Főoldal > AKTUÁLIS > Emese Park – ahol megelevenedik egy elfeledett világ

Emese Park – ahol megelevenedik egy elfeledett világ

Emese parkhétvégeidőutazásközépkorprogram
0

Írta:

A főváros közelében, Szigethalmon található Emese Park kapuit átlépve, minden kalandvágyó a X-XI. század lenyűgöző világába csöppen. Egy olyan helyre, ahol a felnőttek és gyermekek a varázslatos korai középkor szereplőivé válnak, miközben játékosan, ám korhűen élik újra a történelmet, az államalapítás időszakát. A Szent István-kori faluban ne keressük a modern kor nélkülözhetetlennek tűnő vívmányait… A […]

A főváros közelében, Szigethalmon található Emese Park kapuit átlépve, minden kalandvágyó a X-XI. század lenyűgöző világába csöppen. Egy olyan helyre, ahol a felnőttek és gyermekek a varázslatos korai középkor szereplőivé válnak, miközben játékosan, ám korhűen élik újra a történelmet, az államalapítás időszakát.

A Szent István-kori faluban ne keressük a modern kor nélkülözhetetlennek tűnő vívmányait… A kézművesek, a jurtázó férfiak, vagy a lepényt sütő és a gyógynövénykertben kaprot szedő asszonyok korabeli ruhában és eszközökkel végzik mindennapi tevékenységüket, a bajvívó harcosok és az íjat feszítő ifjak pedig a vár tövében gyakorlatoznak. A látogatók a Várispánság életébe bekapcsolódva gyapjút szőhetnek, fonalat sodorhatnak, dénárt verhetnek, búzát őrölhetnek, vasat kovácsolhatnak, fakorsókat esztergálhatnak, kézi korongon agyagedényt formálhatnak. A bátrabbak lőhetnek nyilat, hajíthatnak kopját, vagy próbát tehetnek a középkori ügyességi játékokkal. És ha az időutazók időközben megéheznének, akkor megkóstolhatják a falu dolgos-szorgos népe által, a szabadtéri kemencében sütött lepényeket, melyek illata átjárja a Várispánságot.

emesecikk1jo.jpg ()A 12 hektáros település központja a Lovagi csarnok, amely köré a várudvar és maga a falu is épült. A csarnok szintén minden egyes négyzetméterében a kora középkort idézi. A mészkőtömb falakra, a kézi kovácsolással készített vasalatokra, a kolostorcserép tetőre, a téglakő burkolatra, a bizánci padlómozaikra és a faragott bútorokra az Árpád-kor népe is büszkén tekintene. A lovagteremben oly módon láthatóak a korabeli ékszerek, a fegyverek, a lovas felszerelés, az edények, a női- és férfi mesterségek szerszámai, a hangszerek és az eredeti szaruíj elkészítésének alapanyagai, mintha maguk az egykori főurak helyezték volna ki őket. A honfoglalás koráról a legbővebb rekonstrukciós tárlatot alkották meg a Park létrehozói. 

A középkori időutazás minden szombaton és vasárnap 10 órától indul és 16 órakor ér véget. A falu nyűzsgő életébe szervezett csoportok előzetes egyeztetés alapján hétköznapokon is bekapcsolódhatnak, így bárki részt vehet olyan különleges programokon, mint a középkori élő történelem óra, íjászoktatás, lovaglás és csónakázás. A Várispánság osztálykirándulásokat, céges rendezvényeket, középkori esküvőket, családi és baráti összejöveteleket is vendégül lát.

emesecikk2jo.jpg ()Az Emese Park

Az Emese Park, a középkori Várispánság egy Szent István-kori falut elevenít meg a főváros közelében, Szigethalmon. A X-XI. századi élő falu célja, hogy hiteles és szórakoztató formában mutassa be a kora Árpád-kor tárgyi és szellemi hagyatékát, az akkori magyarságot és a korabeli Európát alkotó népeket. A Park lovagi csarnokával, a körülötte lévő várudvarral és a hozzá tartozó élő településsel egy Szent István-kori „Várispánságot” jelenít meg. A 12 hektárnyi területen „a Várispánság népe” korhű eszközökkel és viseletben végzi mindennapi tevékenységét, a kézművességtől, az állattartáson, a növénytermesztésen és a halászaton át, a fegyveres harc gyakorlásáig. A programokba és a Park életébe minden látogató aktívan bekapcsolódhat.

A falu különleges programjai között megtalálhatók az élő történelem órák, az íjászedzések, a lovaglás és a hajós programok, de osztálykirándulásokat, céges rendezvényeket, középkori esküvőket, családi és baráti összejöveteleket is vendégül lát a Várispánság.

5 megdöbbentő tévhit a dezodorokról

Öveket becsatolni, irány a tenger!

Hotel Bonvino Wine & Spa – Éld át Badacsonyt!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X