Főoldal > AKTUÁLIS > Fogyasztó, immunerősítő, vírusölő – mi az?

Fogyasztó, immunerősítő, vírusölő – mi az?

fogyókúragrapefruitimmunerősítőrecept
0

Írta:

„A grapefruit az egyik leghasznosabb gyümölcs, hiszen minden része felhasználható, és tele van az immunrendszert erősítő vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A húsa és a leve gazdag C vitaminban, a magjából kinyert olaj pedig fertőtlenítő hatású” – mondja dr. Borbényi Erika, a Napsugár Életház orvosa és életmód tanácsadója. A grapefruit nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, illetve káliumot, […]

„A grapefruit az egyik leghasznosabb gyümölcs, hiszen minden része felhasználható, és tele van az immunrendszert erősítő vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A húsa és a leve gazdag C vitaminban, a magjából kinyert olaj pedig fertőtlenítő hatású” – mondja dr. Borbényi Erika, a Napsugár Életház orvosa és életmód tanácsadója.

A grapefruit nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, illetve káliumot, kalciumot és foszfort, míg kisebb mennyiségben B-, E- és K-vitaminokat, biotint, inozitot és többféle ásványi anyagot is. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően kitűnő a megfázás tüneteinek enyhítésére, erősíti az érfalakat, csökkenti a visszér kialakulását, remek máj- és vértisztító, valamint segít a zsírok lebontásában, ezért kiváló koleszterinszint csökkentő.

A vásárlás során csak olyan gyümölcsöt válasszunk, amelynek a külseje hibátlan, és ha megszagoljuk kellemes, citrus illatot érzünk, ugyanis a grapefruit a szüretelés után már nem érik tovább. Hűtőszekrényben tárolva azonban sokáig eláll, és emiatt nagyobb mennyiséget is vásárolhatunk belőle.

shutterstock_59944600.jpg ()A frissen facsart grapefruitlé kiváló ital fogyókúra esetén, hiszen tele van vitaminnal, nem engedi megkötni az elfogyasztott zsírok nagy részét, illetve alacsony energia- és cukortartalommal rendelkezik. A magból kinyert kivonat rendkívül sok baktérium, vírus és fertőzés ellen megoldást jelent, így fertőtlenítő hatásának köszönhetően segít például a nőgyógyászati panaszok kezelésében.

A grapefruit remekül illik a tenger gyümölcseihez, a füstölt halakhoz és a szárnyas ételekhez, levéből pikáns és egészséges salátaöntet készíthető.

Mézes grillezett grapefruit

Hozzávalók: 2 grapefruit, méz, kardamom, fahéj

Elkészítés: Az alaposan megmosott grapefruitokat félbevágjuk, majd a húsát körbevágjuk, de nem emeljük ki a héjból. A gyümölcsöket nyakon öntjük mézzel, ízlés szerint megszórjuk kardamommal és fahéjjal, majd a sütőben 5 percig grillezzük. Reggelinek magában is kiváló, de akár salátaágyon, vagy valamilyen hús mellé köretként is tálalhatjuk.
 
Grapefruit falatok salátaágyon

Hozzávalók: rukkola, 1 grapefruit, 1/2 citrom leve, 8-10 szem rózsabors, 1 evőkanál méz, 1 teáskanál gyömbérgyökér, 2 evőkanál olívaolaj, 3 szem zöld kardamom, egy csipet só

Elkészítés: A grapefruitot és a rukkolát alaposan megmossuk. A rukkola leveleket elhelyezzük egy tálban, majd a megtisztított és a hártyától is megszabadított grapefruit húsokat elhelyezzük rajta. A citromlevél összekeverjük egy kevés grapefruitlével, hozzáadjuk a csipetnyi sót, a mézet, a kardamomot, a lereszelt gyömbért és olívaolajat. Ezt az egészet alaposan elkeverjük, majd a salátára locsoljuk.

Forrás: Napsugár életház


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X