Főoldal > AKTUÁLIS > Asztmát okozhat a fogamzásgátló

Asztmát okozhat a fogamzásgátló

asztmafogamzásgátlómini-pillprogeszteron
0

Írta:

A norvég kutatók által végzett vizsgálat eredményei a terhességre való tudatos felkészülés fontosságára hívják fel a figyelmet, különösen asztmát kismamák esetében. Asztma és fogamzásgátlók Az asztma és a fogamzásgátlók közti kapcsolat rendszeres témája a különböző vizsgálatoknak. Korábbi kutatások azt is igazolták, hogy a terhesség előtti időszakban szedett fogamzásgátló tabletták nem csak az anyára, de a […]

A norvég kutatók által végzett vizsgálat eredményei a terhességre való tudatos felkészülés fontosságára hívják fel a figyelmet, különösen asztmát kismamák esetében.

Asztma és fogamzásgátlók

Az asztma és a fogamzásgátlók közti kapcsolat rendszeres témája a különböző vizsgálatoknak. Korábbi kutatások azt is igazolták, hogy a terhesség előtti időszakban szedett fogamzásgátló tabletták nem csak az anyára, de a magzat egészségére is hatással vannak. A megfigyelések alapján a készítmények a születendő gyermeknél növelhetik az asztma kialakulásának kockázatát. Az  asztma a légutak gyulladásosával járó betegség, az eddigi kutatások alapján pedig feltételezhető, hogy a hormonok a gyulladásos folyamatok erősítése, vagy a gyulladáscsökkentő folyamatok gyengítése révén fejtik ki hatásukat.- magyarázza dr. Potecz Györgyi, a Budai Allergiaközpont tüdőgyógyásza. Az Amerikai Asztma-, Allergia-, és Immunológia Akadémia éves ülésén bemutatott tanulmányban a kutatók arra a kérdésre keresték a választ, hogy a tabletta típusa, miként befolyásolja ezt a folyamatot.

Kombinált készítmények és mini-pill

A fogamzásgátló tablettáknak több típusát is ismerjük, melyek szedéséről minden esetben, egyénre szabottan a kezelőorvos dönt. A napjainkban elterjedt, ösztrogént és progeszteront egyaránt tartalmazó kombinált hatású fogamzásgátlók helyett, bizonyos esetekben csak progeszteront tartalmazó, un. mini-pill felírására kerül sor. A fogamzásgátlók ezen típusa alkalmazható például a szoptatás időszakában, de azok számára is megoldást jelenthet, akik valamilyen okból nem szedhetnek ösztrogént :a 35 évnél idősebbek, dohányzók, magas vérnyomásban vagy migrénben szenvedők, vagy vérrögképződésre való fokozott hajlam esetén.

fogg2.jpg ()

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A tabletta típusa is fontos lehet

A vizsgálatban résztvevő gyermekek állapotát a kutatók 6, 18, illetve 36 hónapos korukig követték nyomon. Feljegyezték az ez idő alatt előforduló légúti fertőzések, nehéz légzés és asztmás tünetek gyakoriságát.
A vizsgálati eredmények alapján a kutatók úgy találták, hogy a kombinált fogamzásgátló szedése nem befolyásolta a gyermeknél jelentkező légúti problémák előfordulásának gyakoriságát. Ezzel szemben a mini-pill, vagyis a csak progeszteront tartalmazó készítményt szedők esetében a gyermekeknél valamivel gyakrabban jelentkezett nehézlégzés. A tabletták ezen típusát azonban a vizsgálatban résztvevők körében viszonylag kevesen alkalmazták, így további vizsgálatok szükségesek az összefüggések pontos felderítéséhez.

Fontos a tudatos felkészülés

A tanulmány eredményei alapján tehát nem állíthatjuk egyértelműen, hogy a mini-pill szedése minden esetben fokozott kockázatot jelent a születendő gyermek egészségére nézve. A kutatás azonban még inkább felhívja a figyelmet a terhességre való tudatos felkészülés fontosságára. Az asztmára való hajlam öröklődik, így az asztmás kismamák esetében különösen lényeges, hogy már a tervezett teherbeesés időpontját megelőzően felkeressék kezelőorvosukat és segítségével egy olyan optimális kezelési tervet kapjanak, mely a születendő gyermek és az édesanya egészségét egyaránt biztosítja.

Forrás: www.allergiakozpont.hu

A formás fenék nem szabadidő kérdése!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X