Főoldal > AKTUÁLIS > Fáj a hátad? Tudd meg, mennyire komoly a probléma!

Fáj a hátad? Tudd meg, mennyire komoly a probléma!

fájdalomgyógytornaháthátfájáskezelésprobléma
0

Írta:

A hátfájdalommal szinte minden ember találkozik élete során. De vajon tudjuk-e, hogy kínzó érzés csupán akut módon vagy krónikusan van jelen az életünkben? A megkülönböztetés és a kezelés lehetőségeiről dr. Dobos Márta, holisztikus szemléletű ortopéd szakorvos beszélt. Felmérés a hátfájásról Egyes becslések szerint az amerikai lakosság legalább 85 százaléka szenved időnként deréktáji fájdalomtól. A The […]

A hátfájdalommal szinte minden ember találkozik élete során. De vajon tudjuk-e, hogy kínzó érzés csupán akut módon vagy krónikusan van jelen az életünkben? A megkülönböztetés és a kezelés lehetőségeiről dr. Dobos Márta, holisztikus szemléletű ortopéd szakorvos beszélt.

Felmérés a hátfájásról

Egyes becslések szerint az amerikai lakosság legalább 85 százaléka szenved időnként deréktáji fájdalomtól. A The Journal of Pain című lapban megjelent cikk szerint az érintettek különbözőképpen élik meg a fájdalom intenzitását, a pontos helyét és az általa kiváltott tüneteket, ha akut vagyis heveny, és ha krónikus fájdalommal küzdenek. A szakértők pedig úgy vélik, sok esetben ezek a tényezők előre megjósolhatják, mely akut fájdalmakból válhat hosszantartó, krónikus fájdalom. 

A Rehabilitation Institute of Chicago és a Northwestern University’s Feinberg School of Medicine összesen 40 akut hátfájásra panaszkodó és 37 krónikus fájdalommal élő pácienst vizsgált meg egy kutatásban. A résztvevők kérdőíveket töltöttek ki, amelyben megbecsülték a fájdalmuk mértékét, értékelték annak intenzitását, a gyógyszeres kezelések hatását és a következményes érzelmi zavarok, így például a depresszió jelenlétét.

Akut, szubakut vagy krónikus?

Korábban csak az derült ki a klinikai vizsgálatokból, hogy hogyan lehet az akut, a szubakut (a heveny és a krónikus közti állapot) és a krónikus fájdalom hossza szerint különbséget tenni az egyes típusok közt. Az akut vagy heveny jelenség legfeljebb 6 hétig tart, a szubakut 7-12 hét során jelentkezik, míg krónikus fájdalomról akkor beszélhetünk, ha a probléma 3 hónapnál hosszabb ideig áll fenn. A kutatók most azonban megvizsgálták a fájdalom jellemzői közti különbségeket is, ha hosszantartó, krónikus hátfájásról és ha szubakut érzésről volt szó. Elsősorban a fájdalom intenzitására fókuszáltak. Az eredmények azt mutatták, hogy a fájdalom intenzitása jelentősen magasabb volt a krónikus hátfájdalomtól szenvedők körében.

hatcikk.jpg ()Amikor a fájdalom pontos helyét igyekeztek meghatározni, azt találták, hogy amíg a szubakut tünetekkel rendelkezőknél jellemzően egyoldali sugárzó fájdalom jelentkezett, addig a krónikus fájdalommal élők kétoldali fájdalomról számoltak be. Meglepő módon a tartós fájdalomtól szenvedők között alig volt nagyobb a depressziósok aránya, a hangulatzavar sokkal inkább a fájdalom intenzitásával jelent meg többeknél.

Az eredményekből a szakértők azt a következtetést vonták le, hogy a fájdalom ereje és helye olyan jellemzők, amelyek előre jelezhetik a krónikus hátfájdalmat. Számos vizsgálat szerint azon szubakut deréktáji fájdalomban szenvedő betegek prognózisa, akiknek a fájdalma mozgásra jelentkezett a végtagokban, rosszabb volt, mint azoknak, akiknek meghatározhatóbb volt a fájdalma.

Biztonságos és szakszerű megoldások

“Akár heveny, akár krónikus hátfájdalomról van szó, mindenképpen szükséges felkeresni a szakembert, a pontos diagnózis meghatározása miatt. Ugyanis csak erre épülhet a biztonságos és hatékony gyógyítás” – ismerteti dr. Dobos Márta, az Oxygen Medical holisztikus szemléletű ortopéd szakorvosa. “Ennek alapja a gyógytorna és az egyénre szabott mozgásprogram, valamint a korszerű fizioterápia és fürdőkezelések, de szükség esetén része kell, hogy legyen a gyógyszeres fájdalomcsillapítás, vagy végső, súlyos esetben akár a műtét is. A szakszerű gyógytorna egyrészt segít a további romlás megelőzésében, másrészt mert a gyógyulásban is igen nagy szerepe van. A lelki tényezők feltárása és szakszerű kezelése szintén fontos eleme a gyógyulási folyamatnak.”

Forrás: oxygenmedical.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X