Főoldal > AKTUÁLIS > Antioxidánsok a meddőség hátterében?

Antioxidánsok a meddőség hátterében?

antioxidánskivizsgálásmeddőségösszefüggés
0

Írta:

Mi történik a meddőségi kivizsgáláson? Hamarabb kell kivizsgálásra gondolni, ha a pár bármely tagja idősebb (nőknél 35, férfiaknál 45 év felett), bármelyiküknek már volt korábbi gyermektelen kapcsolata, súlyosabb betegsége, illetve ha a női menstruációs ciklus rendszertelen, szabálytalan. – Az első konzultáció során felvesszük az anamnézist, áttekintjük a leleteket, és elrendeljük a vizsgálatokat. A férfiak andrológiai […]

Mi történik a meddőségi kivizsgáláson?

Hamarabb kell kivizsgálásra gondolni, ha a pár bármely tagja idősebb (nőknél 35, férfiaknál 45 év felett), bármelyiküknek már volt korábbi gyermektelen kapcsolata, súlyosabb betegsége, illetve ha a női menstruációs ciklus rendszertelen, szabálytalan.
– Az első konzultáció során felvesszük az anamnézist, áttekintjük a leleteket, és elrendeljük a vizsgálatokat. A férfiak andrológiai vizsgálata mellett nőknél a legalapvetőbb lépések a nőgyógyászati vizsgálat, a méhnyakrák szűrése, a baktériumtenyésztés vizeletből és hüvelyváladékból, valamint hormon-, vírus és egyéb anyagok vizsgálata vérmintából. A következő lépés az átjárhatósági vizsgálatok elvégzése, amely során feltérképezzük a méhüreget és a petevezetőket. Ez megtörténhet – a lehetőségek szerint – ultrahanggal, röntgennel, és ha szükséges, laparoscopias műtéti eljárással. Mindezek után, ha indokolt, ún. genetikai vizsgálatokat is lehet végezni. – mondja dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyásza. – Az eredmények tükrében megtörténik a leletek értékelése, és amennyiben szükséges, döntés születik az asszisztált reprodukciós eljárásokról, az aneszteziológiai-, illetve az andrológiai konzíliumról és a stimulációs javaslatokról.

Az antioxidánsok is hibásak?

A női meddőség hátterében leggyakrabban endometriózis, policisztás ovárium szindróma, petefészek ciszták, mióma, méhüregi elváltozások, kismedencei összenövések és ivarszervi fejlődési rendellenességek húzódnak meg. Most azonban egy újabb érdekes aspektust vetett fel a tudomány – az antioxidánsok hatását.
Antioxidánsokkal ma már akkor is találkozunk, ha nem keressük erre az alkalmat, hiszen ételekhez, italokhoz és arckrémekhez is hozzáadják. Ugyanakkor még nem tudjuk pontosan, hogyan hatnak a szervezetünkre – állítja egy, a Proceedings of the National Academy of Sciences USA című lapban megjelent cikk szerzője. Nava Dekel professzor szerint elképzelhető, hogy az antioxiánsok mellékhatásként akár meddőséget is okozhatnak.
A leggyakoribb antioxidánsok, mint a C- és E-vitamin, blokkolják a testben termelődő reaktív oxigén szabadgyöknek nevezett molekulákat. Ezek azok a molekulák, amelyek stressz hatására fokozottabban termelődnek és válogatás nélkül pusztítják a sejteket. Ha csupán ezeket a potenciálisan veszélyes anyagokat tekintjük, az antioxidánsok valóban egészségvédő és öregedést lassító hatással bírhatnak.
Ám amikor a kutatók nőstény egereknek adagoltak antioxidánsokat, meglepő eredményre jutottak: az ovulációjuk szintje meredeken lezuhant. Vagyis sokkal kevesebb petesejtet számláltak a petefészkeikben, mint a nem kezelt egereknél. A jelenség megértéshez a tudósok elkezdték vizsgálni, hogy vajon az ovuláció folyamata nem a „veszélyes” reaktív oxigénhez kapcsolódik-e, amelyet az antioxidánsok kiiktatnak. További, résztelesebb kísérletekkel bizonyították, hogy nagyjából erről lehet szó.
Ez a kép tovább árnyalható, ha tekintetbe vesszük, hogy azok az anyagok, az antioxidánsok, amelyek más testrészek esetében megakadályozzák a gyulladásokat, hasonlóképpen akadályozzák az ovulációt is, éppen ezért óvatosan kell bánni velük. Ezek az új információk nem csak azoknak a nőknek lehetnek hasznosak, akiknek nem sikerül teherbe esniük, de a jövőben hatékony alternatívát nyújthatnak a születésszabályozásnál is.
A kutatások során az egerek után olyan nőket is szeretnének megvizsgálni, akik antioxidánsokat szednek és meddőséggel küzdenek.

Forrás: www.oxygenmedical.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X