Főoldal > Utazás > 5 ok, amiért érdemes Dél-Csehországban vakációznod

5 ok, amiért érdemes Dél-Csehországban vakációznod

Dél-Csehországnyaralásvakáció
0

Írta: and

Lenyűgöző városkák Český Krumlov Dél-Csehország gyöngyszeme, és ha egyszer ellátogatsz lenyűgöző várához (ami a prágai vár után a második legnagyobb Csehországban), a forgó-nézőteres színházához, végigsétálsz kanyargós kis utcácskáin, és tutajozol naplementekor a Moldva-kanyarban, biztosan beleszeretsz és visszahúz majd ide a szíved. Holašovice faluja Ceske Budejovice városától alig 15 km-re található. A település 1998 óta az […]

Lenyűgöző városkák

Český Krumlov Dél-Csehország gyöngyszeme, és ha egyszer ellátogatsz lenyűgöző várához (ami a prágai vár után a második legnagyobb Csehországban), a forgó-nézőteres színházához, végigsétálsz kanyargós kis utcácskáin, és tutajozol naplementekor a Moldva-kanyarban, biztosan beleszeretsz és visszahúz majd ide a szíved. Holašovice faluja Ceske Budejovice városától alig 15 km-re található. A település 1998 óta az UNESCO Világörökség része, amely elismerést a dél-csehországi barokk népi motívumai hű megőrzésének köszönheti – ezen jellegzetes építészeti stílus Európában máshol nem maradt fenn. A falu a 18-19. században épített 23 tégla majorból áll és nagy részük máig is lakott.

A Jihlava melletti, 13. századi Telč városka főtere csodás látvány, reneszánsz és barokk házai méltán érdemelték ki, hogy 1992-ben az UNESCO Világörökség részévé váltak. Gótikus kastélyát a 14. században emelték és a 17. századig számos alkalommal bővítették, amit érdemes megörökítened. Utazásod során látogass el a Jihlavától 35 km-re található Třebíč-be, amelynek Zsidó negyede és Szent Prokop Bazilikája szintén a Világörökség része.

csehocikk1.jpg ()Páratlan szépségű kastélyok

Dél-Csehország fő nevezetességei a több évszázados történelmi múlthoz tartozó tökéletes állapotban lévő, reneszánsz, neogótikus és barokk stílusú kastélyok. Ha ezen a vidéken jársz, remek programot kínál Hluboká nad Vltavou mesés kastélya. A 13. századi kastély Csehország legszebb, legromantikusabb pontja, míg a kastély melletti wellness szállodában luxus körülmények között pihenhetsz. Barangold be Červená Lhota-t, azaz a „vörös kastély“-t, amelynek jelenlegi formája nagyrészt a 16. században alakult ki, ám azóta számos felújításon esett keresztül. A tó a kastély közepén található, meseszép parkjában kellemes sétákat tehetsz. Rožmberk vára az egyik legrégebbi, 13. század óta fennálló vára Csehországnak. A gyönyörű vár érdekessége nyáron az éjszakai várlátogatás.

Csehország „Balatonja”

Ha a sportok szerelmes vagy, a Český Krumlovtól harminc kilométerre található Lipno-tó számos aktív kikapcsolódási lehetőséggel vár. Dél-Csehország legnépszerűbb vízi paradicsoma természeti kincseivel és a közelben található történelmi városkáival csodás nyári élmény. A tavak partján remek szállodákat, panziókat és apartmanokat találhatsz, kölcsönözhetsz vízibiciklit, kishajót és ha intenzívebb testmozgásra vágysz, kerékpárral bejárhatod a környék 3 km hosszú erdei kerékpárparkjait. A tó környékén in-line görkorcsolya úthálózatot (több helyen kölcsönzési lehetőséggel), Aquaparkot, Erdei Kalandparkot és 1 km hosszú bobpályát is találhatsz.

csehocikk2.jpg ()Történelmi sörgyárak

Csehországban a sörfőzésnek több évszázados hagyománya van, a kiváló minőségű cseh sörök az egész világon népszerűek. A vidéken a mai napig 8 tradicionális sörgyár üzemel, amelyek közül leghíresebbek a České Budějovice-i sörgyárak, ahol többek között a híres Budvar-t is gyártják. Érdemes benevezned egy sörkóstolással egybekötött gyárlátogatásra, ahol megtekintheted a sörmúzeumot, bepillantást nyerhetsz a sörfőzés rejtelmeibe és a sörgyár üzletében megvásárolhatod a finom nedűket. Třeboň városára is érdemes pár órát szentelned, a sörgyár udvarán kényelmesen ejtőzhetsz, és megízlelheted a legjobb cseh sörök egyikét, a Regent-et.

Gasztronómiai ínyencségek

A tipikus cseh specialitások közé tartozik a knédli sült hússal és párolt káposztával, ám a térségben olyan különlegességekkel is találkozhatsz, mint a krumplileves (cseh nevén bramboračka) és a páratlan aromájú, sovány túróból készült sajt. A környéken rendkívül sok halastó található, így a finoman elkészített sült halat szinte bárhol megkóstolhatod. A cseh sörök mellett a sörkorcsolyák is kiválóak, amelyekhez sós rudacskákat és ropogós pereceket is majszolhatsz.

Wellness Cafe tipp: Szállásokat itt is foglalhatsz: http://hu.marys.eu/, http://www.czechtourism.com/what-to-see/Tourist-regions/South-Bohemia.aspx

Irány Zalakaros – Meríts erőt a természet csodáiból!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X