Főoldal > AKTUÁLIS > Íme, 3 apró trükk a téli sportbalesetek megelőzéséhez

Íme, 3 apró trükk a téli sportbalesetek megelőzéséhez

0

Írta:

Ahogy múlik az ősz az időjárás egyre kiszámíthatatlanabb, ezért a kirándulások, a szabadban végezhető sporttevékenységek lehetősége egyre korlátozottabb. Sokan azonban kifejezetten örülnek a téli évszaknak, hiszen ez azt jelenti, hogy elővehetjük a sí-és snowboard felszereléseket, és újra meghódíthatjuk a havas lejtőket. Egy kellemes délután azonban rosszul is végződhet, amennyiben nem készítjük fel kellően testünket a […]

Ahogy múlik az ősz az időjárás egyre kiszámíthatatlanabb, ezért a kirándulások, a szabadban végezhető sporttevékenységek lehetősége egyre korlátozottabb. Sokan azonban kifejezetten örülnek a téli évszaknak, hiszen ez azt jelenti, hogy elővehetjük a sí-és snowboard felszereléseket, és újra meghódíthatjuk a havas lejtőket. Egy kellemes délután azonban rosszul is végződhet, amennyiben nem készítjük fel kellően testünket a fokozott igénybevételre. Hogy hogyan kerülhetjük el a sérüléseket, abban Dr. Hidas Péter, a Budai Egészségközpont ortopédsebész- és sport szakorvosának hasznos tanácsai nyújthatnak segítséget.

„A sportolás közben bekövetkezett sérülések nagyrészt abból erednek, hogy állóképességünk és kondíciónk nem megfelelő, vagy a szükséges bemelegítést nem vesszük kellően komolyan. Ennek következtében azonban ficam, rándulás sőt törés, illetve szalagszakadás is bekövetkezhet, amely sajnos fájdalmas véget vethet a kikapcsolódásnak. Ezért ha már tudjuk az indulás időpontját, 4-6 héttel előtte kezdjük el felkészíteni testünket a fokozott terhelésre” – mondta a doktor úr.

shutterstock_23648104.jpg ()1. Rendszeres testmozgással az állóképességért

A rendszeres sport mindenkinek ajánlott, így célszerű, ha nem csak a sítúra előtt fordítunk rá időt. Ha munkánk vagy egyéb elfoglaltságaink nem teszik lehetővé a rendszeres testmozgást, abban az esetben fokozatosan kezdjük meg az edzést. Hetente csupán néhány nap is elegendő ahhoz, hogy a kívánt célt elérjük. Állóképességünket futással, gyors sétával, szobakerékpárral, úszással vagy ellipszis trénerrel edzhetjük. Az erősítő gyakorlatokat célszerű azon testrészeinkre irányítani – mint például a végtagok, a has és a törzs izmai –, amelyeket síelés vagy snowboardozás során fokozottabban igénybe veszünk.

2. Bemelegítés és megfelelő védőöltözet

A pályára érve a bemelegítés legyen az első dolgunk, amely során egész testünket átmozgatjuk. Testünkön felülről lefelé haladva melegítsük be a nyakunkat, vállunkat, karunkat, mellkasunkat majd a törzsünket, végül pedig a csípőnket és az alsó végtagunkat. A balesetek elkerüléséhez ezen kívül nélkülözhetetlen a koncentráció és a megfelelő védőfelszerelés. A bukósisak viselése mindenki számára kötelező, de – főleg snowboardosoknak és extrém síelőknek – ajánlott a térd- és könyökvédő használata is.

3. Nyújtás és lazítás a húzódások és az izomláz ellen

Bemelegítés után lazítsunk és nyújtsunk, ez segít a kínzó izomláz elkerülésében. Nem árt, ha viszünk magunkkal izomlazító és gyulladáscsökkentő krémet, valamint rugalmas pólyát az esetleges kisebb rándulások és húzódások kezelésére.

Forrás: Budai Egészségközpont


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X