a cukor nem csak hizlal

Amikor a cukor nem csak hizlal

betegségcukorédesítőfogak
0

Írta:

Azt már mindannyian tudjuk, hogy csökkent inzulinérzékenység vagy cukorbetegség esetén nem javasolt a cukor, méz fogyasztása, mivel a vércukorszint normál érték fölé emelkedését okozhatják. Azzal, hogy a cukor helyettesítésére hány lehetőségünk is van, talán nem mindenki van tisztában.

 

 

Mit használjunk cukor helyett?

A vércukorszintet kevésbé és lassabban emeli meg a gyümölcscukor (fruktóz) és a cukoralkoholok (szorbit, mannit, xilit), melyek a cukornál ugyan kisebb mennyiségben, de energiát tartalmazó édesítőszerek.

– A fruktóz édességek készítéséhez és befőzésekhez is jól használható. Jó tudni, hogy sütemények készítésénél – mivel hamarabb barnul, mint a cukor – a sütési hőmérsékletet le kell vennünk egy kicsit, emiatt persze megnövekszik a sütési idő. Fruktóz alkalmazása révén a sütemények tovább frissek maradnak, mert a gyümölcscukor megköti a nedvességet.

– A szorbitból – a cukorhoz viszonyítva – majdnem kétszer akkora mennyiség szükséges. Nagyobb mennyiségű fogyasztása azonban könnyen puffadást, hasmenést okozhat. Elsősorban egészséges testtömegű cukorbetegeknek, fruktózból és szorbitból is az ajánlott mennyiség maximum 30-50 g/nap, a napi engedélyezett szénhidrátmennyiségbe beleszámítva. Túlsúlyos cukorbetegek számára ezek az édesítőszerek nem, vagy csak minimális mennyiségben javasoltak.

cukor2.jpg ()– Édesítésre az energiamentesnek tekinthető intenzív édesítőszerek és az ezzel készült termékek is nagyszerűen beválnak. A sztívia gyógynövény kivonatát, mint természetes, energiát nem tartalmazó édesítőszert egyaránt fel lehet használni italokhoz, salátákhoz, süteményekhez, mivel a magas hő ellenére is (198 fokig) megtartja ízét. A sztíviával készült süteményhez 20 dkg liszthez kb. fél kávéskanál sztívia port javasolt adagolni, és érdemes a sütőpor mellé egy késhegynyi szódabikarbónát is keverni, hogy a sütemény a cukorral készült süteményhez hasonlóan „feljöjjön”. Tavaly óta az EU-ban is engedélyezett a használata, így most már az élelmiszergyártó cégek is használhatják ezt a kalóriamentes és természetes édesítőszert, érdemes ezért idén a termékek címkéjén keresni a sztíviát, mint édesítőt.

Szív- és érrendszeri betegségek

Cukorbetegség, csökkent pajzsmirigyműködés, túlsúly és elhízás következtében megnőhet a vér triglicerid-szintje, ami a koszorúér-betegség egyik kockázati tényezőjének számít. Magas trigliceridszint esetén kerülni kell az édesítésre használt cukrot, és az ezzel készült élelmiszereket:

– cukorral, mézzel, fruktózzal készült finompékárukat: kakaós csigát, lekváros táskát, búrkiflit;
– cukorral, fruktózzal készült tejkészítményeket, tejdesszerteket;
– cukorral, mézzel, fruktózzal készült üdítőket.

Cukor helyett szükség esetén mesterséges és természetes édesítőszerek használhatóak, valamint ezekkel készült élelmiszerek, light üdítőitalok fogyaszthatóak.

Gyulladásos bélbetegségek – cukorstop?

A bél krónikus gyulladásos megbetegedései esetén (pl. Crohn-betegségben, ahol a gyulladás a szájtól a végbélig bárhol előfordulhat, illetve colitis ulcerosában, azaz fekélyes vastagbélgyulladásban) a cukrok mennyiségét gyakran csökkenteni kell. A cukor fogyasztása tovább fokozhatja a betegséggel járó kellemetlen hasmenést.  A cukor-mentesen összeállított étrend azonban csak erős hasmenés idején szükséges. Tünetmentes és tünetszegény időszakban érdemes inkább a változatosságra törekedni.

Édesítőkkel a szép fogakért

A fogak lepedékein megtelepedő baktériumok az ételekben és italokban található szénhidrátok lebontása során savakat állítanak elő, melyek hatására a fogzománc sérülékenyebbé válik. Leginkább azok az ételek és italok okozhatnak fogszuvasodást, amelyek hosszabb időt tartózkodnak a szájban (pl. a tapadós édességek: keksz, babapiskóta, sütemények), illetve amelyeket sokáig majszolunk, szürcsölünk. Ilyenkor a mikroorganizmusoknak több idő áll rendelkezésre a cukor lebontásához, így megnő a fogszuvasodás kialakulásának a veszélye. Az édesítőszerrel készült rágógumik kedvezőek lehetnek a fogakra nézve, mivel az édes íz és a rágás egyaránt fokozzák a fogak védelmében nagy szerepet játszó nyálelválasztást, felgyorsítják az ételmaradékok szájból való eltávolítását.

Ne etessük a candida-t

A Candida gomba és az ezzel összefüggésbe hozható tünetek és betegségek (hüvelygombás fertőzés, szájüreg-, nyelőcső candidiázisa, puffadás, hasmenés, stb.) kapcsán a javasolt diéták egyik alapelve, hogy a Candida számára kedvező feltételeket nyújtó szénhidrátfelvételt csökkenteni kell. A Candida elleni diéta hatásosságát állítók szerint a gomba szaporodását elősegítik a gyorsan felszívódó szénhidrátokat (a cukor bármelyik fajtáját, mézet, juharszirupot) tartalmazó élelmiszerek, ezért javasolják kerülni ezeket, valamint az ezeket tartalmazó desszerteket, tésztaféléket, üdítőitalokat. Megoldás lehet a candida diétát folytató betegek számára a természetes édesítőszerek, például a sztívia használata, így nem kell lemondaniuk az édes ízről sem.

Forrás: MDOSZ

Fotó: Profimedia – Red Dot

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X